Κυριακή 25 Μαΐου 2014

Βήματα μπροστά, διαφωνίες, αλλά και δημιουργικότητα για τα μεταναστευτικά πουλιά του Ιονίου

 
 
Βήματα για τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας και της κυνηγετικής κοινότητας έγιναν εκατέρωθεν από τους θεσμικούς εκπροσώπους, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της Oρνιθολογικής στα Ιόνια νησιά στο πλαίσιο εκδηλώσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, με στόχο την ριζική αλλαγή των κοινωνικών αντιλήψεων για την ανοιξιάτικη λαθροθηρία. Οι δύο θεωρούμενοι «αιώνιοι εχθροί» κατάφεραν να βρουν ορισμένα κοινώς αποδεκτά σημεία για την αντιμετώπιση του φαινομένου, το οποίο αποτελεί πολυετή «παράδοση» στην περιοχή.
 
Συγκεκριμένα, στην ενημερωτική εκδήλωση της Ορνιθολογικής στη Ζάκυνθο στις 4 Μαΐου παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, κος Παπαδόδημας, ο Πρόεδρος της Γ’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Πελοποννήσου, κος Μαρκόπουλος, καθώς και πλήθος κυνηγών, ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Θαλασσίου Πάρκου Ζακύνθου, εκπρόσωποι των τουριστικών και οικοτουριστικών επιχειρήσεων και κάτοικοι του νησιού. Η Ορνιθολογική και οι εκπρόσωποι της κυνηγετικής κοινότητας συμφώνησαν ότι η ανοιξιάτικη λαθροθηρία δεν θα πρέπει να γίνεται αποδεκτή. Η Θηροφυλακή των κυνηγετικών οργανώσεων έχει παίξει σημαντικότατο ρόλο στην εξάλειψη της λαθροθηρίας γενικά, αλλά και ειδικότερα στη φύλαξη των Στροφάδων. Μπορεί επίσης να συμβάλει καταλυτικά και στη φύλαξη των μεταναστευτικών περασμάτων της Ζακύνθου, τα οποία κάθε χρόνο γεμίζουν με λαθροθήρες. Το έργο του Δασαρχείου Ζακύνθου είναι πολύ περιορισμένο τόσο λόγω οικονομικών συνθηκών, όσο και έλλειψης πολιτικής βούλησης από τους παράγοντες του νησιού.
 
 
Κατά την αντίστοιχη εκδήλωση της Κέρκυρας στις 10 Μαΐου, ο Πρόεδρος της Ε’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ηπείρου, κος Σκαμαντζούρας και ο Πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Κέρκυρας, κος Μαυρόπουλος, τόνισαν μαζί με την Ορνιθολογική τη σημασία της Κέρκυρας ως μεταναστευτικό πέρασμα προς την Ευρώπη, αλλά και ότι στην Κέρκυρα η λαθροθηρία είναι μειωμένη σε σχέση με τα υπόλοιπα νησιά του Ιονίου. Επιπλέον, η Αντιπεριφερειάρχης Κέρκυρας, κα Καταβάτη, ο Αντιδήμαρχος κος Δήμου και ευαισθητοποιημένοι κάτοικοι του νησιού συζήτησαν για τη σημασία του νησιού για τη βιοποικιλότητα της Ελλάδας.
 
 
Ωστόσο, η κατάσταση φαίνεται να παραμένει εκτός ελέγχου σε άλλα νησιά του Ιονίου, όπως στους Παξούς, τους Αντιπάξους και τους Οθωνούς, όπου κάθε χρόνο η ανοιξιάτικη λαθροθηρία ανθεί, με την ανοχή των τοπικών κοινωνιών και την πλήρη απουσία των αρχών. Τα νησιά αυτά, αντί για ασφαλή καταφύγια για τα πουλιά παραμένουν «μαύρες τρύπες της μετανάστευσης» στη Μεσόγειο. Η βούληση από την τοπική πολιτική ηγεσία των συγκεκριμένων νησιών λάμπει δια της απουσίας της και τα κατά τόπους Δασαρχεία παράγουν σχεδόν μηδενικό έργο πάταξης της λαθροθηρίας.
 
Παρ’ όλα αυτά, η κοινότητα των εκπαιδευτικών των νησιών του Ιονίου παραμένει αισιόδοξη και υποδέχτηκε με ενθουσιασμό το νέο υλικό περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για τα Ιόνια νησιά, με τίτλο «Φτερωτοί Ταξιδιώτες». Τα παιδιά του δημοτικού αγκάλιασαν τους… φτερωτούς ταξιδιώτες με δημιουργικότητα, πολλές απορίες και ζωγραφιές, θυμίζοντας έτσι σε εμάς τους ενήλικες ότι μπορούμε να έχουμε μια άλλη σχέση με τη φύση!
 
«Τα βήματα συνεργασίας που γίνονται για την αντιμετώπιση της λαθροθηρίας μας κάνουν αισιόδοξους, καθώς η κυνηγετική ηθική μπορεί να αλλάξει μόνο με τη συμμετοχή των νομοταγών κυνηγών. Συνεχίζουμε την εκστρατεία μας για την εξάλειψη της ανοιξιάτικης λαθροθηρίας με δράσεις ενημέρωσης σχεδόν 3,5 εκατομμυρίων πολιτών ανά την Ευρώπη!», τονίζει η Μαλαμώ Κορμπέτη, Συντονίστρια Πολιτικής και Διαχειριστής Έργου του προγράμματος «Ασφαλή Καταφύγια για τα Άγρια Πουλιά».
 
Για περισσότερες πληροφορίες και φωτογραφικό υλικό επικοινωνείτε με την Υπεύθυνη Επικοινωνίας του Προγράμματος «Ασφαλή Καταφύγια για τα Άγρια Πουλιά», Κατερίνα Γιοσμά, kgiosma@ornithologiki.gr, 210 8228704
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου