Σάββατο 19 Απριλίου 2014

Απ' τη λουλουδιασμένη Τήνο

  
 
Είναι όμορφο, για όσους είναι τυχεροί, ν’ αφήνουν πίσω τους την κακοαναθρεμμένη Αθήνα για την λουλουδιασμένη Τήνο. Βγήκα μια μικρή βόλτα σήμερα το πρωί, Μεγάλη Παρασκευή 18 Απριλίου 2014, με τα πόδια, στην περιοχή του Πόρτο. Ένα χάρμα οφθαλμών, ένα άρμα της φύσης σημαιοστολισμένο, ένα κάρμα που σέβεται το βλέμμα.
 
Τι να πρωτοκοιτάξω; Τις ανθισμένες μποκανβίλιες που τρελάθηκαν απ’ τη χρωματοχυσία; Τις καντηλήθρες, τους ιβίσκους, τις παπαρούνες, τ’ αγριολούλουδα, τα σπάρτα, τις βρούβες, τις μαργαρίτες, τα χωνάκια, τα γιασεμιά; Τα δεντρολίβανα, τις ρίγανες και τ’ άλλα αρωματικά που κλείνουν πρώτη θέση για το ταξίδι της όσφρησης; Τα σαλιγκάρια που βολτάρουν ανέμελα στις πετραδούλες; Πού να πέσει η ματιά μου και να μην τα χάσει μετρώντας τον παλμό της άνοιξης; Ας μην πω κουβέντα για τα κοράκια, τα πιο έξυπνα των ορνέων, που κόβουν βόλτες όλο το πρωί ζυγίζοντας με το μάτι το γεύμα τους. Χθες έριξε μια γερή βροχή και ο ουρανός είναι πεντακάθαρος. Δυο τρία σύννεφα, πολύ ψηλά, είναι κλωστές που μας ενώνουν με το άπειρο. Το ταχύπλοο που πέρασε προ ολίγου με προορισμό τη Μύκονο έχει αφήσει μια απροσδιόριστη γραμμή στο Αιγαίο που σβήνει.
 
Η Τήνος είναι ακόμα πράσινη. Οι μυγδαλιές γεμάτες αμύγδαλα. Οι συκιές, τρελαμένες κι αυτές, γεμάτες μπουμπούκια που υπόσχονται μελάτα σύκα. Τα αρνάκια και τα κατσικάκια, που μέχρι έως προχτές χοροπηδούσαν βόσκοντας ξέγνοιαστα στις καφκάρες και στις πλαγιές του Όρους, έχουν εξαφανιστεί. Φαντάζομαι θα τα δει ξανά ο νεοέλληνας τη Λαμπρή στη σούβλα ή στο ταψί ξεροκοκκινισμένα.
 
Η φύση, τελικά, όσο δένεσαι μαζί της τόσο σε δένει στις προσταγές της.
Το βράδυ ο Επιτάφιος. Μεθαύριο η Ανάσταση.
Αλλά για πόσους θα είναι μια πραγματική ανάσταση ένας θεός το ξέρει…
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου