Δευτέρα 28 Απριλίου 2014

Μονάδα Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης στο Νέο Κολυμβητήριο Αλεξανδρούπολης

 
Κατατέθηκε από το Γραφείο Ενέργειας και Φυσικών Πόρων του Δήμου Αλεξανδρούπολης και τον υπεύθυνο Αντιδήμαρχο Ιωάννη Φαλέκα αίτηση στη Διεύθυνση Διαχείρισης Δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ για χορήγηση προσφοράς σύνδεσης για μονάδα Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘΥΑ) στο Νέο Κλειστό Κολυμβητήριο της Αλεξανδρούπολης...

Η αίτηση αποτελεί το πρώτο βήμα για την αδειοδότηση και εγκατάσταση της μονάδας ΣΗΘΥΑ από τον Δήμο Αλεξανδρούπολης και αναμένεται να αποτελέσει την πρώτη μονάδα ΣΗΘΥΑ που υλοποιείται σε δημοτική εγκατάσταση στην Ελλάδα. Ο Δήμος Αλεξανδρούπολης εκμεταλλευόμενος στο έπακρο τις δυνατότητες μείωσης των ενεργειακών καταναλώσεων και των λειτουργικών εξόδων του Νέο Κλειστού Κολυμβητηρίου με στόχο να διασφαλίσει την βιωσιμότητα του, σχεδιάζει την υλοποίηση της μονάδας Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας, η οποία αναμένεται να αποφέρει σημαντικά έσοδα από την πώληση της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας στο δίκτυο. Ενδεικτικά αναφέρεται πως η λειτουργία της μονάδας ΣΗΘΥΑ και η πώληση της ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος του κόστους κατανάλωσης φυσικού αερίου.
 

Στον σχεδιασμό του Δήμου εντάσσεται και η τοποθέτηση μιας ψυκτικής μονάδας απορρόφησης η οποία σε συνδυασμό με την μονάδα ΣΗΘΥΑ θα καλύψει τα φορτία κλιματισμού τους καλοκαιρινούς μήνες της λειτουργίας του Κολυμβητήριου, δημιουργώντας έτσι ένα σύστημα τρι-παραγωγής και μειώνοντας δραματικά και την κατανάλωση της ηλεκτρικής ενέργειας.

Η εγκατάσταση της μονάδας ΣΗΘΥΑ αναμένεται να μειώσει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του Δήμου καθώς μειώνονται οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σε σχέση με την υφιστάμενη κατάσταση. Συμβάλει έτσι στις δεσμεύσεις της δημοτικής αρχής για 20% μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2020 όπως αυτές αποτυπώνονται από την συμμετοχή του στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα του Συμφώνου των Δημάρχων.

 
 

Η συγκεκριμένη προσπάθεια για εγκατάσταση μονάδας ΣΗΘΥΑ στο Κλειστό Κολυμβητήριο έρχεται να προστεθεί στην πρόταση που έχει ήδη υποβάλει ο Δήμος Αλεξανδρούπολης στα πλαίσια της πρόσκλησης 1.16 του ΕΠΠΕΡΑΑ προς Ο.Τ.Α. και Δημοτικές Επιχειρήσεις των Ο.Τ.Α. όπου προτείνεται μια σειρά παρεμβάσεων εξοικονόμησης ενέργειας και ενσωμάτωσης συστημάτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Οι παραπάνω δράσεις αναμένεται να μετατρέψουν το Κλειστό Κολυμβητήριο της Αλεξανδρούπολης σε πρότυπο κτίριο ενσωμάτωσης βιώσιμων ενεργειακών τεχνολογιών και να το καταστήσουν ενεργειακά και οικονομικά βιώσιμο.

 
πηγή: http://www.alexpolisonline.com/
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου