Τρίτη 29 Απριλίου 2014

Μία κοινωνική φώκια!

        
DSC_0439Μία νεαρή φώκια εδώ και 2 μήνες εμφανίζεται συχνά σε ακτές της Σάμου και παρακολουθείται στενά από τους επιστήμονες του Αρχιπελάγους. Το φωκάκι αυτό είναι καλά στην υγεία του, αλλά παρουσιάζει μία ιδιαίτερη συμπεριφορά: Αντί να αποφεύγει τον άνθρωπο όπως θα ήταν φυσικό, προσεγγίζει όλο και περισσότερο κατοικημένες περιοχές. Η συμπεριφορά όμως αυτή πέρα από ιδιαίτερη είναι και επικίνδυνη για τη μικρή φώκια, καθώς αγνοεί το γεγονός ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για το είδος της είναι ο ίδιος ο άνθρωπος. Το θετικό στοιχείο του συχνού μας επισκέπτη είναι ότι τρέφεται κανονικά και είναι σχετικά καλά στην υγεία του. Είναι όμως  αναγκαίο οι ερευνητές του Αρχιπελάγους να περιορίζουν την επαφή του με τον άνθρωπο, γεγονός που δεν είναι πάντα εύκολο καθώς πλέον το φωκάκι προσεγγίζει αυλές σπιτιών ή πολυσύχναστες παραλίες.
 
 
IMG_5288
 
Ταυτόχρονα όμως, η μικρή φώκια φέρνει και ένα ελπιδοφόρο μήνυμα. Με χαρά μας βλέπουμε ότι υπάρχει αλλαγή στον τρόπο που οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν αυτά τα ζώα. Για παράδειγμα, ένα ζευγάρι αγροτών είχε αναλάβει την παρακολούθησή της για 10 ημέρες περίπου, παρότι ήταν υποχρεωμένοι να σκαρφαλώνουν καθημερινά σε μία απόκρημνη ακτή για να διαβεβαιώσουν ότι το ζώο είναι καλά και ασφαλές, και αναλόγως να μας ενημερώσουν.
 
Ακόμα είδαμε την περίπτωση μίας άλλης οικογένειας, το παιδί της οποίας είχε πρόσφατα παρακολουθήσει μαθήματα περιβαλλοντικής προστασίας από ερευνητές του Αρχιπελάγους και έτσι μετέδωσε στους γονείς του γνώση για την αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών, αλλά και σεβασμό και αγάπη για τη μικρή φώκια. Τέτοια περιστατικά, μας γεμίζουν αισιοδοξία και επιβεβαιώνουν την πεποίθησή μας ότι η μεγάλη μας προσπάθεια για σωστή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση τελικά αποφέρει καρπούς.
 
Θα σας ενημερώσουμε σύντομα για τα νέα του μικρού μας κοινωνικού επισκέπτη!
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου