Τετάρτη 23 Απριλίου 2014

Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα. Υπέρ της προστασίας του το 95% των κατοίκων

 

Υπέρ της προστασίας του Εθνικού Πάρκου Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα τίθεται το 95% των συμμετεχόντων σε έρευνα που πραγματοποιήσαμε σε 16 οικισμούς που βρίσκονται κοντά στο Εθνικό Πάρκο. Πιο συγκεκριμένα, στην έρευνα συμμετείχαν 393 άτομα από τα Διαβατά, τη Μαγνησία, τη Σίνδο, τα Κύμινα, τα Νέα Μάλγαρα, τη Χαλάστρα, τη Νέα Αγαθούπολη, τη Μεθώνη, το Αιγίνιο, τη Χαλκηδόνα, τα Κουφάλια, τον Μακρύγιαλο, τη Γέφυρα, το Πρόχωμα, τον Άγιο Αθανάσιο και τον Καστανά.
Μάλιστα, το 94% όσων συμμετείχαν στην έρευνα θεωρεί ότι η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και των ειδών που φιλοξενεί είναι σημαντική και για τη δική τους ευημερία και ποιότητα ζωής.
 
 
Καθεστώς προστασίας
 
Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικά με το καθεστώς προστασίας της περιοχής και το 60% δήλωσαν ότι γνωρίζουν την ύπαρξη του δικτύου Natura 2000, καθώς επίσης και ότι η περιοχή που περιλαμβάνει τις εκβολές των ποταμών Γαλλικού, Αξιού, Λουδία, Αλιάκμονα και τη λιμνοθάλασσα των Αλυκών Κίτρους ανήκει στο δίκτυο Natura 2000. To 54% γνωρίζει ότι η περιοχή έχει ανακηρυχθεί Εθνικό Πάρκο, ενώ το 95% πιστεύει ότι η περιοχή πρέπει να προστατεύεται, ώστε να διατηρηθεί το φυσικό περιβάλλον, καθώς και τα είδη ζώων και πουλιών που φιλοξενεί.
 
 
Εθνικό Πάρκο, αναψυχή και οικοτουρισμός
 
Όσον αφορά τις δυνατότητες αναψυχής που προσφέρει το Εθνικό Πάρκο, το 79% όσων συμμετείχαν στην έρευνα πιστεύουν ότι πράγματι η περιοχή προσφέρει ευκαιρίες αναψυχής, ενώ το 62% πιστεύουν ότι υπάρχουν δυνατότητες ανάπτυξης του οικοτουριστικών δραστηριοτήτων.
Το 26% των συμμετεχόντων έχει επισκεφθεί μία φορά το Πάρκο, το 37% έχει επισκεφθεί πολλές φορές το Εθνικό Πάρκο και το 13% των συμμετεχόντων το έχουν επισκεφθεί πολλές φορές. Αντίθετα, το 26% δεν έχει επισκεφθεί ποτέ το Πάρκο μία φορά.
Επίσης, περισσότεροι από τους μισούς που συμμετείχαν στην έρευνα έχουν επισκεφθεί και κάποια ή κάποιες από τις υποδομές υποδοχής επισκεπτών του Εθνικού Πάρκου, δηλαδή το Περιβαλλοντικό Πάρκο Γαλλικού Ποταμού, το Κέντρο Πληροφόρησης Χαλάστρας ή/και το παρατηρητήριο Νέας Αγαθούπολης.
 
 
Λύματα και μπάζα τα πιο σημαντικά προβλήματα
 
Τα πιο σημαντικά προβλήματα για τους συμμετέχοντες στην έρευνα είναι η ρίψη μπαζών και η ρίψη λυμάτων, στη συνέχεια η παράνομη υλοτομία, οι πυρκαγιές, η ανέγερση βιομηχανικών κτιρίων, η καταπατήσεις δημόσιων εκτάσεων, η λαθροθηρία, η παράνομη αλιεία, η ρύπανση από τις μυδοκαλλιέργειες και τέλος, οι παράνομες αμμοληψίες και οι παράνομες γεωτρήσεις. Πάντως, όσον αφορά την οικολογική κατάσταση της περιοχής οι απόψεις μάλλον μοιράζονται, καθώς το 11% θεωρεί ότι η κατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος είναι πολύ καλή, το 24% καλή, το 42% μέτρια, το 20% κακή και το 11% πολύ κακή.
Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών το 58% των συμμετεχόντων στην έρευνα πιστεύει ότι πρέπει να υπάρξουν νομικές κυρώσεις στους παρανομούντες. Το 47% πιστεύει ότι πρέπει να υπάρχει καλύτερη ενημέρωση των πολιτών και το 30% ότι πρέπει να υπάρχει ενεργή συμμετοχή των πολιτών στην προστασία της περιοχής. Τέλος, το 36% θεωρεί ότι πρέπει να αυξηθεί η αστυνόμευση.
 
 
Φορέας Διαχείρισης

Όσον αφορά το Φορέα Διαχείρισης, το 49% γνώριζε την ύπαρξή του και το 51% δεν την γνώριζε. Επίσης, το 49% αυτών που γνώριζαν το Φορέα, είχαν πληροφορηθεί για την ύπαρξή του από συγγενικά/φιλικά πρόσωπα. Ένα σημαντικό ποσοστό από δημόσιες υπηρεσίες (38%) και από το ίντερνετ (36%), ενώ το 11% από τα ΜΜΕ. Στην ερώτηση εάν είναι ικανοποιημένοι από τη λειτουργία του Φορέα Διαχείρισης, οι απόψεις διίστανται. Ένα μεγάλο ποσοστό (43%) ζητά καλύτερη ενημέρωση για την υφιστάμενη κατάσταση, να γίνονται συχνότεροι καθαρισμοί της περιοχής (19%), περισσότερες περιπολίες (22%) και περισσότερες ημερίδες (12%).

Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων (79%) δήλωσαν ότι θα συμμετείχαν και οι ίδιοι σε δράσεις προστασίας της περιοχής και κυρίως σε εθελοντικούς καθαρισμούς (42%), αλλά και σε περιπολίες φύλαξης, ενώ το 32% θα συμμετείχε σε συλλόγους με σκοπό την προστασία της περιοχής. Τέλος, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων (66%) δήλωσαν ότι θα άλλαζαν κάποιες από τις συνήθειές του για να συνεισφέρουν στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Το μεγαλύτερο ποσοστό αναφέρθηκε στη συμμετοχή στην ανακύκλωση, ενώ επίσης οι ερωτηθέντες προτίθενται να στραφούν στις εναλλακτικές πηγές ενέργειας, να είναι πιο προσεκτικοί στη διαχείριση του νερού και να χρησιμοποιούν οικολογικά απορρυπαντικά.

 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου