Σάββατο 29 Μαρτίου 2014

Μυτιλήνη. Οικολογικός Άνεμος: «Τα κλαδιά και τα φύλλα των δέντρων δεν είναι απορρίμματα…»



«Πυκνός καπνός κάλυψε για περίπου 3 ώρες σήμερα το πρωί όλη την περιοχή της νότιας πόλης της Μυτιλήνης από τη Σουράδα και την Ακαδημία έως το Ξενία και νοτιότερα. Αιτία ήταν η φωτιά που άναψε για να κάψει κάποια κλαδιά (?) κάτοικος της περιοχής πίσω από τον «Πύργο του Γιαννέλλη». Ο καπνός ήταν πολύ έντονος σε όλο το λόφο του Πανεπιστημίου, μικροσωματίδια υπήρχαν στην ατμόσφαιρα και η δυσφορία ήταν έντονη για όλους ακόμα και μέσα στους εσωτερικούς χώρους του Πανεπιστημίου. Ανάλογη ήταν η κατάσταση που επικρατούσε σε όλη την περιοχή μέχρι και τα σχολεία της ακαδημίας που φιλοξενούν εκατοντάδες μικρά παιδιά.
 
Η περίοδος πυροπροστασίας δεν έχει ξεκινήσει οπότε τυπικά ο «δράστης» ήταν νόμιμος. Οποιαδήποτε καύση όμως επιβαρύνει την ατμόσφαιρα ακόμη και αν πρόκειται για κλαδιά. Εφόσον μάλιστα υπήρξε και πυκνός καπνός, αυτό σημαίνει ότι κάηκε μεγάλη ποσότητα. Το χειρότερο θα ήταν αν καίγονταν κοινά σκουπίδια, κυρίως πλαστικά που ελπίζουμε να μην έγινε στην περίπτωση μας.
Σε κάθε περίπτωση τα κλαδιά και τα φύλλα των δέντρων δεν είναι απορρίμματα. Πρέπει επιτέλους να καταλάβουμε ότι πρέπει να τα κόβουμε και να τα επαναχρησιμοποιούμε. Δεν είναι δυνατόν να ανεχόμαστε τέτοιες καταστάσεις μέσα στον αστικό ιστό της πόλης μας. Απαιτούνται πρωτοβουλίες από το Δήμο για την εκμετάλλευση των κλαδεμάτων της πόλης ώστε να μην οδηγούνται στην πυρά. Ως Οικολογικός Άνεμος έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για τη διαχείριση των απορριμμάτων στα νησιά μας με έμφαση στην  προώθηση προγραμμάτων κομποστοποίησης των βιοαποικοδομήσιμων οργανικών υλικών σε επίπεδο κατοικίας (οικιακή κομποστοποίηση) και δήμου (δημοτική κομποστοποίηση), με υποχρεωτική συμμετοχή των τουριστικών επιχειρήσεων και των εστιατορίων.
 
Στην επόμενη προγραμματική περίοδο θα υπάρχουν χρηματοδοτικά εργαλεία προς αυτήν την κατεύθυνση και πρέπει όλοι η Δήμοι αλλά και η Περιφέρεια να είναι έτοιμοι για την εκμετάλλευση τους. Γιατί τα σκουπίδια δεν είναι και πέταμα …..»
 
Οικολογικός Άνεμος στο Βόρειο Αιγαίο
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου