Τρίτη 25 Μαρτίου 2014

Η ΕΕ αναλαμβάνει δράσεις κατά της παράνομης αλιείας

                          
Η ΕΕ αναλαμβάνει δράσεις κατά της παράνομης αλιείαςΜετά από πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας αποφάσισε, την Δευτέρα 24 Μαρτίου, να συμπεριλάβει το Μπελίζ, την Καμπότζη και τη Γουινέα στον κατάλογο των χωρών που δεν λαμβάνουν επαρκή μέτρα κατά της παράνομης αλιείας.
Μετά από πολλές προειδοποιήσεις προς τις χώρες αυτές, θα ληφθούν τώρα μέτρα εξουδετέρωσης των εμπορικών οφελών που απορρέουν από την παράνομη αλιεία. Αυτό σημαίνει ότι θα απαγορευτούν οι εισαγωγές στην ΕΕ αλιευτικών προϊόντων που έχουν αλιευθεί από σκάφη των συγκεκριμένων χωρών, ενώ τα σκάφη της ΕΕ δεν θα μπορούν να αλιεύουν σε ύδατα των εν λόγω χωρών. Είναι η πρώτη φορά που μέτρα τέτοιου είδους εγκρίνονται σε επίπεδο ΕΕ.
 
Η επίτροπος Θαλάσσιας Πολιτικής και Αλιείας Μαρία Δαμανάκη επικροτώντας την απόφαση δήλωσε: «Οι αποφάσεις αυτές είναι ιστορικές. Δείχνουν ότι η ΕΕ αποτελεί παράδειγμα όσον αφορά την καταπολέμηση της παράνομης αλιείας. Θέλω να γνωρίζουν οι πολίτες της ΕΕ ότι τα ψάρια που καταναλώνουν είναι βιώσιμα, από όπου κι αν προέρχονται. Προχωρούμε σταθερά προς αυτή την κατεύθυνση. Ελπίζω ότι η καταχώριση του Μπελίζ, της Καμπότζης και της Γουινέας στη μαύρη λίστα θα λειτουργήσει καταλυτικά ώστε οι χώρες αυτές να εντείνουν τις προσπάθειές τους και να συνεργαστούν με τη διεθνή κοινότητα για την εξάλειψη της παράνομης αλιείας.»
 
Η απόφαση αυτή εντάσσεται στη δέσμευση που έχει αναλάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση σε διεθνές επίπεδο για βιώσιμη εκμετάλλευση των αλιευτικών πόρων, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Η προσέγγιση της ΕΕ στο θέμα αυτό βασίζεται στο ότι η παράνομη, λαθραία και άναρχη αλιεία (ΠΛΑ) είναι εγκληματική δραστηριότητα για τον πλανήτη, επιβλαβής όχι μόνο για τους αλιείς της ΕΕ, αλλά και για τις τοπικές κοινότητες των αναπτυσσόμενων χωρών.

 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου