Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014

Καστοριά. Συμφωνία με Γάλλους για προμήθεια γιδινού γάλακτος και δημιουργία μονάδας τυριών – Συνέντευξη Χρήστου Πατσίκα

 
Καστοριά: Συμφωνία με Γάλλους για προμήθεια γιδινού γάλακτος και δημιουργία μονάδας τυριών – Συνέντευξη Χρήστου Πατσίκα
 
«Καινοτόμα» χαρακτήρισε ο υπουργός κ. Τσαυτάρης την εταιρεία παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων Πατσίκας Στέφανος και ΣΙΑ Ο.Β.Ε. τονίζοντας ότι πρόκειται για μια επιχείρηση που στηρίζει το «ελληνικό κατσικίσιο γάλα» και αξιοποιεί τις υπεραξίες που κρύβει το συγκεκριμένο προϊόν.

Μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Χρήστος Πατσίκας, που είναι ο ιδιοκτήτης της εταιρείας, αναφέρθηκε στη συμφωνία που υπέγραψε με τον γαλλικό όµιλο «Fromagerie Guilloteau» για την προμήθεια γιδινού γάλακτος, καθώς και τις θετικές προοπτικές που υπάρχουν για την κτηνοτροφία της Δυτικής Μακεδονίας, μετά την απόφαση των Γάλλων να επενδύσουν 20 εκατ. ευρώ για να δημιουργηθεί μονάδα παραγωγής τυριών στη χώρα μας.
 

Πείτε μας λίγα λόγια για τη συμφωνία που υπογράψατε με τους Γάλλους;
 
Από πέρσι το Μάρτιο εμφανίστηκαν στη Δυτική Μακεδονία οι εκπρόσωποι της γαλλικής εταιρείας «Fromagerie Guilloteau», αναζητώντας γιδινό γάλα. Τελικά, αφού έκαναν έλεγχο των εγκαταστάσεών μας, κατάληξαν να υπογράψουν μαζί μας τη συμφωνία. Έτσι από τις 15 Δεκεμβρίου κάνουμε εξαγωγή παστεριωμένου γιδινού γάλακτος προς τη Γαλλία. Η εμπορική συμφωνία προβλέπει φέτος την προµήθεια 6.000 – 10.000 τόνων γιδινού γάλακτος, ενώ την ερχόμενη χρονιά η ποσότητα αυτή θα αυξηθεί και θα φτάσει τους 20.000 τόνους.


Όμως οι Γάλλοι αποφάσισαν να προχωρήσουν και στη δημιουργία μονάδας παραγωγής τυριού στη χώρα μας;
 
Σωστά οι Γάλλοι αποφάσισαν να επενδύσουν κεφάλαια 20 εκατ. ευρώ, προκειμένου να δημιουργηθεί νέα μονάδα, η οποία και θα παράγει τα τυριά στη χώρα μας. Έχει ήδη αγοραστεί μια έκταση περίπου 20 στρεμμάτων δίπλα στη δικιά μας εγκατάσταση στην Πτολεμαΐδα. Εκεί θα δημιουργηθεί ένα νέο τυροκομείο. Η επένδυση αυτή, από το 2015, θα απασχολήσει περίπου 100 άτομα προσωπικό και θα συνεργάζεται με περίπου 600 κτηνοτρόφους. Εμείς θα κατέχουμε ένα μικρό ποσοστό της νέας εταιρείας και θα αναλάβουμε την μεταφορά και παστερίωση του γιδινού γάλακτος και οι Γάλλοι την παραγωγή τυριών (μεταξύ αυτών και φέτα). Με αυτό τον τρόπο το γιδινό γάλα δεν θα εξάγεται στη Γαλλία αλλά θα παράγει στον τόπο μας τυριά, μεγάλο μέρος των οποίων θα εξάγεται με αυξημένη προστιθέμενη αξία.
 

Τι πρόκειται να κερδίσουν οι κτηνοτρόφοι από αυτή την συνεργασία με τους Γάλλους;
 
Όλη αυτή η προσπάθεια γίνεται για να ενισχυθεί το εισόδημα του κτηνοτρόφου. Η συμφωνία με τους Γάλλους έφερε αυτομάτως και αύξηση της τιμής παραγωγού, κατά 30%, σε σχέση με τα προηγούμενα έτη. Συγκεκριμένα έφτασε η τιμή στα 0,70 ευρώ το κιλό. Αυτή η τιμή αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω με την καινούργια επένδυση που θα γίνει. Επίσης η παραγωγή γιδινού γάλακτος αναμένεται να τριπλασιαστεί. Η εταιρεία θα δώσει κίνητρα για την αγορά ζώα ντόπιων φυλών. Το ελληνικό κατσίκι παράγει γάλα με μεγάλες λιποπρωτεΐνες. Δεν θέλουν γάλα που έχει η Ιταλία και η Γαλλία. Θα δώσουν προκαταβολές για την αγορά αυτών των ζώων και θα προμηθεύσουν τους παραγωγούς με παγολεκάνη και αλμεκτική μηχανή. Επίσης θα έχουν μόνιμο κτηνίατρο και ζωοτέχνη.
 

Σήμερα με πόσους κτηνοτρόφους συνεργάζεται η εταιρεία σας;
 
Η εταιρεία παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων Πατσίκας Στέφανος & ΣΙΑ Ο.Β.Ε, έχει ως αντικείμενο την επεξεργασία γίδινου και πρόβειου γάλακτος και την παραγωγή τυριού φέτας, με την επωνυμία «Τυρί – Φέτα Κλεισούρας». Ο κύκλος εργασιών τριετίας ανέρχεται στα 7,5 εκατ. ευρώ, με την εξαγωγική δραστηριότητα της να αυξάνεται. Παράγει περίπου 500 τόνους φέτας ετησίως. Η εταιρεία διαθέτει ιδιόκτητη υπερσύγχρονη μονάδα επεξεργασίας γάλακτος και παραγωγής τυριού στην Αναρράχη Πτολεμαϊδας και ένα ακόμη τυροκομείο στην Κλεισούρα Καστοριάς, αποθήκη και ψυγεία. Σήμερα συνεργάζεται με 70 ντόπιους κτηνοτρόφους για την παραγωγή φέτας και 250 κτηνοτρόφους για την παραγωγή γιδινού γάλακτος, ενώ απασχολεί συνολικά 40 άτομα προσωπικό. Στις αρχές Απριλίου η επιχείρηση θα καταθέσει τα χαρτιά σε πρόγραμμα του ΥπΑΑΤ, προκειμένου να υπάρξει χρηματοδότηση για τη δημιουργία σύγχρονης μονάδας συμπύκνωσης γάλακτος και αξιοποίησης του τυρογάλακτος.
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου