Σάββατο 22 Μαρτίου 2014

Δράσεις του δημοτικού σχολείου Αχλάδας σε συνεργασία με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Βεύης - Μελίτης

 
Την Τρίτη 18/3 επισκέφθηκε το σχολείο μας το Κ.Π.Ε. Μελίτης. Μια επίσκεψη που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του προγράμματος: «Νερό με γεύση» και των επιμέρους προγραμμάτων που πραγματοποιεί το σχολείο μας.

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο Δημ. Σχολείο Αχλάδας διότι στο εδώ οικοσύστημα υπάρχει το ποτάμι της Αχλάδας το οποίο συνδέεται άμεσα με την ζωή και τις δραστηριότητες των κατοίκων της Αχλάδας και των γύρω χωριών. Αφού προηγήθηκε προβολή και παρουσίαση βίντεο στο σχολείο ως προς το νερό-κύκλο νερού-ορθολογική χρήση και εκμετάλλευση αυτού έγινε επίσκεψη στο ποτάμι για επιτόπου μετρήσεις με τη βοήθεια και συμμετοχή μαθητών. Εκεί οι μαθητές διαπίστωσαν ότι το ποτάμι τους είναι ζωντανό και φιλοξενεί ζωή μέσα του (ύπαρξη ψαριών και πολλών άλλων ζωντανών μικροοργανισμών)αλλά και την ανάγκη καθαριότητας αυτού ώστε να μην δηλητηριάζονται και αργοπεθαίνουν όλοι αυτοί οι μικροοργανισμοί.


Οι μαθητές προσέγγισαν το ποτάμι και την ανάγκη προστασίας και διαφύλαξης του και αποφάσισαν να αναλάβουν δράσεις:

α) ευαισθητοποιώντας τους κατοίκους του χωριού στο θέμα της καθαριότητας του ποταμού ώστε να αποφύγουμε την μετατροπή του σε ένα μεγάλο σκουπιδότοπο με όλες τις συνέπειες που μπορεί να έχει αυτό στη ζωή των κατοίκων αλλά και
β) να αναλάβουν πρωτοβουλίες στέλνοντας επιστολές προς τον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας αλλά και τον δήμαρχο ζητώντας να τοποθετηθούν ταμπέλες σε τακτές αποστάσεις ώστε να θυμίζουν σε ορισμένους αφηρημένους κατοίκους του χωριού αλλά και των γύρω χωριών την ανάγκη να δουν και να γνωρίσουν τα παιδιά τους αλλά και τα εγγόνια τους τα ψαράκια και όλη την ζωή στο ποτάμι-υδρόβια και μη- πράγμα που σίγουρα δεν θα γίνει αν πετάξει τα σκουπίδια ή τα λιπάσματα -που μπορεί να χάλασαν -τα οποία και βρέθηκαν σε μια έρευνα και καταγραφή των σκουπιδιών που υπάρχουν στις όχθες του ποταμού και που την πραγματοποίησαν τα παιδιά.

Επίσης θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κ. Νικόλαο Νάνη και όλους τους συνεργάτες του στο Κ.Π.Ε. Μελίτης που κατόρθωσαν με την πολύ ωραία δουλειά τους –που παρουσίασαν τόσο στο σχολείο αλλά και με τις ποικίλες δράσεις τους στο ποτάμι- να ευαισθητοποιήσουν τις παιδικές καρδιές ώστε να καταλάβουν τα παιδιά την αμφίδρομη σχέση ειρηνικής συνύπαρξης ανθρώπου και υγιούς οικοσυστήματος και να τα μετατρέψουν σε ενεργούς αυριανούς πολίτες υπερασπίζοντας το περιβάλλον τους.
 
 
Ο προϊστάμενος του σχολείου
Μαντρατζής Νικόλαος

πηγή: http://neaflorina.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου