Τετάρτη 19 Μαρτίου 2014

Κοινή εκπαίδευση στον Όλυμπο με γάλλους οδηγούς βουνού και διασώστες


Κοινή εκπαίδευση στον Όλυμπο με γάλλους οδηγούς βουνού και διασώστες

Μετά από έξι μέρες εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων στον Όλυμπο έκλεισε η κοινή εκπαίδευση μελών και στελεχών της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, γάλλων οδηγών βουνού και στελεχών της γαλλικής διασωστικής ομάδας P.G.H.M. – που συμμετείχαν εθελοντικά στην εκπαίδευση – μαζί με μαθητές του σχολείου αλπινισμού Bi Qualif Montagne από το Chamonix.
 
Οι δραστηριότητες ξεκίνησαν από το καταφύγιο Ολύμπου, Πετρόστρουγκα, στα 1940 μ. Η πρώτη μέρα αφιερώθηκε στη θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση, αλλά και την ανταλλαγή θέσεων σχετικά με διαδικασίες διάσωσης τραυματιών μετά από χιονοστιβάδα. Τη δεύτερη μέρα έγινε η αξιολόγηση της ετοιμότητας των μελών σε διαδικασίες οργανωμένης διάσωσης σε συνθήκες χιονοστιβάδας που αφορούν, την έρευνα, την παροχή πρώτων βοηθειών και τρόπους αποτελεσματικής και γρήγορης μεταφοράς.
 
Στις μέρες που ακολούθησαν συνεχίστηκαν οι δραστηριότητες με ορειβατικό σκι στο οροπέδιο των Μουσών και κοινή ανάβαση στον Μύτικα. Η κατάβαση έγινε μέσω του ρέματος του Γκαβού με κατάληξη τα Πριόνια. Ο καιρός, η θέα, η ποιότητα χιονιού και οι διαδρομές άφησαν ευχαριστημένους όλους τους επισκέπτες που ταξίδεψαν από τη Γαλλία στον Όλυμπο.
 
oreivasia 2
 
Η επίσκεψη των γάλλων ορειβατών είχε ως πρωταρχικό στόχο την εκπαιδευτική δραστηριότητα πάνω σε θέματα οργανωμένης διάσωσης, την ανταλλαγή εμπειριών και μεθόδων εκπαίδευσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι η P.G.H.M. είναι τμήμα της γαλλικής αστυνομίας, που εξειδικεύεται στην έρευνα και τη διάσωση, δραστηριοποιείται στους ορεινούς όγκους των Άλπεων και στελεχώνεται από άριστα εκπαιδευμένους διασώστες, που συμμετέχουν ετησίως σε εκατοντάδες επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης. Τα στελέχη της διαθέτουν άρτια τεχνογνωσία τόσο σε ότι αφορά τις διαδικασίες και τα υλικά διάσωσης, αλλά και τις συνθήκες που διαμορφώνονται στο χειμερινό βουνό.
 
Στο πλαίσιο της εκπαίδευσης, η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης αξιολόγησε, επίσης, δοκιμές που έγιναν από στελέχη της βελγικής εταιρείας Altigator, η οποία συνεργάζεται με το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, σε προηγμένα συστήματα εντοπισμού με τη χρήση μη επανδρωμένων πτητικών μέσων έρευνας και διάσωσης.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου