Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014

Κάθε ορειβάτης πρέπει να κατεβάζει από το Έβερεστ 8 κιλά σκουπίδια!

 
Perierga.gr - Κάθε ορειβάτης πρέπει να κατεβάζει από το Έβερεστ 8 κιλά σκουπίδια!
 
Την υποχρέωση να κατεβάζει 8 κιλά σκουπίδια έχει όποιος ορειβάτης επιθυμεί να ανέβει (και να ξανακατέβει βέβαια) το Έβερεστ. Αυτό ορίζει ένας νέος νόμος που ψήφισε η κυβέρνηση του Νεπάλ.
 
Περιβαλλοντικές οργανώσεις έχουν σημάνει πολλές φορές κώδωνα κινδύνου πως το ψηλότερο βουνό του κόσμου μετατρέπεται σε μια απέραντη χωματερή. Όπως υπολογίστηκε, κάθε ορειβάτης αφήνει στο βουνό περίπου 8 κιλά απορριμμάτων σε κάθε του ταξίδι. Τόσα λοιπόν υποχρεώνεται να κατεβάζει κιόλας. Μόνο το 2013, μια ομάδα από την Ινδία και το Νεπάλ που ανέλαβε να καθαρίσει την περιοχή, βρήκε πάνω από 4 τόνους σκουπιδιών, τα οποία περιελάμβαναν χρησιμοποιημένες φιάλες με οξυγόνο, σκισμένες σκηνές, ανθρώπινα απόβλητα, ακόμη και… παγωμένα πτώματα (εντάξει αυτά δεν είναι μέσα στις υποχρεώσεις των ορειβατών να τα κατεβάζουν).
 
Κάθε χρόνο περισσότεροι από 230.000 άνθρωποι ανεβαίνουν από το Νεπάλ στα Ιμαλάια και σχεδόν 1.000 προσπαθούν να φτάσουν στην κορυφή του κόσμου, το Έβερεστ. Ακόμη πάντως δεν έχει ανακοινωθεί με ποια ποινή θα είναι αντιμέτωποι όσοι δεν κατεβάσουν τα 8 κιλά σκουπιδιών που τους αναλογούν, ούτε πώς θα ελέγχεται αυτό.

 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου