Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

Χανιά. Το έλκος απειλεί τις καστανιές

 
kastanies
 
Καθυστερεί η βιολογική αντιμετώπιση

Τον κίνδυνο “τρομακτικής μείωσης του φυτικού κεφαλαίου”, αν δεν εφαρμοστεί άμεσα η βιολογική καταπολέμηση του έλκους της καστανιάς, επισημαίνει προς τους αρμόδιους υπουργούς και τους τοπικούς βουλευτές ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Καστανοπαραγωγών Νομού Χανίων.

Τονίζει μάλιστα ότι από τον Σεπτέμβριο του 2013 που υπεβλήθη η σχετική μελέτη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν έχει γίνει καμιά ουσιαστική και αποτελεσματική ενέργεια.
Στη σχετική επιστολή του ο Συνεταιρισμός επισημαίνει ότι «για την εφαρμογή του έργου βιολογικής καταπολέμησης του έλκους της καστανιάς το 2009 στάλθηκε το πρώτο τεχνικό δελτίο από την ειδική γραμματεία δασών στη διαχειριστική αρχή του ΥΠΑΑΤ για την ένταξη του έργου στο Ε.Σ.Π.Α. Μετά από επαφές και παραστάσεις με την ηγεσία του ΥΠΑΑΤ επιτέλους η μελέτη για την εφαρμογή του έργου ανετέθη στο Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών τον Μάιο του 2013».

Στο σημείο αυτό προσθέτει: «Το Ινστιτούτο δασικών ερευνών με τη σειρά του υπέβαλε τον Σεπτέμβριο του 2013 την μελέτη στο ΥΠΑΑΤ με στόχο την έναρξη εφαρμογής του έργου την 1 Μαΐου του 2014. (η μελέτη περιλαμβάνει την χαρτογράφηση, την εκτίμηση ζημιάς των καστανεώνων καθώς και τα μέσα καταπολέμησης που θα χρησιμοποιηθούν). Σημειώνεται ότι το έργο εφαρμόζεται για 2,5 μήνες (1 Μαΐου -15 Ιουλίου) επί τρία έτη.
Από τον Σεπτέμβριο του 2013 που υπεβλήθη η μελέτη στο ΥΠΑΑΤ καμιά ουσιαστική και αποτελεσματική ενέργεια δεν έχει γίνει».
 

Και συνεχίζει:
 
«Διαπιστώνεται επίσης ότι το μέτρο 227 του Μπαλτατζή όπου εντάχτηκε αυτό το έργο δεν επιτρέπει την εφαρμογή βιολογικής καταπολέμησης του έλκους σε ιδιωτικούς καστανεώνες. Σας ενημερώνουμε ότι στην Κρήτη, στη Λέσβο, στην Ηλεία, στην Κοζάνη, στα Τρίκαλα, στην Φλώρινα κ.α. δεν υπάρχουν δημόσιοι καστανεώνες. Σημειώνεται επίσης ότι το προηγούμενο έργο που χρηματοδοτήθηκε από το Γ’ ΚΠΣ και εφαρμόστηκε με επιτυχία σε 17 Νομούς περιελάμβανε δημόσιους και ιδιωτικούς καστανεώνες».
 

Ο Συνεταιρισμός ζητά:

• Την άμεση απευθείας ανάθεση παρασκευής των αναγκαίων εμβολίων στο Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών και την αποφυγή προκήρυξης διεθνούς διαγωνισμού.
• Την άμεση προώθηση της τροπολογίας του μέτρου 227 του Μπαλτατζή που έχει σταλθεί στο ΥΠΑΑΤ από τη γενική γραμματεία δασών στις 13 Φεβρουαρίου 2014 ώστε να συμπεριληφθούν οι ιδιωτικοί καστανεώνες στο έργο.
• Τη διενέργεια εθνικού μειοδοτικού διαγωνισμού για την ανάδειξη εργοληπτών που θα τοποθετήσουν τα εμβόλια στο πεδίο.
• Την ενεργοποίηση του έργου τον Μάιο του 2014.


Και συμπληρώνει:


«Για να  πετύχουμε όλα τα παραπάνω χρειάζεται η άμεση ενεργοποίηση του κρατικού μηχανισμού από το ΥΠΑΑΤ. Για να γίνει αυτό χρειάζεται επίσης η άμεση ενεργοποίηση όλων των θεσμικών του Νομού στους οποίους και κοινοποιούμε το έγγραφο. Υπενθυμίζουμε ξανά και ξανά ότι εάν υπάρχει ακόμα περαιτέρω καθυστέρηση στην εφαρμογή του έργου θα έχουμε τρομακτική μείωση του φυτικού κεφαλαίου. Ερωτούμε τους θεσμικούς είναι ευχαριστημένοι από την εξέλιξη του έργου που ξεκίνησε από το 2005 και φτάνει έως και σήμερα χωρίς κανένα αποτέλεσμα; Πιστεύουμε ότι δεν μπορούμε να ονομάσουμε αυτήν εξέλιξη στήριξη του πρωτογενή τομέα. Οφείλω σαν πρόεδρος του συνεταιρισμού Καστανοπαραγωγών Νομού Χανίων να ενημερώσω τους παραγωγούς του Νομού ότι από τα δεκάδες έγγραφα που έχουν σταλεί στους θεσμικούς του Νομού από τον συνεταιρισμό, από την Αναπτυξιακή Εταιρία Εννιά χωριών, όσο και από τους εμπλεκόμενους Δήμους(Πλατανιά – Κισάμου – Καντάνου – Σελίνου), πέρα από τις ερωτήσεις των βουλευτών στην βουλή χωρίς να έχουν και αυτές ουσιαστική εξέλιξη, δεν έχουμε δει καμιά ουσιαστική παρέμβαση. Ερωτούμε τον περιφερειάρχη Κρήτης καθώς και τον αντιπεριφερειάρχη Χανίων είναι ευχαριστημένοι από την εξέλιξη του προβλήματος σε ένα δυναμικό προϊόν του Νομού που εντάσσεται στον πρωτογενή τομέα, όταν από όλους τους Φορείς (πολιτικούς και αυτοδιοικητικούς) ο τομέας αυτός αποτελεί μία ελπίδα για την ανάπτυξη της χώρας».
 
Την επιστολή υπογράφουν ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Νίκος Μπομπολάκης, πρώην δήμαρχος Βουκολιών και ο γραμματέας, Γιώργος Μοτάκης. Σημειώνεται ότι η επιστολή απευθύνεται προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης. Αθ. Τσαυτάρη, τον αναπληρωτή υπουργό Μαξ. Χαρακόπουλο, τον Γενικό Γραμματέα Δασών Γιώργο Αμοργιανιώτη, τον γ’ αντιπρόεδρο της Βουλής Χρ. Μαρκογιαννάκη, τους βουλετές Μαν. Βολουδάκη, Κυρ. Βιρβιδάκη και Γιώργο Σταθάκη, τον περιφερειάρχη Κρήτης Στ. Αρναουτάκη, τον αντιπεριφερειάρχη Χανίων Απ. Βουλγαράκη και στους Δήμους Πλατανιά, Κισάμου και Καντάνου- Σελίνου.


πηγή: http://www.haniotika-nea.gr/
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου