Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

Μυτιλήνη. Τεράστια πινακίδα επιχειρηματία στην προκυμαία προκαλεί

 

Φάκελος “Αισθητική προστασία” της πόλης της Μυτιλήνης.
Τεράστια πινακίδα νέου επιχειρηματία στην προκυμαία προκαλεί.
Ποιες οι ευθύνες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για την άσχημη κατάσταση στην προκυμαία;
 
Σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση 12-11-1985 - ΦΕΚ 731/Δ/31-12-1985 το κέντρο της πόλης της Μυτιλήνης έχει χαρακτηρίζει σαν παραδοσιακό και οποιαδήποτε παρέμβαση θα πρέπει να έχει την αντίστοιχη αδειοδότηση. Συγκεκριμένα το άρθρο 6 αναφέρει :
 
Η τοποθέτηση φωτεινών ή μη διαφημίσεων και επιγραφών, στο τμήμα της πόλης της Μυτιλήνης που περιγράφεται στην παρ. 1 αυτού του άρθρου, επιτρέπεται από την Επιτροπή Ενάσκησης Αρχιτεκτονικού Ελέγχου (Ε.Ε.Α.Ε.), μόνο εφόσον δεν επηρεάζεται από αυτές ο χαρακτήρας των κτιρίων και του άμεσου περιβάλλοντός τους. Οι διαστάσεις, η μορφή, το περιεχόμενο και η θέση των επιγραφών ή διαφημίσεων που μπορούν να τοποθετηθούν σύμφωνα με τα πιο πάνω, εγκρίνονται από την Ε.Ε.Α.Ε.

Οι νόμοι έχουν αλλάξει από το 1985, η Ε.Ε.Α.Ε έχει καταργηθεί και έχει αντικατασταθεί από άλλες Επιτροπές του Υπουργείου και την Πολεοδομίας οι οποίες όμως έχουν γνωμοδοτικό χαρακτήρα σε περίπτωση που  ζητηθεί η γνώμη τους για να χορηγηθεί άδεια. Συνήθως αυτό δεν γίνεται κι επειδή καμία υπηρεσία δεν διεξάγει σχετικούς ελέγχους από μόνη της για το ποιος έχει και ποιος δεν έχει άδεια, επικρατεί αυτή η κατάσταση με τις πινακίδες και επιγραφές που αλλοιώνουν και υποβιβάζουν την εικόνα της πόλης.
Ως Οικολόγοι Πράσινοι καταθέσαμε αναφορά για το σύνολο των υπερμεγεθών πινακίδων και επιγραφών που χάσκουν ανάρμοστες προς τον παραδοσιακό χαρακτήρα του ιστορικού κέντρου της Μυτιλήνης, δίνοντας την “ευκαιρία” στις υπηρεσίες (Πολεοδομία, Αποκεντρωμένη Διοίκηση) να ξεκινήσουν ελέγχους.
 
Θα θέλαμε να επισημάνουμε τις ευθύνες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης γι' αυτή την κατάσταση ειδικά για την περίπτωση των πλαστικών και των αυθαίρετων κατασκευών επιχειρηματιών πάνω στο δημόσιο χώρο της προκυμαίας. Ποια είναι η πολιτική της σε σχέση με τις παρανομίες που κατασκευάζουν οι καταστηματάρχες στην προκυμαία με αποτέλεσμα την παρεμπόδιση της ομαλής διέλευσης των πεζών και εγκλωβίζοντας το βλέμμα των περαστικών στις πλαστικές κατασκευές τους, διαστρεβλώνοντας και κακοποιώντας την εικόνα του ιστορικού κέντρου της πόλης. Τους σταμάτησε ή τους διευκόλυνε με τις ενέργειες της; Θα κάνει κάτι για να ξηλώσει τα πλαστικά και τις παρανομίες από την προκυμαία ή θα “ανεχθεί” την υφιστάμενη κατάσταση;
Ρωτάμε επίσης την κα Καλογήρου ως Γενική Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, και πιθανή υποψήφια Περιφερειάρχης, καθώς και τις υπόλοιπες περιφερειακές και δημοτικές παρατάξεις, ποιες είναι οι θέσεις τους για το ιστορικό κέντρο της πόλης της Μυτιλήνης, πως τις προωθούν και με ποιο πρόγραμμα για την πόλη μας θα διεκδικήσουν την ψήφο των πολιτών;  
Οι Οικολόγοι Πράσινοι χωρίς να φοβούνται το πολιτικό κόστος και χωρίς να υπολογίζουν συμφέροντα και συντεχνίες έχουν δηλώσει σε κάθε ευκαιρία ότι αγωνίζονται για την απομάκρυνση των πλαστικών και λοιπών αυθαίρετων κατασκευών σε όλο το μέτωπο της προκυμαίας, από το Τελωνείο έως και το ΣΕΑΛ, απαιτώντας μία πλατεία Σαπφούς χωρίς μηχανάκια, υποστηρίζοντας την χρήση της οδού Ερμού ως πεζόδρομος 24ωρης διάρκειας.
Οι κοινόχρηστοι χώροι της πόλης είναι δημόσια αγαθά, ανήκουν στους πολίτες της και όχι σε ιδιώτες που τους χρησιμοποιούν για προσωπικό όφελος.
 
ΠΚ Λέσβου των Οικολόγων Πράσινων
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου