Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014

Όση ζάχαρη και να τους βάλεις, λουκούμια δεν γίνονται



Η κουβέντα είναι για τα μεταλλαγμένα. Αφορμή, η επιμονή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να μας τα «σερβίρει», παρά την απόρριψή τους από τη συντριπτική πλειοψηφία των Ευρωπαίων καταναλωτών. Και η προσπάθεια αυτή, χρονικά, συμπίπτει με την Ελληνική Προεδρία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παρά την προηγούμενη αποτυχία της (να μας σερβίρει την μεταλλαγμένη πατάτα) επιμένει και ετοιμάζει το μεταλλαγμένο καλαμπόκι. Η σχετική απαραίτητη ψηφοφορία αναμένεται στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων στις 11 Φεβρουαρίου. Εκεί, ο Υπουργός Εξωτερικών, εκτός από την προφανή αρνητική θέση της χώρας μας, πρέπει να βρει τον κατάλληλο τρόπο να αναχαιτίσει την εμμονή της Επιτροπής.

Τα μεταλλαγμένα, σιγά και διακριτικά μάς έρχονται με τη μορφή χρηστικών τροφίμων, συστατικών και συμπληρωμάτων. Στη Βρετανία, που τώρα υποδέχεται τη… μωβ ντομάτα, πριν από 20 περίπου χρόνια, δοκιμάστηκε η μεταλλαγμένη ντομάτα της εταιρείας Zeneca. Τότε, παρά τις ειδικές προσφορές (πληρώνεις 1 και παίρνεις 2) ο πολτός μεταλλαγμένης ντομάτας ήταν μια παταγώδης εμπορική αποτυχία και αποσύρθηκε από την αγορά κακήν κακώς (μεταξύ μας, είχε μεταλλική γεύση).

Ήταν το ξεκίνημα. Ακολούθησε μπαράζ αντιδράσεων από επιστήμονες, καταναλωτές, οργανώσεις που κατάφερε τελικά να φρενάρει το τσουνάμι που ερχόταν από τις πολυεθνικές των μεταλλαγμένων. Το ποτάμι άρχισε να γυρίζει πίσω. Η Ευρώπη (σχεδόν) θωρακίστηκε νομικά και οι κολοσσοί των μεταλλαγμένων έστρεψαν το ενδιαφέρον τους σε αγορές με πιο «χαλαρό» νομικό πλαίσιο. Ταυτόχρονα, οι εταιρείες σύγχρονης βιοτεχνολογίας (που μέσα από τις συγχωνεύσεις γίνονταν λιγότερες και ισχυρότερες) έφτασαν να ελέγχουν ένα μεγάλο μέρος της παγκόσμιας αγροτικής παραγωγής (σπόροι, φυτοφάρμακα κοκ).

Και τώρα αντεπιτίθενται. Είναι η ώρα να δείξουμε ότι, από τη δική μας πλευρά, δεν έχουμε χαλαρώσει.

Δεν είναι τα μεταλλαγμένα που μας λείπουν, αλλά μια γεωργία βιώσιμη για τον αγρότη, τον καταναλωτή, την οικονομία και το περιβάλλον. Μια γεωργία που τα φυτοφάρμακα (και οι υπόλοιπες εισροές) μειώνονται, αυξάνεται η παραγωγή τοπικών ποικιλιών, μειώνεται ο ρόλος των αγροχημικών πολυεθνικών, αυξάνεται το όφελος για τους αγρότες, αυξάνεται η εμπιστοσύνη των καταναλωτών. Με ισορροπημένη διατροφή και αύξηση της προστιθέμενης αξίας των ελληνικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές μέσα από την ποιότητα. Σε αυτό το μέλλον, τα μεταλλαγμένα δεν έχουν θέση.

Κύριε υπουργέ, εσείς τι λέτε; Και -πιο σημαντικό-  τι θα κάνετε στις 11 του μηνός;
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου