Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

Καρδίτσα. Μέσω Leader δημιουργία μονάδας στέβιας στην Κόμπελο

 
Παρουσιάστηκαν οι δράσεις του Αγροτικού Συνεταιρισμού
 
Την πλούσια δραστηριότητα που ανέπτυξε από τη σύστασή του μέχρι σήμερα, ανέπτυξε σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Στέβιας Καρδίτσας. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο κ. Κουλοσούσα ο συνεταιρισμός αποσκοπεί στην καλλιέργεια ενός νέου φυτού, της στέβιας, στη μεταποίηση για την παραγωγή της περιζήτητης γλυκαντικής ουσίας, καθώς και στην προώθηση του προϊόντος στην αγορά. Αναλυτικά:

Ο συνεταιρισμός κινήθηκε δραστήρια ολόκληρο το προηγούμενο διάστημα και παρουσιάζει σήμερα έναν πλούσιο απολογισμό ενεργειών: Ενδεικτικά αναφέρονται:
Οργανώθηκαν εκδηλώσεις ενημέρωσης στην Καρδίτσα, στον Παλαμά, στους Σοφάδες, στο Φανάρι, στην Ιτέα, στο Αγναντερό, στο Λεοντάρι, στη Μητρόπολη, στη Μαγούλα, στο Προάστιο, στο Καλλιφώνι και πολλές άτυπες συναντήσεις με ενδιαφερομένους αγρότες του Νομού. Η προσπάθεια ενημέρωσης συνεχίζεται.

Πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις στον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Αγοραστό, στον Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Καρδίτσας κ. Τσιάκο, στο Δήμαρχο Καρδίτσας κ. Παπαλό, στο Δήμαρχο Μουζακίου κ. Κωτσό, στο Δήμαρχο Σοφάδων κ. Παπαδόπουλο, και στο Δήμαρχο Παλαμά κ. Πατσιαλή. Στόχος των επισκέψεων στους τοπικούς και περιφερειακούς φορείς ήταν η παρουσίαση του προγράμματος δράσης του συνεταιρισμού και η ανταλλαγή απόψεων.

Ενημερώθηκε για το εγχείρημα η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Η Διοίκηση του συνεταιρισμού επισκέφτηκε τον Υπουργό κ. Τσαυτάρη, τον Αναπληρωτή Υπουργό κ. Χαρακόπουλο, τον Γενικό Γραμματέα κ. Μελά, τους Ειδικούς Γραμματείς κ. Θεοχαρόπουλο και κ. Ιατρίδη, τον Πρόεδρο και Δ/ντη του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ κ. Χαροτονιάν και κ. Μαλίδη αντίστοιχα.

Επειδή η δραστηριότητα του Αγροτικού Συνεταιρισμού προκάλεσε μεγάλο ενδιαφέρον, σημαντικά πολιτικά πρόσωπα ζήτησαν απευθείας ενημέρωση, όπως ο Ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων κ. Νίκος Χρυσόγελος, ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ κ. Κουβέλης, ο βουλευτής Φθιώτιδας κ. Νικόλαος Μαυρογιάννης και οι βουλευτές Καρδίτσας κ. Σπύρος Ταλιαδούρος και κ. Κώστας Τσιάρας.

Ο καινοτόμος χαρακτήρας του συνεταιρισμού προσέλκυσε το ενδιαφέρον Εκπαιδευτικών και ερευνητικών δομών. Έτσι η Γεωπονική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κάλεσε τον Συνεταιρισμό να παρουσιάσει τη δράση, τους στόχους και τις προοπτικές του στους πρωτοετείς φοιτητές κατά την επίσκεψή τους στο Κέντρο Δια Βίου Μάθησης του Δήμου Μουζακίου. Επίσης το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών ζήτησε το ίδιο για τους φοιτητές του 5ου έτους που επισκέφτηκαν το κέντρο ΟΓΕΚΑ – ΔΗΜΗΤΡΑ της Καρδίτσας (στο παλιό ΚΕΓΕ).

Τα μέλη του συνεταιρισμού, στην προσπάθειά τους να διευρύνουν τις γνώσεις τους και τη συνεργασία με άλλους σχετικούς φορείς παρακολούθησαν συνέδριο που οργανώθηκε στο Βόλο τον Μάρτιο του 2013 και σχετική ημερίδα στη Λάρισα.

Ο συνεταιρισμός έχει δημιουργήσει ένα ευρύ δίκτυο συνεργασιών με φορείς και στελέχη που υποστηρίζουν θερμά και αφιλοκερδώς την πρωτοποριακή και καινοτόμα δράση του, όπως η Γεωπονική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας μέσω των ερευνητών κ. Λόλα Πέτρο, Ομότιμο Καθηγητή, κ. Αβραάμ Χαα, Καθηγητή Γενετικής, κ. Σφουγγάρη Αθανάσιο Πρόεδρο της Σχολής και το ΤΕΙ Θεσσαλίας, μέσω του κ. Πετρωτού Κώστα, Καθηγητή Βιοσυστημάτων. Επίσης σημαντική υποστήριξη παρέχουν ο κ. Μόσχος Βασίλειος, Δικηγόρος, ο κ. Κανδύλας Απόστολος, Οικονομολόγος και ο κ. Χατζηγούλας Λάμπρος Manager. Τέλος, πολύτιμη τεχνική υποστήριξη προσφέρουν τα στελέχη της Αναπτυξιακής Καρδίτσας (ΑΝ.ΚΑ ΑΕ), ενώ η Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας τιμά με τη συνεργασία της τον συνεταιρισμό

Διεκπεραιώθηκαν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την νομιμοποίηση του συνεταιρισμού όπως η κατάθεση του Καταστατικού στο Πρωτοδικείο και η δήλωση έναρξης εργασιών στην Εφορία

Από τις πρώτες μέρες της ίδρυσης του συνεταιρισμού, δόθηκε μεγάλη βαρύτητα στην οργάνωση της παραγωγικής διαδικασίας. Έτσι εξασφαλίστηκε η προμήθεια των κατάλληλων σπόρων, οργανώθηκε η συνεργασία με το εξειδικευμένο φυτώριο της Λάρισας του κ. Απόστολου Μπίλη για την παραγωγή των φυτών στέβιας και έγινε η φύτευση σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών σε 14 αγροτεμάχια που είναι διεσπαρμένα σε όλο το Νομό. Στο τέλος της καλλιεργητικής περιόδου πραγματοποιήθηκε η συγκομιδή και η αποξήρανση των φυτών.

Η βασική προτεραιότητα του συνεταιρισμού είναι η παραγωγή ποιοτικών και πιστοποιημένων προϊόντων. Προϋπόθεση γι’ αυτό είναι η παρακολούθηση και η τεκμηρίωση όλων των φάσεων της παραγωγικής διαδικασίας. Γι’ αυτό ο συνεταιρισμός απέστειλε δείγματα αποξηραμένων φύλλων για τις απαραίτητες αναλύσεις σε εξειδικευμένο και διαπιστευμένο εργαστήριο. Για τις αναλύσεις επιλέχτηκαν 14 τυχαία δείγματα αποξηραμένων φύλλων, ένα από κάθε αγροτεμάχιο. Η περιεκτικότητα των δειγμάτων στους βασικούς γλυκοζίτες στεβιόλης (στεβιοσίδη και ρεμπαουδιοσίδη Α) κυμαίνεται μεταξύ 8,1 – 10%. Τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν την αισιοδοξία για τη δυνατότητα αποδοτικής καλλιέργειας του φυτού στο Νομό μας, καθώς και για την μεταποίηση και την παραγωγή τελικού προϊόντος υψηλής ποιότητας.

Για την κατάρτιση του επενδυτικού σχεδίου ο συνεταιρισμός προχώρησε σε συνεργασία με τοπικό επιστημονικό δυναμικό και ειδικότερα με την Τεχνική Εταιρεία Μηχανικών ΚΜΡ, τον οικονομολόγο κ. Χρήστο Ζήση, τον καθηγητή του ΤΕΙ Λάρισας κ. Πετρωτό και τον σύμβουλο κ. Χατζηγούλα Λάμπρο. Το επενδυτικό σχέδιο και ο φάκελος τεκμηρίωσης που το συνόδευε, κατατέθηκε με τίτλο «Ίδρυση μονάδας παραγωγής γλυκοζιτών στεβιόλης» προς αξιολόγηση στην ΑΝ.ΚΑ με αίτηση να ενταχτεί στο πρόγραμμα LEADER.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της αξιολόγησης των αιτήσεων που υποβλήθηκαν στο «LEADER», η μονάδα του «ΑΣ Στέβιας» εντάσσεται στο πρόγραμμα με προϋπολογισμό 260.000€ και ποσοστό ενίσχυσης 50%. Η μονάδα αυτή θα εγκατασταθεί στον Κόμπελο, σε κτίριο επιφάνειας 250 τμ που ήδη έχει μισθώσει ο «ΑΣ Στέβιας» από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Φαναρίου και το οποίο είναι επαρκές για να καλύψει τις ανάγκες της παραγωγικής διαδικασίας.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα γραφεία του συνεταιρισμού (Κοινοτικό κατάστημα Φαναρίου, τηλ. 24413 52400) ή στην ΑΝ.ΚΑ ΑΕ (τηλ. 24410 42363) και στα μέλη του «ΑΣ Στέβιας». Τέλος οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αντλούν πληροφορίες από την ιστοσελίδα
www.thestevia.gr».

Να τονιστεί οτι στη συνέντευξη παραβρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κ. Τσιάκος, ο εντεταλμένος σύμβουλος του Δήμου Καρδίτσας κ. Μαρκινός, ο Αντιδήμαρχος Σοφάδων κ. Τρίγκας, ο Αντιδήμαρχος Μουζακίου κ. Φούντας, ο επίκουρος καθηγητής του ΤΕΙ Λάρισας κ. Πετρωτός, καθώς και τα μέλη του Α.Σ. Στέβιας.

 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου