Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014

Σύστημα πυρανίνχευσης και πυροπροστασίας Μελέαγρος

 
meleagros

Τα τελευταία χρόνια έχουν προταθεί διάφορα συστήματα έγκαιρης ανίχνευσης πυρκαγιών για την επιτήρηση περιοχών υψηλής επικινδυνότητας και την προστασία τους από τις καταστροφικές επιπτώσεις του φαινομένου αυτού. Μια ελληνική εταιρία τεχνοβλαστός του Πανεπιστημίου Αθηνών, η Mobics (γνωστή και από την ιστοσελίδα www.ploigos.gr) υλοποιεί μια πλέον προηγμένη λύση με το όνομα «Μελέαγρος» (που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας). Το σύστημα αυτό αξιοποιεί εικόνα από απλές κάμερες (στο ορατό φάσμα) για να ανιχνεύσει καπνό ή φωτιά και τα πρώτα αποτελέσματα είναι αρκετά ενθαρρυντικά. Για την ανίχνευση φωτιάς χρησιμοποιούνται σύγχρονοι αλγόριθμοι επεξεργασίας εικόνας που βασίζονται σε πρόσφατα ερευνητικά αποτελέσματα και οι οποίοι έχουν βελτιστοποιηθεί από την ομάδα ανάπτυξης.


Δείτε και τo σχετικό video
http://www.youtube.com/watch?v=MbSQzX4qSBA

 
Το σύστημα στοχεύει τόσο στην προστασία δασών όσο και σε ιδιώτες που θέλουν να το προμηθευτούν για να προφυλάξουν τις περιουσίες τους (εξοχικές κατοικίες, φωτοβολταϊκά πάρκα, κτήματα, βιοτεχνίες κλπ). Στο σύστημα μπορούν να ενσωματωθούν και ασύρματοι αισθητήρες πεδίου (θερμοκρασίας, μονοξειδίου και διοξειδίου του άνθρακα, ανεμόμετρα, κλπ.) προκειμένου να καλυφθούν ιδιαίτερες απαιτήσεις. Το λογισμικό του συστήματος συμπληρώνεται και από ένα GIS σύστημα, προσομοιωτή πυρκαγιάς και αλγόριθμους δρομολόγησης και εκκένωσης περιοχών.
 
Σε περίπτωση συμβάντος, το σύστημα θα ενημερώνει τον χρήστη με μήνυμα στο κινητό του τηλέφωνο και με φωτογραφία ώστε να κρίνει και ο ίδιος την κρισιμότητα της κατάστασης. Πιο πολλές τεχνικές λεπτομέρειες για το σύστημα μπορείτε να βρείτε και εδώ.
Το σύστημα «Μελέαγρος» βρίσκεται σε φάση πιλοτικών δοκιμών και προς το τέλος του 2014 αναμένεται να ξεκινήσει η εμπορική του διάθεση. Η εταιρεία διατίθεται να συνεργαστεί με ιδιωτικούς ή δημόσιους φορείς και να διαθέσει πόρους της για την πιλοτική εγκατάστασή του σε ευαίσθητες περιοχές (π.χ. αισθητικά δάση, πάρκα, βιοτεχνίες, αποθήκες).
 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου