Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2014

Προτάσεις για το ελαιόλαδο και τους παραδοσιακούς ελαιώνες από φορείς της Κρήτης

               
Προτάσεις για το ελαιόλαδο και τους παραδοσιακούς ελαιώνες από φορείς της ΚρήτηςΣημαντικές αποφάσεις για την διατήρηση των παραδοσιακών ελαιώνων, την ανάδειξη των Μνημειακών ελαιοδέντρων άλλα και την διάθεση του ελαιολάδου από τις επιχειρήσεις μαζικής εστίασης, την κυκλοφορία μιγμάτων ελαιολάδου -σπορέλαιων και τις εισαγωγές ξένων λαδιών, έλαβαν τα Μέλη των ΔΣ του ΣΕΔΗΚ, του ΣΠΑΚΕ και του Δικτύου "ΕλαιοΓευσίες" σε κοινή συνεδρίαση που είχαν στις 21 Ιανουαρίου στο Ρέθυμνο.
Οι αποφάσεις αυτές, που θα εξειδικευτούν σε ειδικά υπομνήματα, θα υποβληθούν σύντομα στο ΥΠΑΑΤ, τον ΕΦΕΤ και την Περιφέρεια Κρήτης αλλά και σε άλλους αρμόδιους φορείς
 
Αναλυτικότερα, οι εν λόγω αποφάσεις αφορούν στα εξής:
 
 
Αξιοποίηση και όχι καταστροφή των παραδοσιακών ελαιώνων
 
Η καταστροφή παραδοσιακών ελαιοδέντρων που έχει παρατηρηθεί, ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα, σε ελαιώνες με γερασμένα μη παραγωγικά δέντρα Χοντρολιάς, Θρουμπολιάς και Τσουνάτης προκειμένου να παραχθούν καυσόξυλα, αποτέλεσε αφορμή να επανεξεταστεί το θέμα της ανανέωσης και ορθολογικότερης και αξιοποίησης των ελαιοδέντρων αυτών.
 
Το θέμα σχολίασε ο Δήμαρχος Ρεθύμνου και πρόεδρος του ΣΕΔΗΚ, Γιώργος Μαρινάκης, ο οποίος σε δήλωση του στα πλαίσια της συνεδρίασης υπογράμμισε: «Μέσα στην κρίση που διερχόμαστε, δυστυχώς ασυλλόγιστα, παραδοσιακοί ελαιώνες καταστρέφονται και δεν αξιοποιούνται. Πρέπει η πολιτεία να επανεξετάσει το αίτημα που έχουμε κάνει σαν ΣΕΔΗΚ από το 2008 αλλά ο τότε Υπουργός, που καταγόταν από την περιοχή της Άμφισσας, την δική μας πρόταση την αξιοποίησε για να επιδοτήσει την διατήρηση των παραδοσιακών ελαιώνων της Άμφισσας και όχι της Κρήτης.
 
Ασφαλώς μια τέτοια δράση θα μπορούσε και μπορεί ακόμα να εφαρμοστεί σε πολλές περιοχές με παραδοσιακούς ελαιώνες της Κρήτης προκειμένου να διατηρηθούν και αξιοποιηθούν. Παράλληλα ο ΣΕΔΗΚ θεώρει ότι πρέπει να προχωρήσει η  ενημέρωση των ελαιοκαλλιεργειών για την αξιοποίηση του βρώσιμου καρπού της χοντρολιάς και της θρούμπας, ο όποιος αποτελεί ένα προϊόν πολύ σημαντικής άξιας», σημείωσε ο κ. Μαρινάκης.
 
 
Ανάπλαση και αξιοποίηση των Μνημειακών Ελαιοδέντρων
 
Σχετικά για τα διακεκριμένα Ελαιόδεντρα τα όποια από έτη με πρωτοβουλίες του ΣΕΔΗΚ έχουν επισημανθεί και ανακηρυχθεί ως Μνημειακά από την διεπιστημονική Επιτροπή που έχει συγκροτήσει, λογω της πολύ μεγάλης (χιλιάδων ετών ) ηλικίας τους και της ιδιαίτερης αισθητικής, ιστορικής και περιβαλλοντικής άξιας τους, σχεδιάζεται εκπόνηση μελετών για την ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου τους, με αξιοποίηση διαφόρων προγραμμάτων.
 
Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του ΣΕΔΗΚ κ. Μαρινάκης «έχουν αναδειχθεί ήδη μερικά 10 Μνημειακά ελαιόδεντρα ενώ μπορούν να αναδειχθούν ακόμη άλλα 10 που έχουν επισημανθεί. Ο ΣΕΔΗΚ θα προχωρήσει στην εκπόνηση μελετών και ερευνών, ώστε να ωριμάσουν προτάσεις για το 5ο Κοινοτικό πλαίσιο ή άλλα προγράμματα  για την παραπέρα ανάδειξη και αξιοποίηση των Μνημειακών ελαιόδεντρων που έχουν ήδη επισημανθεί σε διάφορες περιοχές  της Κρήτης και έχουν ήδη αποκτήσει μεγάλη επισκεψιμότητα και αποτελούν μέσα προβολής του τόπου και του ιδίου του ελαιολάδου.
 

Υποχρεωτικά στους Καταλόγους τα λάδια που χρησιμοποιούνται

Την ικανοποίηση του ΣΕΔΗΚ για την νομοθετική ρύθμιση της υποχρεωτικής αναγραφής στους τιμοκαταλόγους των καταστημάτων εστίασης της χρήσης των ελαίων που χρησιμοποιούν εξέφρασε ο κ. Μαρινάκης τονίζοντας «εκδηλώνουμε την ιδιαίτερη ικανοποίηση μας για ότι η πρόταση μας για υποχρεωτική αναγραφή στους τιμοκαταλόγους του είδους των λαδιών που χρησιμοποιούνται, σε ποια δηλαδή φαγητά χρησιμοποιείται ελαιόλαδο και σε ποια σπορέλαια έγινε αποδεκτή και ήδη δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ τον Αύγουστο του 2013. Απομένει πλέον η εφαρμογή της διάταξης αυτής από τις αρμόδιες υπηρεσίες ώστε οι καταναλωτές να γνωρίζουν και να μπορούν να επιλέγουν τα φαγητά που προτιμούν"
 
Παράλληλα , ο ΣΕΔΗΚ, όπως τόνισε ο κ. Μαρινάτης, θα επιμείνει και στο άλλο αίτημα που είχε υποβάλλει για την αύξηση της χωρητικότητας των συσκευασιών ελαιόλαδου στις Επιχειρήσεις Μαζικής Εστίασης από τα 5  στα 20 τουλάχιστο λίτρα, κάτι που θα διευκολύνει και τους παραγωγούς και τους καταστηματάρχες, ενώ θα επισημάνει την αντίθεση τους στην άρση της απαγόρευσης της παραγωγής μιγμάτων ελαιολάδου με σπορέλαια που ισχύει στην χώρα μας"

Σημαντικό επίσης θέμα, όπως δήλωσε ο κ. Μαρινακης, είναι να καθιερωθεί υποχρεωτικά η προσφορά ελαιολάδου σε συσκευασίες μιας χρήσης στα Τραπέζια των Ταβερνών. Έτσι ο καταναλωτής θα έχει την ευχέρεια να γνωρίζει με ασφάλεια την ποιότητα και ταυτότητα του ελαιολάδου που βάζει στο πιάτο του" . Ο ΣΕΔΗΚ σε συνεργασία με το Δίκτυο " ΕλαιοΓευσιες" θα προωθήσει την πιλοτική εφαρμογή του μέτρου αυτού στις Ταβέρνες Μέλη του Δικτύου και καλεί τις επιχειρήσεις Τυποποίησης του νησιού να προσφέρουν μικρές συσκευασίες μιας χρήσης για τα Μέλη του Δικτύου.

Στην συνεδρίαση έγινε επίσης ιδιαίτερη αναφορά στην ανάδειξη του ελαιολάδου και της Κρητικής Διατροφής μέσα από τα Μέλη του Δικτύου "ΕλαιοΓευσίες" με διάθεση του βιβλίου Παραδοσιακής Κρητικής Διατροφής στα πλαίσια έρευνας με ερωτηματολόγιο που θα γίνεται σε συνεχή βάση στις Ταβέρνες «Ελαιογευσίες».
 

Ανησυχία για τις εισαγωγές ξένων ελαιολάδων
 
Ο Πρόεδρος του ΣΕΔΗΚ δεν παρέλειψε επίσης να σχολιάσει το πρόβλημα που έχει ανακύψει με τη μειωμένη φετινή παραγωγή ελαιολάδου, τονίζοντας ότι η εισαγωγή ξένων ελαιολάδων είναι καταστροφική για το Κρητικό ελαιόλαδο. «Βλέπουμε με μεγάλη ανησυχία ότι η πολύ μειωμένη φετινή ελαιοπαραγωγή, που είναι στο 1/3 της μέσης παραγωγής που συνήθως έχουμε στην Κρήτη οδηγεί Οργανώσεις να σκέπτονται την εισαγωγή ελαιόλαδων από ξένες χώρες προκειμένου να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις που έχουν στην αγορά. Έτσι, όμως δεν σεβόμαστε τον Κρητικό παραγωγό, ο οποίος δικαιολογημένα ζητάει φέτος μια καλύτερη τιμή, ενώ θέτουμε υπό αμφισβήτηση την γνησιότητα του Κρητικού ελαιολάδου».
 
http://www.paseges.gr/
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου