Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

Θαλάσσιες ανεμώνες ζουν στον πάγο... ανάποδα!

 
Θαλάσσιες ανεμώνες ζουν στον πάγο... ανάποδα!

Τις ανακάλυψαν τυχαία στην Ανταρκτική

Επιστήμονες ανακάλυψαν τυχαία
ένα μέχρι τώρα άγνωστο είδος της θαλάσσιας ανεμώνης που ζει κρεμασμένη ανάποδα κάτω από τον πάγο που της έδωσαν το όνομα Edwardsiella andrillae. Το συγκεκριμένο είδος εξέπληξε τους επιστήμονες γιατί μέχρι σήμερα γνώριζαν ότι αυτό το είδος αρπακτικού θαλάσσιου ζώου, μακρινού συγγενή με τα κοράλλια και τις μέδουσες, κατοικεί μόνο στον βυθό του ωκεανού.
 
“Μία απροσδόκητη, καταπληκτική αναλαμπή σε αυτόν τον υποθαλάσσιο κόσμο, μια ασυνήθιστη και πιθανόν μοναδική θαλάσσια βιολογική κοινότητα, κυριαρχούμενη από ανεμώνες που ζουν κρυμμένες σε λαγούμια μέσα στην κάτω επιφάνεια της κρηπίδας πάγου, ανακάλυψε η κάμερα-ρομπότ”, περιγράφει η ομάδα γεωλόγων στην μελέτη τους. Ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι η κάμερα κατέγραψε δεκάδες χιλιάδες από αυτά τα “παγωμένα” είδη ανεμώνων.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει ανεμώνες του γένους Edwardsiella κοντά στην ήπειρο. Οι ανεμώνες με λευκά οστά που μοιάζουν με πνεύματα, είναι μήκους μερικών εκατοστών και έχουν 20 έως 24 πλοκάμια.

Οι επιστήμονες αδυνατούν ακόμα να εξηγήσουν με ποιο τρόπο οι ανεμώνες τάφηκαν μόνες τους στον πάγο, καθώς οι μέθοδοι άλλων συγγενών τους δεν θα μπορούσαν να λειτουργήσουν σε τέτοιο περιβάλλον. Επίσης, είναι άγνωστος ο τρόπος με τον οποίο το είδος αυτό αναπαράγεται, ενώ οι ερευνητές δεν είναι ακόμα σίγουροι ούτε για το τι τρώει.
 
Οι ανεμώνες όμως δεν ήταν η μοναδική ανακάλυψη που έγινε από την αποστολή Andrill. Βρέθηκε ένα εντελώς νέο οικοσύστημα με ψάρια που κολυμπούν ανάποδα και ένα άγνωστο κυλινδρικού σχήματος πλάσμα, το οποίο ονομάστηκε “The Eggroll”.
 
Οι επιστήμονες ευελπιστούν να επιστρέψουν  το 2015, ώστε να μελετήσουν περαιτέρω τις ανεμώνες και άλλα μυστηριώδη πλάσματα που καταφέρνουν να επιβιώνουν μέσα στον πάγο. 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου