Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014

Αστικό περιβάλλον - Βέροια. Θα έχει συντριβάνι η νέα Εληά;

 
 
του  Ζήση Χ. ΠΑΤΣΙΚΑ
 
Κοσμογονικές αλλαγές στο πάρκο της Εληάς όπου ξεκίνησαν με ταχείς ρυθμούς τα έργα ανάπλασης. Απ’ ό,τι παρατήρησα, γκρεμίστηκε ολοσχερώς και το ιστορικό συντριβάνι της πόλης. Θα έχει συντριβάνι η νέα Εληά; Οι πληροφορίες είναι ακόμα συγκεχυμένες. Πάντως, ίσως το μοναδικό ορόσημο, η φωτογραφία του οποίου αποτελούσε «σήμα κατατεθέν» της Βέροιας, αναγνωρίσιμο πανελλαδικά καρτ-ποστάλ, ήταν το εν λόγω συντριβάνι. Δεν θέλω να πιστέψω ότι η Εληά θα χάσει τον εμβληματικό της χαρακτήρα. Θα το επαναλάβω άλλη μια φορά ότι είναι τραγικό για ένα τόσο μεγάλο έργο, να μην έχει παρουσιαστεί στους πολίτες ένας «ψηφιακός περίπατος».

Δηλαδή μια τρισδιάστατη απεικόνιση της ανάπλασης, όπως θα είναι όταν ολοκληρωθεί. Πρωτοετής φοιτητής αρχιτεκτονικής θα μπορούσε να το κάνει. Τόσα εκατομμύρια, τόσοι αρχιτέκτονες, τόσοι μηχανικοί, δεν μπόρεσαν; Ή μήπως δεν ήθελαν;


ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Η ανάπλαση σιγά - σιγά ολοκληρώνεται και μπορούν να βγουν τα πρώτα συμπεράσματα:

 
1. Η Βέροια χρειαζόταν μια ανάπλαση, που να ανταποκρίνεται όμως στις ανάγκες και τις συνήθειες των κατοίκων.
2. Η μελέτη ήταν ανεπαρκέστατη, πρόχειρη, από ανθρώπους που προφανώς ουδεμία σχέση είχαν με την πόλη.
3. Το πρόβλημα στάθμευσης μεγαλώνει και δεν θα λυθεί μέσω της κατασκευής ενός πάρκιγνκ (πολύ) κάτω από την Εληά. Η υπομονή δεν αρκεί. Απαιτούνται λύσεις.
4. Το στένεμα των δρόμων, θα λειτουργήσει αρνητικά στο
ενδεχόμενο μελλοντικών πεζοδρομήσεων. Είναι όπως οι αρτηρίες γύρω από την καρδιά. Όταν υπάρχουν στενώσεις, και κάποια φράξει, τότε έρχεται η ανακοπή.
5. Το μεγάλο 
καλό που έφερε η ανάπλαση, ήταν η υπογειοποίηση των δικτύων ΔΕΗ και ΟΤΕ. Ήταν, κατά κοινή ομολογία, η πιο θετική αλλαγή στο κέντρο της Βέροιας.


πηγή: http://veriotis-veria.blogspot.gr/
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου