Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

Πόλεμος διαρκείας για το φρέσκο γάλα


FRESKO GALA 14Σταθερό στην απόφασή του να υιοθετήσει τις προτεινόμενες από τον ΟΟΣΑ μεταρρυθμίσεις φαίνεται πως παραμένει το υπουργείο Ανάπτυξης παρά τις αντιδράσεις που έχουν προβάλει επαγγελματίες αλλά και υπουργοί.
 
Μάλιστα ο Κωστής Χαζηδάκης προτείνει την πώληση γάλακτος στο σούπερ μάρκετ με σήμανση ημέρας και όχι με τη σήμανση "φρέσκο", παρά τις έντονες ενστάσεις του υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Κύκλοι του υπουργείο Ανάπτυξης τονίζουν πως ο όρος "Φρέσκο" αποτελεί ελληνική πατέντα που δημιουργήθηκε για λόγους marketing και εξηγούν πως στόχος είναι να μπορούν οι μικρές μονάδες να τροφοδοτούν τις τοπικές αγορές με γάλα δύο ημερών κάτι που δεν θα μπορούν να κάνουν οι μεγάλες εταιρίες.
 
Πάντως το Ανάπτυξης αφήνει να εννοηθεί πως οι πιέσεις της τρόικας θα είναι εκείνες που θα κρίνουν τη μορφή που θα πάρουν οι παρεμβάσεις και όχι οι προσωπικές θέσεις των υπουργών και τονίζει: "Αν συμβιβαστούμε με την κακή μας μοίρα και δεχθούμε ότι έχουμε το ακριβότερο γάλα, τότε να σταματήσουμε να ασχολούμαστε και με την τιμή του. Να συμφωνήσουμε ότι θα έχουμε κατά 34% ακριβότερο γάλα και να κάνουμε και ένα κίνημα υπέρ της ακρίβειας".
 
Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης η τρέχουσα νομοθεσία δεν ευνοεί τους αγελαδοτρόφους όπως αναφέρει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης καθώς το 2009 ο αριθμός των αγελαδοτρόφων ήταν 5.100 και το 2013 μειώθηκε στις 3.000 και αυτό παρά το γεγονός ότι έχουμε την δεύτερη υψηλότερη τιμή στο αγελαδινού γάλακτος άλλα και ενώ αυξάνεται η διεθνής ζήτηση.
 
Ακόμη σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου σε άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, όπως Πορτογαλία και Ισπανία, όπου το καθεστώς το καθεστώς κατηγοριοποίησης του γάλακτος είναι ελεύθερο, η τιμή διαμορφώνεται στα 0,80 ευρώ ανά λίτρο, ενώ στην Ελλάδα έφθασε να πωλείται στα 1,28 ευρώ ανά λίτρο.

 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου