Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

Ανεβαίνοντας τη σκάλα του Βραδέτου

 
       
Το Βραδέτο βρίσκεται σε υψόμετρο 1.340 μέτρα και είναι το ψηλότερο χωριό σε όλο το Ζαγόρι. Και φυσικά το πρώτο χιόνι που θα πέσει στα Ζαγόρια θα είναι εδώ. Το χωριό μέχρι τη δεκαετία του εβδομήντα είχε μόνο μια “οδική” σύνδεση με τον υπόλοιπο κόσμο ένα πετρόκτιστο μονοπάτι, ή όπως είναι γνωστό: η σκάλα του Βραδέτου.


Πλέον, το μονοπάτι αυτό χρησιμοποιείται για πεζοπορία ανθρώπων και ζώων. Θα δείτε φωτογραφίες με κοπριά αρκούδας, η οποία προηγουμένως είχε ξεσκιστεί στα κράνα και καθώς κατέβαινε τη σκάλα (ή ανέβαινε) κάθε τόσο άφηνε και το κάτι της, γεμάτο με κουκούτσια από κράνα, (και φαντάζομαι θα μονολογούσε: αμάν με αυτή τη λαιμαργία μου, με ξέσκισαν τα κράνα).


Αμέσως μετά το Καπέσοβο (1.100 μ), βρίσκουμε πρώτα ένα κατατοπιστικότατο κιόσκι σχετικά με το τι θα βρούμε, (δείτε φωτο), και μετά ένα μονοπάτι, το οποίο μας πηγαίνει στο ρέμα Μεζαριά, και στην αρχή της περίφημης και πολύ ανηφορικής σκάλας, κτισμένης με τη μέθοδο της ξερολιθιάς, μήκους περίπου 1.600 μέτρων. Έχει 1.200 σκαλοπάτια και 40 στροφές, (καγκέλια).
Η διάρκεια της διαδρομής είναι περίπου μια ώρα και σε βγάζει τελικά στο χωριό, όπου δεν μένει πλέον κανένας.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου