Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014

Κύπρος. Σε υψηλά επίπεδα οι πληρότητες των φραγμάτων στην Πάφο

 

Σε πολύ καλά επίπεδα οι ποσότητες νερού στα φράγματα της Πάφου

Καλή χαρακτήρισε την κατάσταση όσον αφορά τα αποθέματα νερού στην Επαρχία Πάφου ο Επαρχιακός Μηχανικός του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων Βάσος Σωκράτους, σημειώνοντας πως οι πληρότητες των φραγμάτων στην Επαρχία Πάφου είναι στο 76,7%.

Ο κ. Σωκράτους ανέφερε πως η συνολική αποθήκευση νερού μέχρι σήμερα στα τρία μεγαλύτερα φράγματα της Επαρχίας Πάφου είναι, στο φράγμα του Ασπρόκρεμου 43 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού, στο φράγμα της Κανναβιού 11,2 εκ. κ.μ, και στο φράγμα της Ευρέτου 17,4 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού.
Ερωτηθείς από το ΚΥΠΕ, ο κ. Σωκράτους ανέφερε πως η βροχόπτωση που παρατηρήθηκε στο υδρολογικό έτος 2013- 2014 ήταν πολύ μειωμένη, ενώ τους τελευταίους μήνες ήταν πολύ απογοητευτική.
Συγκεκριμένα, ανέφερε «η συνολική ροή νερού κατά το φετινό υδρολογικό έτος παγκύπρια ήταν 3,5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού».

Από τα στοιχεία των τελευταίων 10 χρόνων, σημείωσε, φέτος παρατηρήθηκε η χειρότερη βροχόπτωση, ενώ η προηγούμενη χειρότερη της δεκαετίας για την ίδια περίοδο ήταν το υδρολογικό έτος 2005- 2006, με εισροή 7 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού.
Τα στοιχεία, είπε, «που έχουμε μέχρι σήμερα της υδρολογικής περιόδου 2013- 2014, είναι πολύ απογοητευτικά».
Πρόσθεσε επίσης, πως η πληρότητα των φραγμάτων λόγω της ικανοποιητικής εισροής νερού στα φράγματα κατά την υδρολογική χρονιά 2012- 2013 και την υπερχείλιση όλων των φραγμάτων της Επαρχίας Πάφου, χαρακτηρίζεται ικανοποιητική.

Παρατήρησε ωστόσο, πως μετά τα στατιστικά δεδομένα που έχει το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων, ξεκινά η περίοδος ανομβρίας που συνήθως διαρκεί τρία με τέσσερα χρόνια.
Πρόσθεσε, επίσης, πως «η ανησυχία μας δεν είναι ο αμέσως επόμενος χρόνος, αλλά τα επόμενα τρία με τέσσερα χρόνια».
Με βάση, συνέχισε, τα στατιστικά στοιχεία, το μίνιμουμ της βροχόπτωσης, που είχαμε στα τέσσερα με πέντε χρόνια μας οδηγεί στο συμπέρασμα «πως αν έχουμε τέτοιου είδους βροχοπτώσεις στα επόμενα χρόνια, θα μπορούσαμε να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες μας για τα επόμενα τέσσερα με πέντε χρόνια, και πως υπάρχει χρόνος για πρόσθετα έργα και πρόσθετα μέτρα».
Ο κ. Σωκράτους ανέφερε ακόμη πως με βάση τον περί Ενιαίας Διαχείρισης Υδάτων Νόμο του 2010, υπάρχει μια συμβουλευτική επιτροπή, την οποία συγκαλεί ο Υπουργός Γεωργίας Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος για παρόμοια είδους θέματα, στην οποία λαμβάνουν μέρος πάρα πολλοί φορείς.
Σε αυτό το πλαίσιο, συνέχισε, αναμένουμε πως τόσο θέμα της υδατικής κατάστασης της Επαρχίας Πάφου όσο και παγκύπρια, θα απασχολήσει αυτή την επιτροπή και οποιαδήποτε μέτρα θα χρειαστούν, θα ληφθούν σε κατοπινό στάδιο.

Σε σχέση με τις αρδευτικές ανάγκες στην Επαρχία Πάφου, ο κ. Σωκράτους ανέφερε πως θα γίνουν κάποιες μειώσεις που αναμένεται να κυμανθούν γύρω στο 15% με 20% , χωρίς – όπως είπε- αυτή η αποκοπή να έχει δραστικές συνέπειες όσον αφορά την παραγωγή, ιδιαίτερα όμως αν οι γεωργοί ακολουθήσουν καλές πρακτικές άρδευσης.
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου