Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2014

Άρτα. Διεθνής διαγωνισμός για το γεωθερμικό Συκεών

 
 
GEO EYTAKSAΈνας διεθνής διαγωνισμός, στον οποίο προχωρά η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας, ίσως τελικά δείξει το δρόμο για ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης της περιοχής, που μαστίζεται από την οικονομική κρίση, την ύφεση και την ανεργία.
 
Η Αποκεντρωμένη προχωρά σε διεθνή διαγωνισμό για την εκμίσθωση της διαχείρησης του γεωθερμικού πεδίου Συκεών Άρτας, με τη μορφή μάλιστα των δεσμευτικών επενδυτικών προσφορών.
 
Η προκήρυξη είναι ήδη στον αέρα και ο διαγωνισμός θα γίνει την Τρίτη 8 Απριλίου ενώ σε περίπτωση που δεν εγκριθεί καμία επενδυτική πρόταση θα διεξαχθεί εκ νέου στις 6 Μαΐου.
 
Να σημειωθεί ότι πριν από δύο χρόνια η Αποκεντρωμένη Διοίκηση είχε προχωρήσει σε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, που όμως δεν είχε δεσμευτικό χαρακτήρα και τότε είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον πάνω από δέκα εταιρίες.
 
Στην πορεία όλα πάγωσαν...
 
Το ζήτημα επαναφέρει η κ. Βίκη Ευταξά, αυτή τη φορά μάλιστα με διεθνή διαγωνισμό και με στόχο την άμεση αξιοποίηση του γεωθερμικού πεδίου των Συκεών.
 
Σύμφωνα με μελέτη που εκπονήθηκε από το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) στο πλαίσιο του Γ' Κ.Π.Σ. προκύπτει ότι η βεβαιωμένη έκταση του πεδίου υπολογίστηκε σε 11,2 km2, η θερμοκρασία του νερού που ανέρχεται στην επιφάνεια αρτεσιανά κυμαίνεται από 32ο C έως 50οC και η οροφή του γεωθερμικού ταμιευτήρα βρίσκεται σε βάθος κυμαινόμενα από τα 280 m έως 480 m.
Για τη μέση θερμοκρασία 35ο C τα αποθέματα αντιστοιχούν σε ενεργειακό δυναμικό 120.000 τόνων πετρελαίου ανά έτος.
 
Παράλληλα προσδιορίστηκε περιοχή με πιθανό γεωθερμικό πεδίο που καταλαμβάνει έκταση 53,3 km2. Για τη μέση θερμοκρασία 38ο C τα αποθέματα αντιστοιχούν σε ενεργειακό δυναμικό 760.000 τόνων πετρελαίου ανά έτος.
Οι χρήσεις που ενδείκνυνται αφορούν στη θέρμανση θερμοκηπίων, την ιχθυοκαλλιέργεια, την αντιπαγετική προστασία, την κάλυψη θερμικών αναγκών πτηνοτροφικών μονάδων, τη θέρμανση οικισμών καθώς και τον ιαματικό τουρισμό.

 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου