Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014

Διασυνοριακή συνεργασία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΥΠΡΟΣ 2007-2013. Σε Γαστρονομικό Τουριστικό Προορισμό στοχεύει να αναδειχθεί η Πάφος

 

Το εταιρικό σχήμα στο εν λόγω έργο ηγείται η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ενώ εκτός από την Eταιρεία Tουριστικής Aνάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Πάφου (ΕΤΑΠ) και τον Δήμο Πάφου ως εταίροι από την Κύπρο περιλαμβάνονται, η Δωδεκανησιακή Εταιρεία Τουρισμού Ανάπτυξης και Προόδου (ΕΒΕΔ), η Αναπτυξιακή Δωδεκανήσου και η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Δωδεκανήσου. 

Μέσα από το έργο προωθούνται σωρεία δράσεων για τη ανάδειξη και πιστοποίηση της ποιότητας της τοπικής κουζίνας κάτι που θα οδηγήσει στην ενίσχυση της ταυτότητας της. Οι προτεινόμενες ενέργειες θα λειτουργήσουν συμπληρωματικά σε διασυνοριακό επίπεδο προκειμένου Δωδεκάνησα και Πάφος-Κύπρος να εξελιχτούν σε Γαστρονομικό Τουριστικό Προορισμό.

Συγκεκριμένα οι δράσεις για την Πάφο περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:


h Έρευνα εξεύρεσης παραδοσιακών συνταγών και εδεσμάτων της επαρχίας, μια δράση που αναμένεται να αρχίσει τον Φεβρουάριο και να ολοκληρωθεί τον Απρίλιο του 2014.
Με την ολοκλήρωση της έρευνας η ΕΤΑΠ θα προχωρήσει στην δημιουργία γαστρονομικού εδεσματολογίου για χρήση από εστιάτορες, ξενοδόχους, μεμονωμένους και άλλους

h Παράλληλα έχουν αρχίσει ήδη οι διεργασίες για την Δημιουργία του Σήματος Κυπριακής Κουζίνας, στα πρότυπα του Aegean Cuisine, και πιλοτική εφαρμογή του στην Πάφο. Το εν λόγω έργο αναμένεται να μπει σε πιλοτική εφαρμογή το καλοκαίρι του 2014 ενώ στην προσπάθεια προβλέπεται να συμμετάσχουν ο Κ.Ο.Τ, Ξενοδόχοι, Εστιάτορες, Αρχιμάγειρες, ΑΞΙΚ κ.α 

h Οινικές διαδρομές. Στο τελικό στάδιο βρίσκεται η επαναξιολόγηση των υφιστάμενων διαδρομών στην επαρχία Πάφου, εξεύρεση ίσως νέων και αναβάθμιση όπου υπάρχει ανάγκη. Η δράση αυτή άρχισε από τον Νοέμβριο του 2013 και εντός Ιανουαρίου αναμένονται τα πορίσματα. Μέσα από το ερωτηματολόγιο και τις επιτόπιες επισκέψεις καθώς και δευτερογενής πηγές, αξιολογούνται σωρεία παραμέτρων για την αναβάθμιση της εμπειρίας και ανάδειξη του κυπριακού κρασιού και υπαίθρου. 

h Δημιουργία Κέντρου Τοπικής Γαστρονομίας, Η ΕΤΑΠ έχει ολοκληρώσει την δική της δράση που ήταν ο σχεδιασμός και η ετοιμασία των όρων κατασκευής και εξοπλισμού του Κέντρου. Αναμένεται η συνέχιση της υλοποίηση του έργου τους επόμενους μήνες από τον Δήμο Πάφου

h Χρήση Νέων Τεχνολογιών. Μια ακόμη δράση που προβλέπεται είναι η δημιουργία ιστοσελίδας και ντοκιμαντέρ για την ανάδειξη και προώθηση της Δωδεκανήσου και της Κύπρου-Πάφου ως προορισμών γαστρονομίας. Ηδη έχουν αξιολογηθεί προτάσεις για την Δημιουργία ιστοσελίδας και αναμένεται ολοκλήρωση της τον Μάιο.

H Διάρκεια του έργου αναμένεται να είναι 24 μήνες και ο συνολικός Προϋπολογισμός περίπου €700,000. Η Εταιρεία Τουρισμού Πάφου αναμένεται να απορροφήσει κονδύλι περίπου €100,000.

 
πηγή: http://filoksenos.blogspot.gr/
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου