Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

Φωτοβολταϊκά στα πρατήρια της ΕΚΟ


 
  Φωτοβολταϊκά: προσφορά το σύστημα τηλεμετρίας Datcom με τους αντιστροφείς IG PLUS της FroniusΦωτοβολταϊκά: μεγάλα “θύματα” οι “μικροί”Φωτοβολταϊκά 3ης γενιάς…made in GreeceΦωτοβολταϊκά: αύξηση στην εγκατεστημένη ισχύ μείωση στα έσοδα το 2013Φωτοβολταϊκά σε στέγες 50 σχολείων στη Θεσσαλονίκη
Η ΕΚΟ, ως μέλος του Ομίλου Ελληνικά Πετρέλαια, ενσωματώνει τη βιώσιμη ανάπτυξη στη στρατηγική της και πρωτοπορεί, εγκαθιστώντας φωτοβολταϊκούς (Φ/Β) σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στα πρατήριά της, σύμφωνα με ανακοίνωση των ΕΛΠΕ.
Ήδη, πρατήρια με το σήμα ΕΚΟ σε Ελλάδα και Κύπρο, έχουν τοποθετήσει και λειτουργούν Φ/Β συστήματα σε στέγες και στέγαστρα, συμμετέχοντας ενεργά στην προσπάθεια για παραγωγή καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας και μείωσης του αποτυπώματος άνθρακα.
Τα πρατήρια του δικτύου ΕΚΟ είναι τα πρώτα που μπορούν πλέον να επιδείξουν πραγματική παραγωγή καθαρής ενέργειας, συνεισφέροντας ουσιαστικά στην εξισορρόπηση του ισοζυγίου αερίων του θερμοκηπίου.
Με τον τρόπο αυτό, η ΕΚΟ αποδεικνύει έμπρακτα την προσήλωσή της σε μια φιλική προς τον καταναλωτή όσο και προς το περιβάλλον ανάπτυξη, που συνδυάζει την ευαισθησία και την καινοτομία με τα γνωστά προνόμια προς την πελατεία της, αναφέρεται στην ανακοίνωση.
 
 
 
 
 

Ελβετία. Αύξηση των αποθεμάτων κρασιού, ο κλάδος απαιτεί αναθεώρηση των δασμολογικών ποσοστώσεων

 

pic
Η ελβετική εφημερίδα “24 ώρες” δημοσίευσε τη δυσαρέσκεια των οινοποιών της Vaud, οι οποίοι βρέθηκαν μετά τον τρύγο «με πλεόνασμα αποθεμάτων" εξ΄αιτίας μιας "κορεσμένης αγοράς". Στην Ελβετία η συγκομιδή παρουσίασε μια μικρή μείωση της παραγωγής, με 1,05 εκατομμύρια εκατόλιτρα οίνου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του OIV (ή 6% σε σύγκριση με το 2011).
Η διατήρηση των διαθεσίμων ποσοτήτων ελβετικών κρασιών επηρεάζει το ηθικό της βιομηχανίας οίνου που αισθάνεται όλο και περισσότερο την κρίση και θα ήθελε να δημιουργήσει άμυνες σε σχέση με τα εισαγόμενα κρασιά, μέσω της θέσπισης δασμολογικών ποσοστώσεων σ΄αυτά.
Η Ελβετική παραγωγή και τα αποθέματα αποτελούν την εξαίρεση σε μια περίοδο μειωμένων συγκομιδών και αποθεμάτων στην Ευρώπη αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο, θέτοντας ευθέως σε αμφισβήτηση την ανταγωνιστικότητα των Ελβετικών οίνων.
 
 
 
 
 

Στον παγωμένο Κίσσαβο



Στον παγωμένο Κίσσαβο

 

Βρισκόμαστε στην θέση «Κάναλος», σε υψόμετρο 1600 μέτρων, 400 περίπου μέτρα κάτω από τον Προφήτη Ηλία, την ψηλότερη κορυφή του Κισσάβου. Ολόκληρη η βόρεια πλαγιά δεν είναι παρά ένα κομμάτι πάγου που κατάπιε κάθε λεπτομέρεια του εδάφους. Στην ράχη της ανεβαίνουμε προσεκτικά αναζητώντας σημεία λιγότερο ολισθηρά που στηρίζουν τον βηματισμό μας.
Πέρα από την ορειβασία, η σημερινή ανάβαση προσφέρει μια ευκαιρία σπάνιας αισθητικής απόλαυσης. Συχνές στάσεις λοιπόν για να αποτυπώσουμε της χειμωνιάτικης φύσης το μεγαλείο. Απέναντί μας ο Όλυμπος, τόσο κοντινός που δεν έχουμε παρά να απλώσουμε τα χέρια μας για να αγκαλιάσουμε τις κορυφές του.
Και το Αιγαίο. Το μεγάλο πέλαγος απλώνεται μέχρι εκεί που φτάνει η ματιά μας. Βαθύ μπλε που αντιπαλεύει το άσπρο του χιονιού. Η ανάσα της θάλασσας πάγωσε στα κλαδιά δέντρων και θάμνων μετατρέποντάς τα σε έργα τέχνης μοναδικά. Πάνω τους γυαλίζουν οι ακτίνες του ήλιου που σκαρφάλωσε ήδη την ράχη και συνεχίζει να ψηλώνει μοιράζοντας ανοιξιάτικες υποσχέσεις. Αυτές που αμφισβητεί ο άνεμος.
 

Ορμητικός, σαρώνει την πλαγιά, σηκώνει σύννεφο το χιόνι κρύβοντας το φως. Άθυρμα στα χέρια του τα κορμιά μας, αλλά όσο μπορούμε τον αντιπαλεύουμε. Τουλάχιστον ως το εγκαταλειμμένο κτίριο του ΟΤΕ να φτάσουμε, καταφύγιο να βρούμε στους ρημαγμένους χώρους του.
Στην άκρη του διάσελου το κτίσμα, έρμαιο στις διαθέσεις του καιρού. Αυτό το γκρίζο σκέλεθρο που μας διώχνει μακριά τις υπόλοιπες εποχές του χρόνου, τώρα είναι τόπος καταφυγής αλλά και κάτι παραπάνω. Ο πάγος σκέπασε τους φαγωμένους τοίχους, τις σκουριασμένες σιδεριές, τις γκρεμισμένες σκάλες. Μεταμόρφωσε ο χιονιάς το ταπεινό ερείπιο σε αστραφτερό παλάτι. Και μόνο για αυτό το θαύμα άξιζε τον κόπο να φτάσουμε ως εδώ.
Τα ρημαγμένα παράθυρα καδράρουν το πέλαγος. Η Λήμνος, Θάσος, οι Σποράδες. Η λευκή απόληξη του Άθω, μια προσευχή στην γραμμή του ορίζοντα. Τη θέση των από καιρό σπασμένων τζαμιών πήραν παγοκρύσταλλοι αστραφτεροί. Εδώ, στο δώμα των θαυμάτων, θα ετοιμαστούμε για το υπόλοιπο της διαδρομής προσαρμόζοντας κραμπόν στα άρβυλά μας που θα κάνουν την πορεία ασφαλέστερη.
Σύννεφα ταξιδεύουν πάνω από την κορυφή και χάνονται προς την πλευρά της θάλασσας. Το πιο μικρό μετεωρίζεται πάνω από τον αστραφτερό καθρέπτη της Κάρλας.
Έχοντας τον άνεμο αντίπαλο, κάνουμε μικρές στάσεις για να επωφεληθούμε από τις λίγες στιγμές που η έντασή του χαμηλώνει. Μια ράχη ομαλή αλλά εντελώς παγωμένη και φτάνουμε στη βάση του κώνου. Κάπως απάνεμη αυτή η πλαγιά, λιγότερο παγωμένη. Παίρνοντας θάρρος συνεχίζουμε φτάνοντας σύντομα στην κορυφή για να σημάνουμε την καμπάνα δίπλα στο τριγωνομετρικό. Στο πρώτο χτύπημα ο πάγος που τυλίγει το σήμαντρο γίνεται χίλια κομμάτια που σκορπίζει ο άνεμος παντού.
 
Υποχωρώντας χαμηλότερα, αναζητάμε την είσοδο του υπόσκαφου ναού που θάφτηκε κάτω από το χιόνι. Σκάβοντας με τα πιολέ μόλις που καταφέρνουμε να φτιάξουμε ένα μικρό άνοιγμα, ίσα – ίσα για να επιβεβαιώσουμε την θέση του.
Πάνω στην κορυφή ελάχιστα μας επιτρέπει ο αέρας να παραμείνουμε. Μόνο για κάποιες αναμνηστικές φωτογραφίες και λίγες κλεφτές ματιές ολόγυρα.
Υποχωρώντας χαμηλότερα, αλαργεύουμε το βήμα μας. Στο αποκορύφωμα της μέρας, η έξοχη διαύγεια καταργεί τις αποστάσεις. Βουνά και κάμποι, θάλασσας και ακρογιαλιές, χωριά και πολιτείες, όλα σήμερα χωρούνε στην παλάμη μας.


 
ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Την Κυριακή 27/1 έγινε πεζοπορία στην περιοχή των Ορφανών Καρδίτσας. Στόχος μας ήταν το βουνό που υψώνεται πάνω από το χωριό και έχει εξαιρετική θέα στον θεσσαλικό κάμπο. Παρόλο το χαμηλό του υψόμετρο (περίπου 600 μ.) η πορεία δεν ήταν και τόσο εύκολη αφού το υπόβαθρο ήταν πετρώδες και μας δυσκόλεψε αρκετά.
Την Κυριακή 3/2 είναι προγραμματισμένη ανάβαση στην κορυφή Μύτικας των Χασίων με εκκίνηση από την Τρυγώνα. Περισσότερες πληροφορίες στα γραφεία του συλλόγου μας -Ομήρου 6 (κάτω από το ΚΑΠΗ), τηλ. 2431072077 κάθε Παρασκευή από 9.00 έως 10.30’ μμ.
Ενδιαφέρουσες πληροφορίες και υλικό θα βρείτε στο site του συλλόγου στη διεύθυνση www.trikalasport.gr και στο Facebook.
 
 

 

10 απίθανες πόλεις που δεν υπήρχαν το 1960!

 
 
perierga.gr - 10 εντυπωσιακές πόλεις που δεν υπήρχαν μέχρι το 1960!
 
 
 
 
Μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου όλα τα είδη των συγχωνεύσεων και των διαχωρισμών κρατών «καταστρέφουν» τους άτλαντες σχεδόν σε ετήσια βάση. Και αν προσθέσουμε τους πολέμους και τα αμφισβητούμενα εδάφη, η άποψη αυτή ενισχύεται κατά πολύ. Όμως, στην περίπτωσή μας, οι 10 πόλεις που θα δείτε στη συνέχεια κυριολεκτικά δεν υπήρχαν μόλις πριν από 50 χρόνια, ενώ μέσα σε δύο ή τρεις γενιές δημιουργήθηκαν σχεδόν από το τίποτα για να είναι σήμερα τεράστια πληθυσμιακά κέντρα και σημαντικά γρανάζια της οικονομικής ανάπτυξης.
 
 
 
10. Incheon, Νότια Κορέα
perierga.gr - 10 εντυπωσιακές πόλεις που δεν υπήρχαν μέχρι το 1960!
 
 
Βρίσκεται μόλις λίγα χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη Βόρεια Κορέα και έχει πληθυσμό περίπου 3 εκατομμύρια, η τρίτη μεγαλύτερη πόλη στη Νότια Κορέα. Το 1994, η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας, με το βλέμμα στραμμένο προς το μέλλον, αποφάσισε να προβεί σε ένα τολμηρό σχέδιο για την ανάκτηση του εδάφους από τη θάλασσα ανοικτά των ακτών Incheon και να οικοδομήσει τη μεγαλύτερη τεχνολογική πόλη του κόσμου. Με προβλεπόμενο κόστος 40 έως 50 δισεκατομμύρια δολάρι, η πόλη έχει εκτιμώμενη ημερομηνία ολοκλήρωσης το 2020 και ελπίζει να φιλοξενήσει μέχρι και μισό εκατομμύριο κατοίκους.
 
 
 
9. King Abdullah Economic City, Σαουδική Αραβία
perierga.gr - 10 εντυπωσιακές πόλεις που δεν υπήρχαν μέχρι το 1960!
 
 
Όχι μόνο δεν υπήρχε το 1960, αλλά και τώρα βρίσκεται στα σπάργανα. Ο βασιλιάς Αμπντάλα έχει ένα μεγάλο όραμα για μια πόλη του μέλλοντος στην Ερυθρά Θάλασσα, περίπου μία ώρα μακριά από την πόλη της Τζέντα. Με ένα εκτιμώμενο κόστος 100 δισ. δολαρίων, η πόλη αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2020 και να φιλοξενήσει περίπου 2 εκατ. ανθρώπους.
 
 
 
8. Iqaluit, Nunavut, Καναδάς
perierga.gr - 10 εντυπωσιακές πόλεις που δεν υπήρχαν μέχρι το 1960!
 
 
Το 1971, νότια του Αρκτικού Κύκλου, περίπου 2.000 άνθρωποι εγκαταστάθηκαν στη νότια ακτή της νήσου Baffin. Οι γηγενείς Ινουίτ ήθελαν ένα δικό τους έδαφος και, το 1999, επίσημα χωρίστηκε από βορειοδυτικά εδάφη του Καναδά και έγινε το κράτος του Nunavut. Δύο χρόνια αργότερα, το Iqaluit επίσημα έγινε η πρωτεύουσα όπου τα τελευταία 10 χρόνια κατοικούν περίπου 7.000 άτομα. Παρά τον μικρό πληθυσμό της, η πόλη Iqaluit καλύπτει πάνω από 750.000 τετραγωνικά μίλια, μια περιοχή μεγαλύτερη και από την πολιτεία της Αλάσκα.
 
 
 
7. Sandouping, Κίνα
perierga.gr - 10 εντυπωσιακές πόλεις που δεν υπήρχαν μέχρι το 1960!
 
 
Η περιοχή γύρω από το Sandouping ήταν γνωστή σαν Huangniupu μέχρι το 1984. Η κινεζική κυβέρνηση δημιούργησε την πόλη για να στεγάσει τους 40.000 εργαζομένους που θα έχτιζαν το Φράγμα των Τριών Φαραγγιών, το μεγαλύτερο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Γη, δημιουργώντας ουσιαστικά μια νέα πόλη.
 
 
 
6. Putrajaya, Μαλαισία
perierga.gr - 10 εντυπωσιακές πόλεις που δεν υπήρχαν μέχρι το 1960!
 
 
Η Κουάλα Λουμπούρ είναι η ομοσπονδιακή πρωτεύουσα της Μαλαισίας, με πληθυσμό λίγο πάνω από 1,5 εκατ. Όμως, λόγω του υπερπληθυσμού, η κυβέρνηση αισθάνθηκε την ανάγκη να οικοδομήσει μια νέα πόλη για να χρησιμεύσει ως ομοσπονδιακό διοικητικό κέντρο της χώρας. Περίπου 15 λεπτά νότια της Κουάλα Λουμπούρ, η κυβέρνηση έχτισε το 1995 την πόλη της Putrajaya, η οποία έχει σήμερα περίπου 65.000 κατοίκους.
 
 
 
5. Astana, Καζακστάν
perierga.gr - 10 εντυπωσιακές πόλεις που δεν υπήρχαν μέχρι το 1960!
 
 
Το Καζακστάν ανακήρυξε την ανεξαρτησία του από τις στάχτες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης το 1991. Η κυβέρνηση αποφάσισε τέσσερα χρόνια μετά ότι ήθελε να μεταφέρει την πρωτεύουσα από τη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, το Αλμάτι, στην ιστορική πόλη Tselinograd, η οποία μετονομάστηκε σε Astana και έχει σήμερα 700.000 κατοίκους.
 
 
 
4. Abuja, Νιγηρία
perierga.gr - 10 εντυπωσιακές πόλεις που δεν υπήρχαν μέχρι το 1960!
 
 
Η Νιγηρία ανακήρυξε την ανεξαρτησία της από το Ηνωμένο Βασίλειο το 1960 και, για την επόμενη δεκαετία, ο πόλεμος μαστίζε τη χώρα. Από τη δεκαετία του ’70, και μετά την ανακάλυψη του πετρελαίου, το χρήμα άρχισε να ρέει μέσα στο έθνος της Αφρικής. Το 1991 η πόλη Abuja σηματοδότησε την απαρχή μιας νέας ζωής για τους κατοίκους, που αριθμούν περί τα 3 εκατομμύρια.
 
 
 
3. Ντόχα, Κατάρ
perierga.gr - 10 εντυπωσιακές πόλεις που δεν υπήρχαν μέχρι το 1960!
 
 
Το Κατάρ ανακήρυξε την ανεξαρτησία του από το Ηνωμένο Βασίλειο το 1971. Μεγάλα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου έφεραν δισεκατομμύρια δολάρια στη χώρα, τόσο πολύ, μάλιστα, που το περιοδικό Forbes ονόμασε το Κατάρ ως το πλουσιότερο έθνος στον κόσμο. Η Ντόχα δημιουργήθηκε το 1963 και έκτοτε έχει αυξηθεί σε μέγεθος, ενώ τώρα στεγάζει ένα εκατομμύριο κατοίκους.
 
 
 
2. Νάβι Μουμπάι, Ινδία
perierga.gr - 10 εντυπωσιακές πόλεις που δεν υπήρχαν μέχρι το 1960!
 
 
Η πόλη της Βομβάης έχει πληθυσμό πάνω από 12 εκατομμύρια. Και μεγάλωνε και μεγάλωνε μέχρι που έφτασε στα όριά της το 1972. Έτσι δημιουργήθηκε η Navi Mumbai σε ένα νησί, λίγο πιο έξω από τις ινδικές ακτές για να αναπτυχθεί στη συνέχεια στην ηπειρωτική χώρα, ακριβώς απέναντι από τη Βομβάη. Σήμερα έχει περίπου 1,2 εκατομμύρια κατοίκους.
 
 
 
1. Ντουμπάι, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
perierga.gr - 10 εντυπωσιακές πόλεις που δεν υπήρχαν μέχρι το 1960!
 
 
Το 1971, το Ντουμπάι ανακήρυξε την ανεξαρτησία του από το Ηνωμένο Βασίλειο. Το πετρέλαιο που ανακαλύφθηκε στην περιοχή έμελλε να αλλάξει τη γεωγραφική άποψη της περιοχής μια για πάντα. Σε μια περίοδο 40 ετών, ο πληθυσμός διογκώθηκε από μερικές χιλιάδες σε πάνω από 1,5 εκατομμύρια κατοίκους, ενώ η πόλη απέκτησε τεχνητά νησιά, το ψηλότερο κτήριο στον κόσμο, πολυτελή ξενοδοχεία, υπερκαταστήματα, κι όλα αυτά μετά το 2000. Και συνεχίζει…
 
 
 
 
 

Όταν ο ζωοδότης Ήλιος «ξεμυτίζει» μετά απο βροχή...

 
 
 
 
Τι χρειάζεται ένας άνθρωπος για να είναι ευτυχισμένος; Μια μέρα ήσυχη, συνηθισμένη, απλή και… ηλιόλουστη. Όταν μάλιστα ο ζωοδότης ΄Ηλιος «ξεμυτίζει» μετά απο βροχή και χαμηλές θερμοκρασίες, ακόμα καλύτερα. Είναι σαν ευλογία...
 
Ακόμα και οι γάτες εκτιμούν τη ζεστασιά και τις ευεργετικές του επιδράσεις. Ο φωτογραφικός μας φακός τις «συνέλαβε» στην οροφή αυτοκινήτου, λες και προσπαθούσαν να φτάσουν πιο κοντά του, απολαμβάνοντας τη νωθρότητα στην οποία πολλές φορές σε υποτάσσει αυτή η φωτεινή και ζεστή αγκαλιά που ο ήλιος της Κρήτης προσφέρει.    
 
 
 
 
 

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους. Απολογισμός δράσεων 2012

 
 
 

 
 
Ο Διευθυντής του Μουσείου Αναπλ. Καθηγητής κ. Νίκος Ζούρος, παρουσίασε τον απολογισμό των δραστηριοτήτων του Μουσείου για το έτος 2012 καθώς και τον προγραμματισμό των δράσεων του Μουσείου για τo 2013. Παρόλο που το 2012 ήταν μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά εξαιτίας του γενικότερου κλίματος της οικονομικής κρίση, το Μουσείο κατάφερε μέσα από τις επιτυχημένες προσπάθειές του να συμβάλει στην παγκόσμια προβολή του Απολιθωμένου Δάσους.
Κορυφαίο γεγονός τη χρονιά που πέρασε, ήταν η επέκταση του Γεωπάρκου Απολιθωμένου Δάσους και η ένταξη ολόκληρης της Λέσβου στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO σε συνεργασία με το Δήμο Λέσβου και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και με τη σύμπραξη των Εφορειών Αρχαιοτήτων και Νεωτέρων Μνημείων, των Μουσείων και φορέων της Λέσβου.
Τη χρονιά που πέρασε έγιναν πολύ σημαντικές προσπάθειες για την υλοποίηση της Πράξης «Ανάδειξη και αξιοποίηση Απολιθωμένου Δάσους νησίδας Νησιώπης» στο ΕΣΠΑ– ΠΕΠ Κρήτης και Νήσων Αιγαίου. Ειδικότερα, υλοποιήθηκαν σημαντικά έργα ανάδειξης και προστασίας των απολιθωμάτων στη νησίδα Νησιώπη, με στόχο τη λειτουργία του Πάρκου κατά τη διάρκεια της φετινής θερινής περιόδου. Συνολικά το 2012 αναδείχθηκαν 20 νέες απολιθωματοφόρες θέσεις με σημαντικό αριθμό ιστάμενων και κατακείμενων απολιθωμένων κορμών. Το εντυπωσιακότερο εύρημα που αποκαλύφθηκε ήταν ένας γιγάντιος κορμός δένδρου με συνολικό μήκος 17,20 μέτρα.
 
Σημαντική ήταν η προσπάθεια του Μουσείου για διεθνή προβολή του Απολιθωμένου Δάσους και της Λέσβου στα πλαίσια της συμμετοχής του σε ευρωπαϊκά δίκτυα και το Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO αλλά και συμμετοχής του σε διεθνής τουριστικές εκθέσεις στο εξωτερικό. Στα πλαίσια αυτά μεγάλη προβολή πραγματοποιείται από τον Οκτώβριο του 2012 στο Messel Pit στη Γερμανία όπου παρουσιάζεται μεγάλη έκθεση του Απολιθωμένου Δάσους, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τον Απρίλιο 2013.
Αποτέλεσμα των προσπαθειών αυτών ήταν η επίσκεψη υψηλόβαθμης 8μελούς αντιπροσωπείας από το Γεωπάρκο Sanqingshan – Jiangxi Province από την Κίνα το Σεπτέμβριο 2012 για τη διερεύνηση δυνατοτήτων συνεργασίας και την προβολή της Λέσβου στη μεγάλη τουριστική αγορά της Κίνας. Το Μουσείο υπογράφοντας πρωτόκολλο συνεργασίας ενίσχυσε αυτή τη συνεργασία.
Σημαντικές ήταν οι εκδηλώσεις που διοργάνωσε το Μουσείο, όπως περιοδικές εκθέσεις, εκθέσεις ζωγραφικής, συναυλίες, βιβλιοπαρουσιάσεις και ένα πρόγραμμα διαλέξεων και προβολών ντοκιμαντέρ, αλά και ο εορτασμός διεθνών ημερών συγκέντρωσαν πλήθος κόσμου και προσέφεραν μια ποιοτική πρόταση ψυχαγωγίας στην περιοχή της δυτικής Λέσβου.
Ειδικές εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν για τη Διεθνή Ημέρα κατά των Φυσικών Καταστροφών οι οποίες πραγματοποιήθηκαν υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής, όπου οργανώθηκαν εκπαιδευτικές δράσεις ευαισθητοποίησης μαθητών της Λέσβου για το σεισμικό κίνδυνο στη σεισμική τράπεζα του Μουσείου και προσομοίωση του μεγάλου σεισμού της Ιαπωνίας και άλλων καταστροφικών σεισμών από όλο τον κόσμο.
Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η συμμετοχή των μαθητών στα Εκπαιδευτικά Προγράμματα που υλοποιούνται από το Μουσείο.
 
 
Περισσότεροι από 2.500 μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικοί από τη Λέσβο, την υπόλοιπη Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό συμμετείχαν σε πρωτότυπες εκπαιδευτικές δράσεις και προγράμματα.

 
Για την συνολική προσπάθεια και τις δράσεις του το Μουσείο αξιολογήθηκε και από την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Μουσείων και στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Βραβείου Micheletti απέσπασε Πιστοποιητικό της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Μουσείων για την υποστήριξη της επιστημονικής έρευνας και την ευαισθητοποίηση των πολιτών σε περιβαλλοντικά ζητήματα που συνδέονται με την προστασία του τοπίου.
 
 
 

 

Μην πετάτε τα λεφτά στους δρόμους!

 
 







 

 
Για την αντιμετώπιση των σοβαρών αναπτυξιακών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα χρειάζεται κοινή λογική και πολιτική βούληση. Χρειάζεται επίσης προσεκτική αξιοποίηση των λίγων διαθέσιμων κονδυλίων που υπάρχουν.



Οι πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Ανάπτυξης κ. Χατζηδάκη για επενδύσεις ύψους 7 δις € σε νέους αυτοκινητοδρόμους φαινομενικά ακούγεται καλό νέο, αλλά με λίγο περισσότερη σκέψη έχει δύο προβλήματα: αγνοεί την κοινωνική πραγματικότητα (κανένας δεν χρειάζεται περισσότερα αυτοκίνητα) και κρύβει μία αναχρονιστική και λανθασμένη αντίληψη περί ανάπτυξης που θυμίζει την Ελλάδα της δεκαετίας του ’50.
Είναι μέρος ακριβώς αυτής της αντίληψης που μας οδήγησε σε αυτή την κρίση. Και δυστυχώς με αυτήν ακριβώς την αντίληψη η ελληνική κυβέρνηση θέλει να ‘επανεκκινήσει την οικονομία’ και να ‘κάνει πόλεμο στην ανεργία’.
 
 
Νέοι δρόμοι;
 
Λέει, ο υπουργός, ότι η ανάπτυξη θα έρθει μέσα από 4 νέους αυτοκινητοδρόμους και αναγγέλλει ότι ολοκληρώθηκε η συμφωνία-πλαίσιο με τους παραχωρησιούχους!!!
Αν και οι ασφαλείς μεταφορές οφείλουν να είναι μέρος της κοινωνικής πολιτικής κάθε κυβέρνησης (να σημειωθεί ότι κοινωνική πολιτική θα ήταν και η αναβάθμιση του σιδηροδρομικού δικτύου για την οποία ούτε λόγος), δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται προσχηματικά για να ωφεληθούν κυρίως (για άλλη μία φορά) τα συμφέροντα των λίγων. Πολύ περισσότερο όταν η κοινωνία χρειάζεται τώρα λύσεις σε πραγματικά προβλήματα, τα οποία πρέπει να έχει σαν προτεραιότητα οποιαδήποτε αναπτυξιακή πολιτική.
Έτσι λοιπόν, την ώρα που η κυβέρνηση περιορίζεται σε πλάνα για νέους αυτοκινητόδρομους, εκατομμύρια συμπολίτες μας ζουν καταστάσεις ‘πολικού’ ψύχους στα σπίτια τους και είτε αδυνατούν είτε καταφεύγουν σε αναποτελεσματικές ή/και αδόκιμες επιλογές για να θερμανθούν με χαμηλότερο κόστος. Τα βασικά συμπτώματα αυτής της κατάστασης είναι η αιθαλομίχλη και η άναρχη υλοτόμηση.
 
 
 
Τα πραγματικά της αίτια όμως;
 
Με μία φράση, ζούμε σε σπίτια που είναι ακατάλληλα να μας προσφέρουν σωστή και οικονομική θέρμανση: Ένα μέσο ελληνικό σπίτι χρειάζεται 3 φορές περισσότερη ενέργεια για θέρμανση σε σύγκριση με ένα μέσο σπίτι στη Φινλανδία.
Φυσικά αυτό δεν προέκυψε τώρα που ακρίβυναν οι δαπάνες για ενέργεια (πετρέλαιο, λογαριασμοί ΔΕΗ), απλά τώρα φάνηκε το μέγεθος του προβλήματος με τις σημαντικές κοινωνικές επιπτώσεις. Και όλα αυτά γιατί επί σειρά ετών οι Ελληνικές κυβερνήσεις αδιαφορούσαν να επιβάλλουν αυστηρές (ενεργειακές) προδιαγραφές στις κατασκευαστικές εταιρίες που συνέχιζαν να φτιάχνουν (ενεργειακά) ακατάλληλα κτίρια.
Για αυτόν ακριβώς το λόγο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απειλεί να σύρει (ξανά) στα δικαστήρια τη χώρα, αφού η ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων είναι νομικά δεσμευτική υποχρέωση της Ελλάδας που απορρέει από την ευρωπαϊκή νομοθεσία.
 
Μπορείτε να δείτε την ευκαιρία εδώ;
 
 
Καλύτερα σπίτια, καλύτερη οικονομία.
 
Χρειαζόμαστε πραγματικές λύσεις σε πραγματικά προβλήματα. Αν, λοιπόν, αυτά τα 7 δις € κατευθύνονταν σε ένα τετραετές πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων, με έμφαση στα πιο φτωχά στρώματα του πληθυσμού, θα είχαμε 300.000-500.000 αναβαθμίσεις παλαιών και (ενεργειακά) ακατάλληλων κατοικιών που θα εγγυώταν:
 
 
- Δημιουργία έως και 43.000 στον ευρύτερο κατασκευαστικό τομέα (κουφώματα, θερμομόνωση, ηλιακοί θερμοσίφωνες κα) σε όλη τη χώρα και περίπου άλλες 65.000 θέσεις εργασίας στην ευρύτερη οικονομία από την τόνωση της κατανάλωσης.
- Μείωση εισαγωγών πετρελαίου περίπου κατά 100-150.000 τόνους ετησίως
- Τόνωση της ελληνικής βιομηχανίας (ηλιακοί θερμοσίφωνες, λέβητες βιομάζας κα)
 
 
Η ουσιώδης διαφορά όμως είναι τα πολύ σημαντικά κοινωνικά οφέλη από τις συγκεκριμένες επενδύσεις:
 
- Ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης για εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά
- Πραγματική ενίσχυση του εισοδήματος τους
- Καταπολέμηση ενεργειακής φτώχειας
- Οριστική αντιμετώπιση αιθαλομίχλης
- Καταπολέμηση λαθροϋλοτόμησης
 
Χρειάζεται όμως μία βασική προϋπόθεση για να πάρει η κυβέρνηση τη σωστή απόφαση: η απαραίτητη πολιτική βούληση ώστε τα συμφέροντα των πολιτών, να μπουν πάνω από τα συμφέροντα 3-4 μεγαλοεργολάβων και κατασκευαστικών.
 
Μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο; Ναι, αν ακουστούμε με τη βοήθειά σας.
Εγώ πάντως αν έμενα με ένα τελευταίο ευρώ στην τσέπη (πόσο οικεία εικόνα!) και έπρεπε να κάνω κάτι με αυτό το ευρώ, θα επέλεγα κάτι που θα είχε πολλαπλασιαστικό όφελος. Κάτι δηλαδή που θα μου απέφερε περισσότερα ευρώ και θα έκανε πραγματικά καλύτερη τη ζωή μου. Δεν θα το πέταγα στους δρόμους.
 
Εσείς τι λέτε;

 
 
 
 

Ευρωπαϊκό πρόγραμμα προστασίας των υγροτόπων

              
 
Ευρωπαϊκό πρόγραμμα προστασίας των υγροτόπων


Θα συντονιστεί από την περιφέρεια Αττικής



Το ρόλο του συντονιστή σε ένα σημαντικό, για την προστασία των υγροτόπων της Αττικής, ευρωπαϊκό πρόγραμμα, το «ORIENTGATE», αναλαμβάνει η περιφέρεια Αττικής, Ένα πρόγραμμα που χρηματοδοτείται στο μεγαλύτερο μέρος του από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο 2014.

Το «ORIENTGATE: δομημένο δίκτυο για την ενσωμάτωση της γνώσης για το κλίμα στην πολιτική και το σχεδιασμό» αποτελεί ένα διακρατικό σχήμα, στο οποίο συμμετέχουν 22 φορείς από 12 χώρες της Ευρώπης, με επικεφαλής εταίρο το «Ευρωμεσογειακό Κέντρο για την Κλιματική Αλλαγή».

Σκοπός του ORIENTGATE είναι η σύνταξη ενός ολοκληρωμένου Σχεδίου για τη διαχείριση και την προστασία αυτών των ευαίσθητων οικοσυστημάτων. Το Σχέδιο θα τεθεί σε διαβούλευση με τους τοπικούς φορείς, έτσι ώστε τα αποτελέσματα της έρευνας να υιοθετηθούν και να αποτελέσουν εργαλείο, μέσω του οποίου θα επιτευχθεί η προστασία και η ανάδειξη των υγροτόπων της Αττικής.

Η συμμετοχή της περιφέρειας Αττικής στο ORIENTGATE αφορά στο συντονισμό της εκπόνησης ενός πιλοτικού προγράμματος, το οποίο μελετά την επίδραση της Κλιματικής Αλλαγής σε 13 υγροτόπους της Περιφέρειας Αττικής (π.χ. Σχοινιάς, Λίμνη Μαραθώνα και Λίμνη Κουμουνδούρου, Βουρκάρι, τα έλη στην Αττική), σε συνεργασία με δύο επιστημονικά Ιδρύματα: το Εθνικό Κέντρο Βιοτόπων Υγροτόπων (ΕΚΒΥ) του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας και το ΤΕΙ Κρήτης.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός, με αφορμή και την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων δήλωσε ότι «πέρσι με αφορμή την ίδια Παγκόσμια Ημέρα είχα ευχηθεί να δούμε άμεσα θετικές εξελίξεις σε σχέση με την προστασία των υγροτόπων της Αττικής. Φέτος λοιπόν η ευχή αυτή γίνεται πραγματικότητα μέσα από τη σημαντική συμμετοχή της Περιφέρειας Αττικής στο Orientgate. Με την ολοκλήρωση του Προγράμματος η περιφέρεια Αττικής θα έχει στα χέρια της μια αναλυτική χαρτογράφηση των υγροτόπων της Αττικής, αλλά και ένα ολοκληρωμένο Σχέδιο για τη διαχείριση και την προστασία τους».

Επίσης, ο κ. Σγουρός ανέφερε, ότι η περιφέρεια έχει προχωρήσει σε δύο σημαντικές συνεργασίες για την προστασία των υγροτόπων της Ανατολικής Αττικής: η πρώτη αφορά στην υποστήριξη του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Σχοινιά - Μαραθώνα για την επικαιροποίηση του κανονισμού λειτουργίας του και η δεύτερη είναι η συμμετοχή στο υπό αξιολόγηση έργο LIFE- Βιοποικιλότητα για τους υγροτόπους και τις παρόχθιες ζώνες ρεμάτων και υγροτόπων της Αττικής σε συνεργασία με το ΕΛΚΕΘΕ».
 
 
 

Οι Αγρι-άνθρωποι, Πολίτες του μέλλοντος


 
Ένα αλλιώτικο ξεχωριστό παιχνίδι ερωτήσεων όπου όλοι κερδίζουν γνώση και ευαισθησία για το περιβάλλον και την άγρια ζωή της χώρας μας.

Το πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ «Οι Αγρι-άνθρωποι, Πολίτες του μέλλοντος» σχεδιάστηκε από την παιδαγωγική ομάδα του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των παιδιών για τα περιβαλλοντικά ζητήματα της ηπειρωτικής Ελλάδας και την αειφορική διαχείρισή τους. Απευθύνεται σε μαθητές των τελευταίων τάξεων του Δημοτικού (Ε΄, ΣΤ΄), του Γυμνασίου και του Λυκείου . Έχει τη μορφή διαδραστικής παρουσίασης και στην σχολική τάξη υλοποιείται ως τηλεπαιχνίδι. Όλοι οι μαθητές/τριες συμμετέχουν και έχουν ενεργό ρόλο, ενώ η διαδικασία εκμάθησης γίνεται με παιγνιώδη και ψυχαγωγικό τρόπο. Πέραν των περιβαλλοντικών ζητημάτων που αναφέρονται -και αφορούν στην ηπειρωτική Ελλάδα-, τα παιδιά παίζουν με ερωτήσεις Οικολογίας, Γεωγραφίας και Πολιτισμού που είναι κατανεμημένες σε κάθε διοικητική περιφέρεια. Το παιχνίδι συμπληρώνεται και με εικαστικά βίντεο που οπτικοποιούν με πρωτότυπο και καλλιτεχνικό τρόπο τις πληροφορίες. Βασικός στόχος είναι η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των παιδιών αλλά και η προβολή της ελληνικής περιβαλλοντικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς , σε μια εποχή που η χώρα μας δοκιμάζεται.



Όσοι συμμετέχουν γίνονται… Αγρι-Άνθρωποι

Η χρήση του τίτλου του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι συμβολική, ενώ στο λογότυπο εμφανίζονται παιδιά εφηβικής ηλικίας. Όσοι νέοι παρακολουθούν το πρόγραμμα μπαίνουν στη διαδικασία να ταυτιστούν με τους ήρωες και να γίνουν Αγρι-άνθρωποι. Είναι παιδιά της σύγχρονης εποχής που αναθεωρούν τη σχέση τους με τη φύση και την άγρια ζωή.
 


Ποιοι, όμως, είναι οι Αγρι-άνθρωποι;

Πρόκειται για ανατροπή της έννοιας «αγριάνθρωπος», καθώς δεν είναι ο βίαιος άνθρωπος, ο απολίτιστος, ο ακοινώνητος.
 
Οι Αγρι-άνθρωποι είναι άνθρωποι που, όπως και στο αρχαίο παρελθόν (άνθρωποι του αγρού), αγαπούν και σέβονται τη φύση είτε ζουν κοντά σε αυτήν (ύπαιθρος) είτε μακριά της (πόλη).Έχουν γνώσεις τόσο για το περιβάλλον όσο και για τα υπόλοιπα ζητήματα του ανθρώπινου πολιτισμού και βρίσκουν λύσεις που εξασφαλίζουν την αρμονική συνύπαρξη άγριας ζωής και ανθρώπου. Κύρια λοιπόν θεματική της δράσης αυτής είναι η αειφορική ανάπτυξη όπου η φύση δεν αποτελεί εμπόδιο αλλά εργαλείο για την ευζωία του ανθρώπου.

Ένας άνθρωπος που κάνει την άγρια ζωή κομμάτι της ζωής του, έρχεται πιο κοντά στη φύση και διαμορφώνει διαφορετικά το μέλλον της Ελλάδας και γενικότερα της ανθρωπότητας, γι’ αυτό και γίνεται Πολίτης του μέλλοντος.
Ο σχεδιασμός του προγράμματος υλοποιήθηκε από μια μεγάλη διαθεματική επιστημονική ομάδα (βιολόγοι, δασολόγοι, φιλόλογοι-παιδαγωγοί, γεωλόγος, περιβαλλοντολόγοι, δασολόγοι, κτηνίατρος).
 
Το cd περιλαμβάνει την παρουσίαση, η οποία είναι σε μορφή παιχνιδιού και τον οδηγό δασκάλου. Τα παιδιά χωρίζονται σε δύο ομάδες-αγέλες και αρχίζουν το παιχνίδι. Η ηπειρωτική Ελλάδα είναι χωρισμένη σε διοικητικές περιφέρειες και η κάθε περιφέρεια περιλαμβάνει κλειστές ερωτήσεις τύπου multiple choice. Υπάρχουν επίσης εισαγωγικά εικαστικά βίντεο που κάνουν το παιχνίδι πιο διασκεδαστικό. Στο τέλος του παιχνιδιού τα παιδιά έχουν αποκομίσει πολλές εμπειρίες περιβαλλοντικού και πολιτιστικού περιεχομένου.
 
Κλείστε και εσείς θέση για το τηλεπαιχνίδι "ΟΙ ΑΓΡΙΑΝΘΡΩΠΟΙ".

Ελάτε να παίξουμε, να γελάσουμε και να μάθουμε για το περιβάλλον και τα ζώα μέσα από ένα φοβερό παιχνίδι γνώσεων. Για να δηλώσετε τη συμμετοχή της τάξης ή του σχολείου σας, επικοινωνήστε με τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ στο 210 6412006, Νίκη Μπουλάκη, Μαρία Κυρίτση.
 
 
 
 
 

Σταθμούς ενοικίασης ποδηλάτων εγκαινιάζουν δήμοι της χώρας



 
Πλήθος πολιτών χρησιμοποιούν ποδήλατο για τις μετακινήσεις τους στην πόλη και σύντομα οι οπαδοί της συνήθειας αυτής θα γίνουν περισσότεροι καθώς σε πέντε δήμους της Αττικής και δεκατρείς σε όλη τη χώρα θα γίνει διαθέσιμο σύστημα αυτόματης ενοικίασης ποδηλάτων.

Σταθμοί ενοικίασης, υπάρχουν σε διάφορες πόλεις του κόσμου και τώρα ανάλογους σταθμούς θα αποκτήσουν οι δήμοι Αμαρουσίου, Μοσχάτου- Ταύρου, Κερατσινίου- Δραπετσώνας, Νέας Σμύρνης και Μαραθώνα. Στα σημεία αυτά οι ποδηλάτες θα έχουν τη δυνατότητα με συμβολικό αντίτιμο να ενοικιάζουν ένα από τα κοινόχρηστα ποδήλατα και αφού το χρησιμοποιήσουν να το επιστρέψουν ξανά στους σταθμούς.

Συστήματα ενοικίασης κοινόχρηστων ποδηλάτων θα τοποθετηθούν επίσης στους δήμους Αιγιαλείας, Ακτίου- Βόνιτσας, Ανατολικής Μάνης, αρχαίας Ολυμπίας, Διδυμοτείχου, Δίου- Ολύμπου, Ζακύνθου, Καβάλας, Καρδίτσας, Κομοτηνής, Ναυπακτίας, Ναυπλιέων και Συκυωνίων.

Οι χρήστες θα εγγράφονται ως συνδρομητές και με τη χρήση μαγνητικής ή πιστωτικής κάρτας ή απλά κωδικών που θα έχουν λάβει μέσω διαδικτύου θα ταυτοποιούνται στους σταθμούς ενοικίασης ποδηλάτων και θα «ξεκλειδώνουν» ένα από τα κοινόχρηστα ποδήλατα. Σε αρκετές περιπτώσεις δήμων η πρώτη μισή ή μία ώρα χρήσης θα είναι δωρεάν, ενώ θα υπάρχουν ημερήσιες, εβδομαδιαίες, μηνιαίες, τριμηνιαίες και ετήσιες συνδρομές.

Σύστημα κοινόχρηστων ποδηλάτων λειτουργεί ήδη στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. «Από το ΑΠΘ είναι πολύ θετικά τα μηνύματα και ήδη στους πρώτους μήνες λειτουργίας του έχει 1.000 εγγεγραμμένους φοιτητές», εξηγεί στο ΑΜΠΕ ο Χάρης Σιακαντάρης, διευθυντής επιχειρηματικής ανάπτυξης σε μία από τις εταιρείες που έχουν αναλάβει την εγκατάσταση των συστημάτων σε δήμους και στο ΑΠΘ.

«Αν το σύστημα αρχίσει να λειτουργεί καλά, τότε αλλάζει η πόλη. Είναι ένα φτηνό μέσο συγκοινωνίας που επιφέρει αλλαγές στην ψυχολογία, περιβαλλοντική βελτίωση και θετικές επιπτώσεις στην υγεία. Στο Παρίσι υπολογίζεται ότι με τη χρήση των ποδηλάτων μειώνονται κατά πέντε εκατομμύρια ευρώ το χρόνο οι δαπάνες υγείας» προσθέτει.

Στο Μαρούσι η λειτουργία του συστήματος κοινόχρηστων ποδηλάτων θα ξεκινήσει πιλοτικά τις πρώτες ημέρες του Φεβρουαρίου, ενώ θα δημιουργηθούν έξι σταθμοί εξυπηρέτησης, από όπου θα ενοικιάζονται 70 ποδήλατα. Αυτοί θα βρίσκονται στις στάσεις ΗΣΑΠ Μαρούσι και Νερατζιώτισσα, στις πλατείες Ηρώων και Αγίας Λαύρας, στο δημαρχείο Αμαρουσίου και στην οδό Αγίου Κωνσταντίνου.

Τρεις σταθμοί με 40 ποδήλατα θα λειτουργήσουν στο δήμο Νέας Σμύρνης.

Στο δήμο Μοσχάτου- Ταύρου οι δημότες και οι επισκέπτες θα έχουν μέσα στον Φεβρουάριο πρόσβαση σε 60 ποδήλατα, τα οποία θα προμηθεύονται από πέντε σταθμούς ενοικίασης: τρεις στο Μοσχάτο (πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου, σταθμός ΗΣΑΠ Μοσχάτο και συμβολή των οδών Αθανασίου Διάκου και Αγίου Κωνσταντίνου) και δύο στον Ταύρο (σταθμός ΗΣΑΠ Ταύρος και πλατεία Ατταλείας).

Στο δήμο Κερατσινίου- Δραπετσώνας η εγκατάσταση και η λειτουργία του συστήματος κοινόχρηστων ποδηλάτων θα γίνει σε ένα μήνα. Στόχος είναι, σύμφωνα με το δήμαρχο Λουκά Τζανή, η σύνδεση με τον τερματικό σταθμό του ΗΣΑΠ στον Πειραιά, αλλά και με πέντε ακόμα κεντρικά σημεία. Θα διατεθούν 70 ποδήλατα, τα οποία ελπίζει ο δήμαρχος ότι θα δημιουργήσουν την κοινωνική αναγκαιότητα ώστε να ακολουθήσει και η κατασκευή των ποδηλατόδρομων.

Τέσσερις σταθμοί εξυπηρέτησης στη Νέα Μάκρη και τον Μαραθώνα με 50 ποδήλατα θα τοποθετηθούν από το δήμο Μαραθώνα και υπολογίζεται να λειτουργήσουν πιλοτικά μέσα στο Φεβρουάριο.
 
 
 
πηγή: http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr/
 
 

Φωκίδα. Σε εξέλιξη η κατολίσθηση στον οικισμό του Καστρακίου



n



Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η κατολίσθηση στο Καστράκι του δ.δ Πιτσινέικων. Μετα και τις τελευταίες έντονες βροχοπτώσεις το φαινόμενο βρίσκεταισε πλήρη εξέλιξη με άγνωστα για την ώρα αποτελέσματα. Αυτό που συνέβη σήμερα στην περιοχή και μετά την έγκαιρη παρέμβαση των ανδρών του πυροσβεστικού τμήματος Ναυπάκτου ήταν να απομακρυνθούν από την οικία τους ζευγάρι ηλικιωμένων, το σπίτι των οποίων έπεσε και αυτό θύμα της κατολίσθησης. Μάλιστα, έχει υποστεί βλάβες ανεπανόρθωτες και κρίθηκε ακατάλληλο προς χρήση. Σε εξέλιξη επίσης βρίσκεται και η κατολίσθη στο δρόμο προς Ριγάνι.
 
 
Δείτε φωτογραφίες από τα σημεία
 

 
 
 
 
 



πηγή: http://www.nafpaktianews.gr

 

Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία. Β' Σεμινάρια αναγνώρισης πουλιών



 
 
H Ορνιθολογική συνεχίζει τα σεμινάρια αναγνώρισης πουλιών για όσους θέλουν να εξοικειωθούν με την παρατήρηση πουλιών και να γίνουν εθελοντές στα προγράμματά της!
 
 
 
Οι επόμενες ημερομηνίες των σεμιναρίων είναι οι εξής:
 
Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013: σεμινάριο- παρουσίαση για τα υδρόβια στο Πάρκο Τρίτση.
Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2013: σεμινάριο- πρακτική άσκηση για τα παρυδάτια στον Ωρωπό.
 
Τα σεμινάρια απευθύνονται σε ενήλικες αρχάριους και στοχεύουν να μεταδώσουν τις βασικές γνώσεις αναγνώρισης. Περιλαμβάνουν επίσης παρατήρηση πουλιών στο πεδίο για πρακτική άσκηση.Τα σεμινάρια είναι δωρεάν για τα ταμειακώς εντάξει μέλη και για όσους εγγραφούν μέλη. Τα μη μέλη καταβάλλουν 10 ευρώ και για τα τέσσερα επόμενα σεμινάρια με την εγγραφή τους.
 
Για όσους δεν έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή, είναι αναγκαία η συμπλήρωση της Αίτησης Εγγραφής.
 
 
 
Το πρόγραμμα για το επόμενο κατά σειρά σεμινάριο- πρακτική άσκηση, την Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2013 στον Ωρωπό, έχει ως εξής:
 
Πρόγραμμα (08:30 – 13:00):
 
• Πρακτική άσκηση για την παρατήρηση υδρόβιων και παρυδάτιων πουλιών στον υγρότοπο-λιμνοθάλασσα του Ωρωπού.
• Ακολουθεί σεμινάριο για τα παρυδάτια και εκδήλωση για την Παγκόσμια Μέρα Υγροτόπων στην Αίθουσα του Σαπανίδειου Πνευματικού Κέντρου στο λιμάνι της Σκάλας Ωρωπού.
 
 
Πληροφορίες:
Γραφείο της Ορνιθολογικής στο Πάρκο «Α. Τρίτσης»
Τηλ.: 210 2316977 και 6974510976, Σπύρος Ψύχας
Εmail:
spsychas@ornithologiki.gr
Website: www.ornithologiki.gr
 
 
 
 
 

Αργολίδα - Κ.Π.Ε. ΝΕΑΣ ΚΙΟΥ. "Πώς φαντάζομαι την πόλη μου μια μέρα χωρίς αυτοκίνητο"






Το ΚΠΕ Νέας Κίου σας καλεί στο Πνευματικό Κέντρο της Ν. Κίου την Παρασκευή 1η Φεβρουαρίου και ώρα 18.00 για να συμμετάσχετε στη βράβευση των μαθητών/-τριών που πήραν μέρος στη Δράση: «Πώς φαντάζομαι την πόλη μου μια μέρα χωρίς αυτοκίνητο» με ζωγραφική, άρθρα και video.
Οι μαθητές/-τριες της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού Αργολίδας συμμετείχαν με 260 έργα, τα οποία διακρίθηκαν για την πρωτοτυπία τους.
Στην εκδήλωση θα μιλήσει το μέλος του συλλόγου «Ορθοπεταλιές» Αργολίδας, Ντάνος Άκης και θα ακολουθήσει κοπή της Πρωτοχρονιάτικης Βασιλόπιτας του ΚΠΕ Νέας Κίου.
Παρακαλούμε τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές/-τριες και τους γονείς να παρευρεθούν στην εκδήλωση.
 
 
Η Παιδαγωγική Ομάδα
του Κ.Π.Ε. Νέας Κίου
 
 
 
 

Φέρες Έβρου. Μια άγνωστη παράμετρος των πλημμυρών

 
 


Γράφει ο τοπικός αντιδήμαρχος Φερών
Νίκος Γκότσης

 
 
Τα νερά ήρθαν, φεύγουν, θα ξανάρθουν, αλλά στο μακρύ τους ταξίδι που κάνουν, συλλέγουν από τις περιοχές που διέρχονται και την ανάλογη προίκα. Αυτήν την προίκα δεν.... την θέλουμε με τίποτα, όμως αυτά μας την αφήνουν. Ή μάλλον κάποια από την προίκα αυτή, που δεν προλαβαίνει να την καλωσορίσει η θάλασσα μας. Ετοιμαστείτε λοιπόν όσοι αγαπάτε τον τόπο μας να την συλλέξουμε όταν φύγουν τα νερά. Είναι κρίμα και έγκλημα να αφήσουμε τον υδροβιότοπο μας σε αυτή την κατάσταση. Άμα τι άλλο το χρωστάμε στις νέες γενεές. Τουλάχιστον να κάνουμε κάποιες προσπάθειες και παρεμβάσεις εκεί που μπορούμε, για να αφήσουμε αυτό το μνημείο της φύσης και του τόπου μας όπως τον παραλάβαμε.





 
 
 
 
 

Αλλαγές στην νομοθεσία για το Πετιμέζι.

 



Στο ΦΕΚ 3384/Β/18-12-2012 δημοσιεύτηκε η απόφαση ΑΧΣ 135/2012 «Αντικατάσταση της παραγράφου 2 του άρθρου 66 “Ζαχαρούχες γλυκαντικές ύλες από σταφίδες, χαρούπια ή γάλα” του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών (ΦΕΚ 788/Β/31-12-1987) όπως ισχύει», με την οποία τροποποιείται το σχετικό άρθρο του ΚΤΠ όσον αφορά το πετιμέζι (ή σταφυλόμελι).

 
Οι τροποποιήσεις στις ισχύουσες προδιαγραφές της εν λόγω γλυκαντικής ύλης, σύμφωνα με τη σχετική απόφαση, είναι οι εξής:
 
  • Η ένδειξη του διαθλασίμετρου στους 20 βαθμούς C, κατά την εξέταση του τελικού προϊόντος, δεν πρέπει να είναι κατώτερη από 65%,
  • Ο αποκτημένος αλκοολικός τίτλος του δεν πρέπει να είναι ανώτερος από 1% vol.,


Αποσύρεται η διάταξη για την απαγόρευση παρουσίας θειώδους οξέος στο εν λόγω προϊόν, και συνεπώς επιτρέπεται, πλέον, η παρουσία θειωδών στο πετιμέζι, σε μέγιστο συνολικό ποσοστό 40 mg/kg (εκφραζόμενο σε διοξείδιο του θείου), σύμφωνα με την ισχύουσα ενωσιακή νομοθεσία για τα πρόσθετα τροφίμων [ΚΑΝ(ΕΚ) 1333/2008, παράρτημα ΙΙ, μέρος Ε, κατηγορία 11.2: άλλα σάκχαρα και σιρόπια].
 
 
Επιπλέον υπενθυμίζεται ότι το πετιμέζι δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιείται, με οποιονδήποτε τρόπο, στον οινικό τομέα.
 
 
Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΙΑΜΑΝΤΑΣ
 
 
πηγή: www.keosoe.gr