Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2013

Ιωάννινα. Κάθε μέρα και χειρότερα… Η αιθαλομίχλη πνίγει την πόλη και η Κυβέρνηση κάνει…. συστάσεις!!!

KAPNOS 21 12 13Αφού πέτυχαν το ακατόρθωτο τώρα κάνουν συστάσεις. Αφού κατάφεραν να γυρίσουν την Ελλάδα στις δεκαετίες του εξήντα και του πενήντα, τώρα δίνουν συμβουλές για την προστασία από την αιθαλομίχλη.
 
Απίστευτο κι όμως ελληνικό!
Καταδίκασαν τα νοικοκυριά στην απόλυτη ανέχεια. Και μετέτρεψαν το πετρέλαιο σε είδος πολυτελείας.
Οι πολίτες απεγνωσμένοι αναζήτησαν λύση στα τζάκια και τις ξυλόσομπες. Εδώ και μία βδομάδα ο υδράργυρος στην πόλη των Ιωαννίνων μένει καθηλωμένος.

Από τις απογευματινές ώρες πέφτει κάτω από το μηδέν και αργά το βράδυ αγγίζει ακόμη και τους μείον οκτώ...
Μία πόλη στην κατάψυξη. Κι όταν προσπαθεί να ζεσταθεί μετατρέπεται μία πόλη στον καπνό. Οι εικόνες είναι δύσκολο να περιγραφούν και η ατμόσφαιρα τόσο αποπνιχτική που δυσκολεύει την αναπνοή.
Έντονη η μυρωδιά του καμένου ξύλου από νωρίς το απόγευμα.
Είναι περιττό να επαναλάβει κανείς ότι οι μετρήσεις του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων αποτυπώνουν μία σκληρή πραγματικότητα. Μία πραγματικότητα που λέει ότι τα σωματίδια είναι μόνιμα και σταθερά πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια.
Η εικόνα είναι παρόμοια σε πολλές ελληνικές πόλεις. Κι όσοι εύκολα σπεύδουν να πουν πως και κάποιες δεκαετίες πριν έκαιγαν τζάκια αλλά δεν υπήρχε πρόβλημα, θα πρέπει να αναλογιστούν ότι τα σημερινά Γιάννινα δεν έχουν καμία σχέση με εκείνα του εξήντα, του εβδομήντα και του ογδόντα ακόμη ακόμη.
Το πρόβλημα λοιπόν γιγαντώνεται και πνίγει τις μεγαλουπόλεις.
Και το κωμικοτραγικό είναι πως η Κυβέρνηση αντί να κάνει κάτι για να το λύσει, περιορίζεται απλά σε συστάσεις!
 
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του το Υπουργείο Υγείας, άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα ή καρδιοπαθείς καθώς και παιδιά θα πρέπει να περιορίσουν κάθε έντονη σωματική δραστηριότητα, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους.
Επίσης αναφέρει ότι άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές του ανακουφιστικού φαρμάκου τους, ενώ για τους άνω των 65 ετών ζητείται να περιορίσουν τη σωματική τους δραστηριότητα.
 
«Η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ παρακολουθούν την εξέλιξη του φαινομένου συστηματικά και θα ενημερώνει τους πολίτες», καταλήγει η ανακοίνωση.
 
Τέτοια υπευθυνότητα!
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου