Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2013

Στο "κόκκινο" οι ατμοσφαιρικοί ρύποι στη Θεσσαλονίκη


     
«Κόκκινο» χτύπησε τις τελευταίες ημέρες η ατμοσφαιρική ρύπανση στη Θεσσαλονίκη, εξαιτίας των τζακιών που καίνε ξύλα σε όλη την πόλη. Την κατάσταση έρχεται να επιβαρύνει η αυξημένη κίνηση των αυτοκινήτων στους δρόμους λόγω των Χριστουγέννων, αλλά και η άπνοια.
 
Σύμφωνα με τις μετρήσεις του Τμήματος Περιβάλλοντος του Δήμου Θεσσαλονίκης, οι αυξημένες τιμές στα αιωρούμενα σωματίδια καταγράφονται ιδιαίτερα τις ώρες από αργά το βράδυ έως τα ξημερώματα, γεγονός που οφείλεται κύριο λόγο στα τζάκια.
Τα αιωρούμενα σωματίδια (PM10) μετρήθηκαν σήμερα (από τη 1 τα ξημερώματα έως τις 11 το πρωί), σε μέση ωριαία βάση, στα 195 mg (μικρογραμμάρια) ανά κυβικό μέτρο στο σταθμό της Εγνατίας, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και τα 241 mg στο σταθμό της Λαγκαδά. Ανάλογα υψηλές ήταν οι μετρήσεις και τις δύο προηγούμενες ημέρες.
 
"Μέχρι πριν από μερικά χρόνια, η κύρια πηγή ρύπανσης ήταν η κίνηση των αυτοκινήτων. Μετά την κρίση, πηγή ρύπανσης είναι τα τζάκια" δήλωσε στο ΑΠΕ–ΜΠΕ ο προϊστάμενος του Τμήματος Περιβάλλοντος του Δήμου Θεσσαλονίκης Μάξιμος Πετρακάκης.
 
"Οι ώρες που παρατηρούνται αυξημένες τιμές στα αιωρούμενα σωματίδια άλλαξαν. Παλαιότερα, παρατηρούσαμε υψηλές τιμές το πρωί και το απόγευμα, τις ώρες που ήταν ανοιχτή η αγορά και κινούνταν τα αυτοκίνητα στους δρόμους, ενώ τώρα τα νούμερα ανεβαίνουν μετά τις 7 το απόγευμα και μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, όταν ο κόσμος πηγαίνει στο σπίτι του και ψάχνει τρόπους να ζεσταθεί" μας εξήγησε.
 
Σύμφωνα με τον κ. Πετρακάκη, η κατάσταση- εάν δεν ευνοήσουν οι καιρικές συνθήκες -και διατηρηθεί αυτή η άπνοια θα παραμείνει στο "κόκκινο" και τις επόμενες ημέρες.
"Εάν δεν έχουμε αέρα ή βροχή, τα πράγματα θα είναι δύσκολα. Πάντοτε τις ημέρες των Χριστουγέννων είχαμε ρύπανση κι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ακόμη κι αυτοί που έχουν θέρμανση με φυσικό αέριο ή πετρέλαιο ανάβουν τζάκι για να δημιουργήσει χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα" σημείωσε ο προϊστάμενος του Τμήματος Περιβάλλοντος του Δήμου Θεσσαλονίκης.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου