Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013

Το ζώο της εβδομάδας: Νανοβουτηχτάρι (Tachybaptus ruficollis)




Αναμένοντας την έλευση του χειμώνα και κατ' επέκταση και την παρουσία στον υγρότοπο του Μουστού πλήθους μεταναστευτικών υδρόβιων και παρυδάτιων πτηνών, η εικόνα που θα βλέπουμε τους προσεχείς μήνες σε καμία περίπτωση δεν θα θυμίζει τη φτωχή εικόνα των θερμότερων μηνών, πάντα από πλευράς παρουσίας πτηνών.
 
Κατά τη διάρκεια των θερμών μηνών ένα πτηνό έδινε ανελλιπώς το παρόν στη λιμνοθάλασσα του Μουστού. Δεν είναι ένα μεγάλο και εντυπωσιακό είδος, μάλιστα ισχύει το αντίθετο: είναι ένα μικρόσωμο υδρόβιο πτηνό (μήκος κάτω από 30 εκατοστά) με γενικά σκούρο χρωματισμό (καφέ-μπεζ το χειμώνα και καφέ-καστανό το καλοκαίρι). Το πτηνό αυτό είναι το νανοβουτηχτάρι, το οποίο είναι και το μικρότερο είδος των βουτηχτάρων. Η εξάπλωσή του περιλαμβάνει σχεδόν όλη την Ευρώπη νοτίως των Σκανδιναβικών χωρών, με την Ελλάδα να αποτελεί από τις νοτιότερες περιοχές κατανομής.
Διαβιεί σε λίμνες, ποταμούς, έλη, αρδευτικά κανάλια, λιμνοθάλασσες. Είναι σχετικά δειλό και κρύβεται στην παρόχθια βλάστηση, όπου και αναπαράγεται. Γεννάει το διάστημα από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούνιο. Έχει μικρή πτητική ικανότητα αλλά είναι άριστος δύτης καθώς καταδύεται για αρκετή ώρα και διανύει υποβρυχίως αρκετή απόσταση. Τρέφεται με έντομα, νύμφες εντόμων, μικρά ψάρια, βατράχια και γυρίνους.

Η παρουσία του σε πολλές υγροτοπικές περιοχές και η μεγάλη κατανομή του έχουν σαν αποτέλεσμα να μην χαρακτηρίζεται σαν απειλούμενο ή να χρήζει προστασίας, οπότε και δεν κατατάσσεται σε κάποιο καθεστώς προστασίας σε ευρωπαϊκό ή εθνικό επίπεδο. Παρόλα αυτά, οι πιέσεις που υφίστανται πανευρωπαϊκά οι υγροτοπικές περιοχές από τις ανθρώπινες δραστηριότητες και συνεπάγονται τη διαρκή συρρίκνωση και υποβάθμιση των βιοτόπων αυτών, έχουν ως επακόλουθο και την πίεση (μείωση) στους πληθυσμούς των νανοβουτηχταριών που διαβιούν σε αυτούς, θέτοντάς τα σε μελλοντικό πιθανό κίνδυνο.

 
Φορέας Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα και Υγροτόπου Μουστού
Τμήμα Προστασίας & Διαχείρισης
Άστρος Αρκαδίας, 22001
Τηλ: 27550 22021, Fax: 27550 22025
Email:
info@fdparnonas.gr
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου