Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

Αιτωλοακαρνανία. Τα "πολυσπόρια" στην Κωνωπίνα Ξηρομέρου!



Τι κι αν ο καιρός αγρίεψε και πεισμωμένα ήθελε να ακυρώσει τα "πολυσπόρια", που ήταν ταγμένα να γίνουν ανήμερα στη χάρη “Της Παναγιάς της πολυσπορίτισσας”, που γιόρταζε και η εκκλησία του χωριού της Κωνωπίνας.

Τι κι αν με γινάτι έστελνε αδιάκοπα και απειλητικά τη μία μπόρα μετά την άλλη για να κιοτέψει τους Κωνωπινιώτες και να τα παρατήσουν, δείχνοντας μ’ αυτό τον τρόπο τις κακές του προθέσεις.

Έκανε όμως λάθος !

Δεν υπολόγισε τις Κυράδες του χωριού της Κωνωπίνας ! Αυτές τις αγέρωχες λατρεμένες μορφές με τα ηλιοκαμένα πρόσωπα. Τις μανάδες μας !

Αυτές τις Ξηρομερίτισες γυναίκες που μπήκαν μπροστά, αψηφώντας το κρύο και τη βροχή έχοντας από κοντά τις κόρες και τις νύφες, που ξύπνησαν αχάραγο, βάζοντας φωτιά στα καζάνια, για να βράσουν τα "πολυσπόρια" που ήταν ταγμένα να γίνουν στη χάρη της Παναγιάς.

Έτσι και έγινε.

Παρά τις αντίξοες συνθήκες (υπό καταρρακτώδη βροχή) τα "πολυσπόρια" ήταν έτοιμα στην ώρα τους και οι τιμημένες αυτές γυναίκες έστειλαν το μήνυμα, πως το έθιμο αυτό δεν πρόκειται να σβήσει !

Τα πολυσπόρια παρασκευάζονται στη μεγάλη γιορτή της Χριστιανοσύνης «Εισόδια της Θεοτόκου, που η Εκκλησία μας τα γιορτάζει στις 21 Νοεμβρίου», και που κατ’ έθιμο ονομάζουμε και “Της Παναγιάς της πολυσπορίτισσας”,.

Παλαιότερα, οι Ξηρομερίτες γεωργοί, είχαν ανάπαυλα από τις γεωργικές ενασχολήσεις τους, συμμετέχοντας μαζικά στον εορτασμό, παρασκευάζοντας παράλληλα οι γυναίκες των χωριών μας, τα λαχταριστά πολυσπόρια, που ήταν κάθε λογής δημητριακά και όσπρια με προσθήκη πολλές φορές από σταφίδες, μύγδαλα, καρύδια, όπου τα διένειμαν μετά τον εκκλησιασμό σ’ όλους τους χωριανούς, ανταλλάσοντας μεταξύ τους ευχές με την παράκληση προς την Παναγία μας, να τους εξασφαλίσει κατά την ερχόμενη χρονιά αφθονία καρπών !



Θα πρέπει να σημειωθεί πως τα πολυσπόρια ήταν το αποκλειστικό φαγητό των Ξηρομεριτών, κατά την ημέρα εκείνη.

Τα «πολυσπόρια», αναβιώσαν και φέτος στην Κωνωπινα με τεράστια επιτυχία, παρά τις κακές καιρικές συνθήκες, όπου οι γυναίκες του χωριού, φρόντισαν με υπερ-προσπάθεια για την παρασκευή τους και τη διανομή τους, σ’ όλους τους παρευρισκομένους, με την συνδρομή του Συλλόγου Κωνωπινιωτών Ξηρομέρου και του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου ώστε να μείνει ζωντανό και στις μέρες μας ένα πανάρχαιο έθιμο του τόπου μας.

 
Φωτογραφίες: Κώστας Μπαλάφας
              πηγή: http://xiromeronews.blogspot.gr/
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου