Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

Eκπαιδευτικά προγράμματα περιόδου 2013-2014 από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Βόλου


Σας ενημερώνουμε ότι το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Βόλου για το σχολικό έτος 2013-2014 οργανώνει τα εξής εκπαιδευτικά προγράμματα που απευθύνονται σε παιδιά δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου:
 



1) Ο κύκλος του νερού στη φύση

Οι μαθητές μαθαίνουν πως πραγματοποιείται ο κύκλος του νερού στη φύση, ποιες είναι οι διαδρομές που ακολουθεί και πως μπορούμε να διαφυλάξουμε αυτόν τον πολύτιμο φυσικό πόρο. Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με εκδρομή σε χειμάρρους, πηγές και δέλτα της περιοχής του Βόλου, όπου οι μαθητές επιβεβαιώνουν βιωματικά τις γνώσεις τους. Το κόστος συμμετοχής ανά παιδί ανέρχεται στα 6€ (περιλαμβάνεται η μεταφορά).


2) Μαθαίνω για τους σεισμούς

Το πρόγραμμα βοηθά τους μαθητές να κατανοήσουν πως δημιουργούνται οι σεισμοί και πως επηρεάζουν τη ζωή του ανθρώπου. Αναλύονται εκτενώς τα αντισεισμικά μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται. Συγχρόνως πραγματοποιείται επίσκεψη σε περιοχή με σεισμικό ρήγμα, όπου οι μαθητές το μελετούν και βγάζουν συμπεράσματα για τους σεισμούς. Το κόστος συμμετοχής ανά παιδί ανέρχεται στα 7€ (περιλαμβάνεται η μεταφορά).




3) Η εξέλιξη της ζωής

Οι μαθητές μαθαίνουν πως εξελίσσεται η ζωή μέσα στο γεωλογικό χρόνο. Το Μουσείο παρέχει στα παιδιά πληθώρα απολιθωμάτων από την περιοχή της Θεσσαλίας, ώστε να αντιληφθούν τις βασικές αρχές της εξέλιξης.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δύο θεωρητικά μαθήματα για την εξέλιξη των ζώων και την εξέλιξη του ανθρώπου. Ολοκληρώνεται με την επίσκεψη στο Μουσείο, όπου τα παιδιά ξεναγούνται και πραγματοποιούν ταξίδι στην ιστορία της ζωής.

Το κόστος συμμετοχής ανά παιδί ανέρχεται στα 5€ (περιλαμβάνεται η μεταφορά).




4) Τα ορυκτά και τα πετρώματα του Βόλου και του Πηλίου

Οι μαθητές μαθαίνουν τα βασικά ορυκτά και πετρώματα της ευρύτερης περιοχής του Βόλου κ αι του Π ηλίου. Το Μ ουσείο π αρέχει σ τα π αιδιά κ ασετίνες μ ε ο ρυκτά κ αι πετρώματα, όπου παρατηρούν και μαθαίνουν να τα αναγνωρίζουν στο περιβάλλον τους. Συνδυαστικά μαθαίνουν τις χρήσεις των ορυκτών και που τα συναντάμε στην καθημερινότητά μας. Πραγματοποιείται ξενάγηση στο Μουσείο και επιπρόσθετα εκπαιδευτική εκδρομή στο Πήλιο για άμεση παρατήρηση και συλλογή ορυκτών.

Το κόστος συμμετοχής ανά παιδί ανέρχεται στα 5€, ενώ συμπεριλαμβανομένης της εκδρομής στο Πήλιο στα 7€ ανά παιδί.


5) Μαθαίνω για τα ηφαίστεια. Το ηφαίστειο του Βόλου.

Οι μαθητές μέσα από ένα θεωρητικό μάθημα μαθαίνουν τι είναι ηφαίστειο, πως δημιουργείται και ποια είναι τα πιο σημαντικά ηφαίστεια της Ελλάδας. Με την ολοκλήρωση του μαθήματος οργανώνεται εκπαιδευτική εκδρομή στο ηφαίστειο του Βόλου στην περιοχή των Μικροθηβών, όπου τα παιδιά βλέπουν και αναγνωρίζουν ένα ηφαίστειο από κοντά.

Το κόστος συμμετοχής ανά παιδί ανέρχεται στα 8€ περιλαμβάνοντας και τη μεταφορά των μαθητών στο ηφαίστειο των Μικροθηβών.


6) Επίσκεψη στο Μουσείο

Κάθε σχολική μονάδα μπορεί να οργανώσει ξενάγηση στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Βόλου. Το κόστος ανά παιδί ανέρχεται στο 1€. Το Μουσείο είναι δυνατό να αναλάβει πλέον της ξενάγησης και τη μεταφορά των μαθητών στις εκθέσεις του με συνολικό κόστος 3€ ανά παιδί.

Στόχος του Μουσείου είναι οι μαθητές που θα συμμετάσχουν στα προγράμματα να γνωρίσουν τα στοιχεία της φυσικής ιστορίας του τόπου μας, πετρώματα, ορυκτά του Βόλου.

Οι διευθύνσεις των σχολείων ή οι εκπαιδευτικοί που ενδιαφέρονται για την οργάνωση των επιμέρους εκπαιδευτικών προγραμμάτων μπορούν να επικοινωνούν με τη Γραμματεία του Μουσείου στο τηλέφωνο 24210 36555 (καθημερινά εκτός Δευτέρας, 10:00- 14:00). Επίσης, πληροφορίες για τα προγράμματα υπάρχουν στην ιστοσελίδα του Μουσείου www.volosmuseum.gr.
 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου