Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

Το φασόλι Πρεσπών γίνεται τουρσί και... γλυκό του κουταλιού

   
 
Το φασόλι Πρεσπών γίνεται τουρσί και... γλυκό του κουταλιού Είναι γνωστό για την ποιότητα και τη νοστιμιά του... Μόλις πρόσφατα, ανέδειξε και μια ακόμα «πτυχή» του, μέσω της πρωτοβουλίας του γυναικείου τμήματος του συνεταιρισμού «Πελεκάνος» στις Πρέσπες.
Ο λόγος για το φασόλι Πρεσπών. Ένα προϊόν που, εκτός από βασικό στοιχείο της διατροφής μέσα από συγκεκριμένα πιάτα, τώρα κατακτά την αγορά (εγχώρια και διεθνή) «μεταμορφωμένο» σε γλυκό του κουταλιού και σε τουρσί. Είναι δύο εναλλακτικά προϊόντα που παράγει πλέον το γυναικείο τμήμα του Αγροτικού Συνεταιρισμού Φασολοπαραγωγών Εθνικού Δρυμού Πρεσπών «Πελεκάνος»(Α.Σ.Φ.Ε.Δ).
 
«Πρόκειται για ποιοτικά προϊόντα με βάση το πρωτογενές υλικό της περιοχής, το φασόλι Πρεσπών», δήλωσε σε δημοσιογράφους το μέλος του συνεταιρισμού, Ελευθερία Ταντσούκη.
 
Η δημιουργία της ομάδας των γυναικών ήταν μια ιδέα του διοικητικού συμβουλίου του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Πελεκάνος». Η ομάδα αποτελείται από οχτώ γυναίκες-μέλη του Συνεταιρισμού αλλά και γυναίκες-συγγενείς ανδρών μελών του Συνεταιρισμού. Η ηλικία τους κυμαίνεται από 27 έως 48 ετών. Όλες οι γυναίκες της ομάδας -ανεξάρτητα από ηλικία και εμπειρία- προσφέρουν προσωπική εργασία. «Δεν υπάρχουν αδύναμα σημεία της Ομάδας, αφού όλες οι γυναίκες είναι πρόθυμες να εργαστούν για την ανάδειξη των προϊόντων που παράγουν, τόσο οι ίδιες στο τμήμα όσο και στο συνεταιρισμό», σχολιάζει η κ. Ταντσούκη. Ακολουθώντας δε, τη ρήση «η ισχύς εν τη ενώσει», οι γυναίκες υλοποίησαν την ιδέα προώθησης του τοπικού προϊόντος της περιοχής μέσα από τα εναλλακτικά προϊόντα, εκτιμώντας ότι, αποτελεί μια καλή ευκαιρία περαιτέρω ανάδειξης του προϊόντος.
 
Ο Α.Σ. «Πελεκάνος» δημιουργήθηκε με σκοπό την ανάδειξη, προώθηση και προβολή του φασολιού Πρεσπών. Την πρωτοβουλία είχε μία ομάδα παραγωγών της περιοχής με ερέθισμα τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετώπισαν στη διάθεση του προϊόντος στην αγορά, το 2003.
 
Σύμφωνα με την κ. Ταντσούκη τα προϊόντα που παράγουν οι γυναίκες προωθούνται και αυτά με το brand name του συνεταιρισμού και διανέμονται από το ίδιο δίκτυο τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Λειτουργώντας μέσα στο πλαίσιο του συνεταιρισμού οι γυναίκες-μέλη δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα, καθώς «το υφιστάμενο δίκτυο συνεργατών του Συνεταιρισμού καθιστά πιο εύκολη την προώθηση και των δικών τους προϊόντων», συμπλήρωσε.
 
Τα φασόλια Πρεσπών ξεχωρίζουν για την ποιότητα τους και έχουν χαρακτηριστεί ως Προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης
 
Μια πρώτη γνωριμία με τον συνεταιρισμό μπορεί να κάνει κανείς επισκεπτόμενος την ιστοσελίδα του: http://www.prespabeans.gr/.
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου