Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013

Λέσβος. Ημερίδα: Το κάστανο της Αγιάσου

 
 
 
 
Ημερίδα στο πλαίσιο της 10ης Γιορτής Κάστανου:  "Τοπικές Ποικιλίες: Το κάστανο της Αγιάσου"
 
Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2013 ώρα 17:00 στην αίθουσα του Αναγνωστήριου της Αγιάσου

Διοργάνωση: ΓΕΩΤΕΕ Παράρτημα Αιγαίου  & Τοπική Κοινότητα Αγιάσου
 
Ο καστανώνιας της Αγιάσου έκτασης 11.000 στρεμμάτων δεν αποτελεί μόνο σήμα κατατεθέν της Αγιάσου (μαζί με την Παναγία) αλλά ουσιαστική πηγή ζωής για τους κατοίκους. Και η φράση «πηγή ζωής» δεν είναι υπερβολή αφού στα χρόνια της κατοχής τα κάστανα της Αγιάσου ήταν η πρώτη ύλη για την παρασκευή ψωμιού. Για πολλά χρόνια η Αγιάσος έκανε εξαγωγές σε νησιά του Αιγαίου και στη Βόρεια Ελλάδα.
 
 
Μετά το 1990 οι εξαγωγές σχεδόν μηδενίστηκαν και η παραγωγή διατίθεται μόνο στην αγορά της Λέσβου. Τα αίτια συνοπτικά είναι:
 
α. αύξηση των εισαγωγών κάστανων από τρίτες χώρες β. σταδιακή εγκατάλειψη της καλλιέργειας λόγω αύξησης κόστους συλλογής γ. μη ανανέωση αγροτικού πληθυσμού που ασχολείται με τα κάστανα δ. μικρές ιδιοκτησίες και αύξηση διασποράς ιδιοκτητών εκτός Αγιάσου Αν σ' αυτά τα αίτια συμπεριληφθεί και το έλκος της καστανιάς που εντοπίστηκε το 2005 τότε μπορούμε να καταλάβουμε πως τα κάστανα της Αγιάσου σταμάτησαν να παίζουν σημαντικό οικονομικό ρόλο τόσο για το χωριό της Αγιάσου όσο και για την οικονομία της Λέσβου.
 
Παρόλα αυτά, το Αγιασώτικο κάστανο είναι ένα περιζήτητο ντόπιο προϊόν, που χαίρει ακόμα της εκτίμησης του καταναλωτικού κοινού. Από το 2004 που ξεκίνησε η γιορτή κάστανου περισσότεροι καταναλωτές γνώρισαν τα γευστικά χαρακτηριστικά του κάστανου και θαύμασαν τον καστανώνια της Αγιάσου.
Γενικά τα κάστανα έχουν υψηλή θρεπτική αξία, καθώς είναι πλούσια σε βιταμίνες και φυτικές ίνες, ενώ περιέχουν ελάχιστο λίπος και καθόλου χοληστερόλη και νάτριο. Οι περισσότεροι ξέρουμε ότι οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε λιπαρά, όμως το κάστανο αποτελεί εξαίρεση. Περιέχει τα λιγότερα λιπαρά από όλους τους ξηρούς καρπούς.

«Ποιος όμως θα βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά;» Αυτός είναι και ο σκοπός της ημερίδας. Περιλαμβάνει ενημέρωση για τον καστανώνια και απολογισμό των ενεργειών που έχουν γίνει για τον εμβολιασμό κατά τους έλκους. Στοχεύει να αναδείξει νέους τρόπους επεξεργασίας του κάστανου με στόχο την παραγωγή προϊόντων πρόσθετης αξίας. Εν κατακλείδι η ημερίδα έχει στόχο να αποτελέσει ένα πρώτο βήμα προς την ορθολογική αξιοποίηση του καστανώνια σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία. Τα κάστανα καλούνται να σώσουν ξανά την Αγιάσο και όχι μόνο...

 


πηγή: http://www.lesvosnews.net/

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου