Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013

Terra Madre Belasitsa 2013

 
 
Περισσότεροι από 100 σύνεδροι από τη Βουλγαρία, τη FYROM και την Ελλάδα θα συγκεντρωθούν στους πρόποδες του βουνού Belasitsa.

Ο Σύλλογος Slow Food Convivia στη Βουλγαρία διοργανώνει για πρώτη φορά το περιφερειακό φόρουμ Terra Madre Belasitsa, αφιερωμένο στην τοπική διατροφή και τις τοπικές συνθήκες διαβίωσης. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 28 και 29 Σεπτεμβρίου στο χωριό Kolárovo, του δήμου Petrich.

Εκ μέρους της Ελλάδας θα συμμετέχουν στο φόρουμ, η περιβαλλοντική οργάνωσης ΚΑΛΛΙΣΤΩ, το Πελίτι, το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης το ΚΕΝΑΚΑΠ και ο Φορέας Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης.

Το όρος Belasitsa εκτείνεται σε τρεις χώρες - Βουλγαρία, Ελλάδα και ΠΓΔΜ, οι οποίες είναι ιστορικά στενά συνδεδεμένες. Σήμερα, στις τρεις αυτές χώρες προκύπτουν συχνά πολιτικές εντάσεις που προκαλούνται από διαφορετικούς λόγους. Ο σκοπός της Terra Madre Belasitsa είναι να δείξει ότι τα τρία έθνη μας είναι σοφότερα από τους πολιτικούς τους και έχουν διατηρήσει καλές σχέσεις. Ο πιο αποτελεσματικός πρεσβευτής της ειρήνης είναι η τροφή - «Κανείς δεν είναι μεγαλύτερος από το ψωμί». Η διατήρηση των γαστρονομικών παραδόσεων, ως μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς των τοπικών κοινοτήτων είναι μεταξύ των προτεραιοτήτων του Slow Food στη Βουλγαρία. Ως εκ τούτου η συνάντηση στους πρόποδες του όρους Belasitsio θα περιλαμβάνει την παρουσίαση της τοπικής παραδοσιακής κουζίνας και ένα εργαστήριο για τους τρόπους με τους οποίους οι φυσικοί πόροι (συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων) μπορεί να είναι η βάση της βιώσιμης διαβίωσης των κατοίκων της περιοχής.

Η συνάντηση θα ξεκινήσει στις 28 Σεπτεμβρίου με μια σύντομη περιήγηση στη Belasitsa. Το βράδυ όλοι οι συμμετέχοντες θα συγκεντρωθούν στο κοινό τραπέζι της φιλίας για να παρουσιάσουν και να μοιραστούν παραδοσιακά πιάτα από την περιοχή τους. Την επόμενη μέρα, 29 Σεπτεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί ένα σεμινάριο σχετικά με τις "παραδοσιακές συνθήκες διαβίωσης ως εργαλείο για τη βιώσιμη τοπική ανάπτυξη" με ομιλητές από τη Βουλγαρία, την Ελλάδα και τη ΠΓΔΜ. Η Terra Madre Belasitsa είναι μια εκδήλωση του δικτύου Terra Madre Βαλκανίων, το οποίο δημιουργήθηκε το 2010.

Η συνάντηση διοργανώνεται με την οικονομική υποστήριξη της Διεύθυνσης του Εθνικού Πάρκου της Belasitsa από τον Εκτελεστικό Οργανισμό για τα δάση στο πλαίσιο του έργου: "Η εφαρμογή των δραστηριοτήτων για το σχεδιασμό και τη διαχείριση του Εθνικού Πάρκου Belasitsa" και την εφαρμογή του ετήσιου προϋπολογισμού για δραστηριότητες σε προστατευόμενες περιοχές του Πάρκου. Η συμμετοχή των εκπροσώπων στη συνάντηση υποστηρίζεται από το έργο ESSEDRA - Περιβαλλοντικά βιώσιμη κοινωνικο-οικονομική ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών (περιβάλλον και βιώσιμη κοινωνικο-οικονομική ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών), που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.


Η Terra Madre είναι ένα παγκόσμιο φόρουμ κοινοτήτων τροφίμων το οποίο ξεκίνησε από το Slow Food, το 2004 στο Τορίνο της Ιταλίας. Φέρνει μαζί μικρούς αγρότες και παραγωγούς τροφίμων, σεφ, εκπροσώπους ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και τη νεολαία για να συζητήσουν τρόπους για τη βελτίωση του συστήματος και της παραγωγής τροφίμων με ένα βιώσιμο, φιλικό προς το περιβάλλον και δίκαιο τρόπο. Μετά την πρώτη συνάντηση, πραγματοποιήθηκαν επιπλέον συναντήσεις σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο, για να ανταλλαχθούν γνώσεις από όλο τον κόσμο. Το 2010 τα πρώτα περιφερειακά φόρα Terra Madre Βαλκάνια πραγματοποιήθηκαν στη Σόφια. Σε δύο συναντήσεις, το 2010 και το 2012 συμμετείχαν εκπρόσωποι όλων των βαλκανικών χωρών.

Το Slow Food είναι μια παγκόσμια οργάνωση που ιδρύθηκε το 1989, ως αντιστάθμισμα στις αλυσίδες γρήγορου φαγητού και με σκοπό να υποστηρίξει τους παραγωγούς των καλών, καθαρών και δίκαιης διακίνησης τροφίμων στον κόσμο. Σήμερα έχει πάνω από 100.000 μέλη σε 150 χώρες. Στα Βαλκάνια, το δίκτυο περιλαμβάνει περισσότερα από 1.500 μέλη.

Για περισσότερες πληροφορίες:
www.slowfood.com
www.terramadre.org
www.slowfoodfoundation.org

 

πηγή: http://www.callisto.gr/

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου