Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

Απλά πράγματα για μια όμορφη Καρδίτσα – Με αφορμή τη συμμετοχή του Δήμου στο «4ο Athens Bike Festival»

 
 
 
Μόλις προχθές γράφαμε για την παρουσία του Δήμου Καρδίτσας στην εκδήλωση «4ο Athens Bike Festival που πραγματοποιήθηκε στην «Τεχνόπολη» στο Γκάζι».
 
Σύμφωνα με το δελτίο τύπου της δημοτικής αρχής η παρουσία της αντιπροσωπείας μας εκεί κρίνεται επιτυχής. Η Καρδίτσα, ως πόλη πρωτοπόρος σε θέματα μετακίνησης με ποδήλατο, προέβαλε μέσω του δημάρχου τις ενέργειες που έχουν γίνει από τις παρελθούσες αλλά και την νυν δημοτική αρχή. Αυτό που προκύπτει όμως είναι πως τα ανταποδοτικά οφέλη που αποκόμισε η πόλη μας από την παρουσία της στην εκδήλωση εξαντλούνται στην «…δημιουργία μιας πλατφόρμας ανταλλαγής γνώσεων, κοινών δράσεων και εθελοντισμού…». Αντιθέτως οι εκπρόσωποι του Ρεθύμνου σύμφωνα με όσα διαβάσαμε και επίσημα ανακοίνωσαν (***στο τέλος του άρθρου μας υπάρχει αναφορά στα αποτελέσματα του φεστιβάλ για τον Δήμο Ρεθύμνου), εκτός των άλλων, έκαναν επαφές με ταξιδιωτικούς πράκτορες που εξειδικεύονται σε θέματα ποδηλατικού τουρισμού. Δεν θέλουμε να είμαστε ισοπεδωτικοί και θέλουμε καλόπιστα να θεωρήσουμε πως κάτι αντίστοιχο έκανε και η δική μας αντιπροσωπεία και πως απλώς δεν προέβη σε ανακοινώσεις θεωρώντας το δεδομένο και αυτονόητο. Είναι σαφές πως η παρούσα δημοτική αρχή με την εφαρμογή του συστήματος bike sharing προχώρησε ένα βήμα παραπέρα τις ενέργειες των προηγούμενων στο θέμα της ανάπτυξης μιας –ας μας επιτραπεί η έκφραση -«ποδηλατικής νοοτροπίας μετακινήσεων» για την πόλη, τους κατοίκους αλλά και τους επισκέπτες. Είναι κάτι σαφώς αξιέπαινο αλλά εξακολουθούμε να πιστεύουμε πως η ιδιαιτερότητα αυτή της Καρδίτσας σε συνδυασμό με το γεγονός πως πρωτοπορεί επί του θέματος σε πανελλήνιο επίπεδο, ανταγωνιζόμενη ίσως πολλές Ευρωπαϊκές πόλεις, είναι κάτι που είναι κρίμα να παραμένει αναξιοποίητο. Το concept «Καρδίτσα πόλη του ποδηλάτου» είναι πολύ σημαντικό για να αφορά μόνο τους Καρδιτσιώτες. Είναι η ευκαιρία μας να αποτελέσουμε πόλο έλξης για τουρίστες αυτής της νοοτροπίας, για εκθέσεις και δράσεις σχετικές με το ποδήλατο. Σαφώς και η παρουσία σε σημαντικές εκδηλώσεις όπως η προαναφερθείσα είναι απαραίτητη και επιβεβλημένη. Όπως όμως γνωρίζουμε όλοι μας… τα νήματα της αγοράς δεν τα κινούν οι μη κερδοσκοπικές οργανώσεις αλλά οι επιχειρηματίες. Και οι επαφές με αυτούς είναι που θα αναδείξουν το προϊόν…
 
(***Αποτελέσματα της συμμετοχής του Δήμου Ρεθύμνου στην ιδιαίτερη αυτή συνάντηση υπήρξαν:
• Επαφές με τουριστικούς πράκτορες που εξειδικεύονται σε τουριστικά πακέτα ποδηλατικού τουρισμού στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
• Γνωριμίες με φορείς και δίκτυα ποδηλατιστών από όλη την Ελλάδα καθώς και με άλλους συμμετέχοντες κοινωνικούς φορείς για το περιβάλλον και την προστασία του, οι οποίοι προσκλήθηκαν για συμμετοχές σε δικές μας εκδηλώσεις και ανταλλαγή δράσεων.
• Γνωριμία με τους υλοποιητές του προγράμματος Κοινόχρηστων Ποδηλάτων και των αντίστοιχων Δήμων που το εφαρμόζουν (Δήμος Καρδίτσας, Δήμοι Λευκωσίας κ.ά.) με στόχο τη διερεύνηση της δυνατότητας εφαρμογής του στο Δήμο μας)
 
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου