Παρασκευή 23 Αυγούστου 2013

Έκθεση «Αρχαία Λατομεία Λέσβου» στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους

 
 
arxaio latomeio morias


Ένα παράθυρο στα άγνωστα μνημεία του Γεωπάρκου Λέσβου αποτελεί η περιοδική έκθεση «Αρχαία λατομεία της Λέσβου» η οποία θα φιλοξενηθεί στις εγκαταστάσεις του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στο Σίγρι της Λέσβου.

Τα επίσημα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 24 Αυγούστου και ώρα 11:30 το πρωί.

Το υλικό της έκθεσης στηρίζεται στην επιστημονική έρευνα της Δρ. Μυρσίνης Βαρτή – Ματαράγκα και του Δρ. Διονύση Ματαράγκα, Γεωλόγους του ΙΓΜΕ.

Στην έκθεση παρουσιάζονται τα αποτελέσματα της έρευνας που πραγματοποίησαν στα πλαίσια ευρύτερου ερευνητικού προγράμματος με θέμα: «Αρχαία λατομεία Αιγαίου: καταγραφή, μελέτη και ανάδειξη» του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, μετά από ειδική άδεια του Υπουργείου Πολιτισμού και με χρηματοδότηση του Υπουργείου Αιγαίου με στόχο την προστασία και την ανάδειξη των κυριοτέρων από αυτά ως επισκέψιμων πολιτιστικών χώρων και τη διάσωση πολύτιμων πληροφοριών για την αρχιτεκτονική, την ιστορία των υλικών, την τεχνολογία, κ.ά.

Tα αρχαία Λατομεία της Λέσβου, μνημεία της φύσης και του ανθρώπου, αποτελούν σημαντικά τεκμήρια της αξιοποίησης των φυσικών πόρων της Λέσβου και μπορούν να αξιοποιηθούν ως σημαντικές θέσεις ενδιαφέροντος του Γεωπάρκου Λέσβου.

Στην έκθεση θα παρουσιαστούν τα περισσότερο σημαντικά λατομεία του Γεωπάρκου Λέσβου. Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να ταξιδέψουν στο μακρινό παρελθόν και να γνωρίσουν από κοντά μοναδικά στοιχεία που αφορούν στη δομή και λειτουργία των αρχαίων λατομείων του Γεωπάρκου Λέσβου τα οποία για πρώτη φορά θα παρουσιαστούν στο κοινό.

Παράλληλα, θα παρουσιαστούν οι ιδιότητες και η γεωλογική σημασία των υλικών των λατομείων αλλά και οι γεωλογικοί παράγοντες που συντέλεσαν στη δημιουργία τους.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στα τηλέφωνα 2253054434 και 2251047033, E-mail:
lesvospf@otenet.gr,
www.lesvosmuseum.gr.

Ωράριο λειτουργίας της έκθεσης: Καθημερινά Δευτέρα έως Σάββατο 9:00-18:00 και Κυριακή 10.00-18.00.
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου