Πέμπτη 22 Αυγούστου 2013

Έβρος. Χαοτική η κατάσταση με τα αδέσποτα στη Νέα Ορεστιάδα



αδέσποτα του Λευτέρη Χαμαλίδη


Το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων είναι πλέον ένα από τα πιο σοβαρά του δήμου Ορεστιάδας.

Με βάση τη νομοθεσία, η ευθύνη για την αντιμετώπιση του προβλήματος με τα αδέσποτα ζώα ανήκει στο Δήμο.

Η αδιαφορία κι η εγκατάλειψη έχει οδηγήσει σε μια απαράδεκτη και ανεξέλεγκτη κατάσταση... Έχει πλημμυρίσει η Νέα Ορεστιάδα με αδέσποτα. Το φαινόμενο πλέον προσβάλει βάναυσα τον πολιτισμό όλων μας. Οι δημότες έχουν αρχίσει ν’ απελπίζονται καθώς δεν είναι ορατή κάποια κίνηση παρέμβασης από τη δημοτική αρχή.


Δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση!

Το πρόβλημα μεγαλώνει τους θερινούς μήνες αφού τα αδέσποτα αυξάνονται, με αποτέλεσμα αυτά τα συμπαθή τετράποδα να γυρίζουν από γειτονιά σε γειτονιά δημιουργώντας αγέλες.

Τα τεράστια προβλήματα, που προκύπτουν εξαιτίας του μεγάλου πληθυσμού των αδέσποτων ζώων, είναι γενικώς γνωστά εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Μπορεί να μη δημιουργούν όλα τα αδέσποτα προβλήματα, όμως κάποια έχουν σχηματίσει αγέλες, ψάχνουν για τροφή στους κάδους σκορπίζοντας τ’ απορρίμματα, ενώ άλλα επιτίθενται σε ανθρώπους έχοντας αγριέψει πολύ. Πρέπει να κατανοήσουμε πως φταίχτης δεν είναι το ζωντανό. Αυτό ψάχνει την τροφή του, ψάχνει να επιβιώσει. Η ευθύνη είναι κυρίως δική μας. Πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία μας. Αγοράζουμε σκύλους κι όταν τους βαρεθούμε ή όταν δε μας κάνουν, τους παρατάμε.

Η κατάσταση με την διαχείριση του Δήμου στο θέμα των αδέσποτων ζώων έχει ξεφύγει τελείως από τον έλεγχο και τα πάντα βαραίνουν τους εθελοντές.

Τα προβλήματα, που δημιουργούνται έχουν επιπτώσεις και πάνω στα ίδια τα ζώα (εγκλεισμοί, φόλες, πυροβολισμοί), αλλά συμβαίνουν και σε βάρος εκείνων, που έχουν επιφορτιστεί εθελοντικά με τη διαχείριση τους. Είναι φανερό πλέον ότι ο δήμος αδυνατεί και απαιτείται μια μόνιμη και σωστά οργανωμένη λύση.

Είναι γνωστή και κατανοητή η οικονομική αδυναμία όλων των δήμων. Δεν είναι εύκολες οι μεγάλες παρεμβάσεις. Μπορούν όμως να γίνουν συγκεκριμένες, συνετές ενέργειες. Η δημιουργία ενός «καταφυγίου αδέσποτων» με σύμπραξη του Δήμου Ορεστιάδας και ιδιώτη είναι μια λύση που μπορεί να προκριθεί και να υλοποιηθεί. Είναι μια επιλογή η οποία βάσει των συνθηκών μπορεί ν’ αποβεί σωτήρια.

Ας μην αμελεί άλλο η δημοτική αρχή κι ας αντιμετωπίσει κατάματα το πρόβλημα. Είναι καθήκον κι η υποχρέωση μας και τα ζώα να διαφυλάξουμε απ’ όλους τους κινδύνους που μπορεί να διατρέχουν καθημερινά, καθώς και τους συμπολίτες μας από απρόβλεπτα φαινόμενα που πιθανόν ν’ αντιμετωπίσουν.

Χαμαλίδης Λευτέρης
Επικεφαλής Δημοτικής Παράταξης

«ΝΕΑ ΑΡΧΗ»

 
πηγή: http://alexpolisonline.blogspot.com/
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου