Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013

Ηλεία. Κινδυνεύουν από την διάβρωση παραθαλάσσια σπίτια στο Κατάκολο

 
katakolo2aΈργα καθαρισμού της ακτής πραγματοποίησε χθες το Λιμενικό Ταμείο
 
 
Σε δεινή θέση έχουν περιέλθει  πολλοί  ιδιοκτήτες   παραλιακών οικιών στο Κατάκολο, λόγω της  επιδείνωσης του φαινομένου  της διάβρωσης της ακτής, που σημειώθηκε  τον περασμένο χειμώνα. Η ακτογραμμή σε μήκος τουλάχιστον ενός χιλιομέτρου, από την  γνωστή ψαροταβέρνα «Ντόζη» μέχρι λίγο πριν από το κατάστημα εστίασης  «Γλυφάδα»,  έχει υποχωρήσει προς την στεριά, την τελευταία 5ετία, κατά περίπου 20 μέτρα.

Δεκάδες παραλιακά  σπίτια απειλούνται άμεσα από την θάλασσα. Οι ιδιοκτήτες τους εκ των οποίων, αρκετοί είναι μόνιμοι κάτοικοι, ζουν με τον φόβο ότι θα υποστούν μεγάλες, ακόμη  και ανεπανόρθωτες  ζημιές. Η μείωση του εύρους της παραλίας στο συγκεκριμένο τμήμα, είναι φέτος εντυπωσιακή. Ποτέ στο παρελθόν δεν είχε παρατηρηθεί  κάτι τέτοιο. Το φαινόμενο της διάβρωσης εξελίσσεται από  το 2004, με σχετικά ταχύ ρυθμό και αν δεν εμποδιστεί με το κατάλληλο  τεχνικό έργο, φαίνεται πως δεν πρόκειται να σταματήσει.

Ειδικοί επιστήμονες και καθηγητές ακτομηχανικής εκτιμούν πως πρέπει να γίνει παρέμβαση  με τοποθέτηση  ογκολίθων (λιθοριπή) μέσα στη θάλασσα και σε απόσταση περίπου 200 μέτρων   από την ακτή. Είναι ο μόνος τρόπος κατά την γνώμη τους για να αντιστραφεί η πορεία του επικίνδυνου φαινομένου. Με την τοποθέτηση των λίθων σε συγκεκριμένη διάταξη, η οποία θα καθοριστεί από την κυματική μελέτη, που είναι απαραίτητο να προηγηθεί, η θάλασσα θα αρχίσει να αποθέτει άμμο στην ακτή, αντί να αφαιρεί όπως γίνεται τώρα.

Τέτοια έργα έχουν κατασκευαστεί σε παραθαλάσσιες περιοχές  της Θεσπρωτίας, της Μαγνησίας, της Κορινθίας, των Χανίων, της Μεσσηνίας, που αντιμετώπιζαν παρόμοιο πρόβλημα. Πρέπει μάλιστα να σημειωθεί ότι πρόσφατα το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας, ενέκρινε την διάθεση πίστωσης 800. 000 ευρώ για την κατασκευή αντιδιαβρωτικού έργου στην ακτή της Δυτικής Αχαίας.  Απειλούνται και εκεί παραθαλάσσιοι οικισμοί και ήταν αναγκαίο να ληφθούν προληπτικά μέτρα. Είναι, ωστόσο, άξιον απορίας το πώς η Περιφέρεια, ο Περιφερειάρχης ή ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, αγνοούν  εντελώς το σοβαρό πρόβλημα που παρουσιάστηκε στο Κατάκολο, αποφεύγοντας  να προβούν έστω και σε μια  απλή δήλωση που θα έδειχνε ότι το γνωρίζουν και προσπαθούν να δώσουν λύση.

Δεν συμβαίνει το ίδιο με το λιμενικό ταμείο Κατακόλου, που η διοίκησή του αναζητά τρόπους και χρηματοδότηση για να αντιμετωπίσει την κατάσταση. Το τελευταίο διάστημα  μάλιστα και με δεδομένο ότι η οριστική λύση φαίνεται πως καθυστερεί, εξετάζεται το ενδεχόμενο της κατασκευής έργου μικρής κλίμακας, το οποίο θα μπορούσε να ανακόψει προσωρινά την καταστροφική δράση της θάλασσας.

Στο μεταξύ χθες, συνεργείο του λιμενικού ταμείου, πραγματοποίησε,  ενόψει και της λιτανείας της εικόνας του Αγίου Διονυσίου, που θα γίνει  αύριο, 24 Αυγούστου, καθαρισμό  της παραλίας. Διάφορα αντικείμενα απομακρύνθηκαν, έτσι  ώστε να είναι απρόσκοπτη η περιφορά της εικόνας και η διέλευση  του πλήθους των πιστών που θα την ακολουθούν. Ταυτόχρονα,  τοποθετήθηκαν απαγορευτικά οδικά σήματα,  προκειμένου να εμποδίζεται η κυκλοφορία τροχοφόρων στην ακτή.
 


πηγή: 
εφημερίδα Πρωινή , http://ilialive.gr/
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου