Τετάρτη 21 Αυγούστου 2013

Αρκαδία. Μουστός: στείρα αντιπαράθεση ή δημιουργική συνεργασία;

 
 
του Νίκου Πολυμενάκου
 
«Συντήρηση δρόμου- Mουστός- Καζάρμπα- Χερρονήσι. Λαμβάνοντας υπόψη μας την άσχημη κατάσταση του ανωτέρω δρόμου και τις έντονες διαμαρτυρίες των επισκεπτών και κατοίκων της περιοχής, προτείνω μια επιτροπή, από όλες τις δημοτικές παρατάξεις, να αναζητήσει την εξεύρεση μιας λύσης, σε συνεργασία με το Φορέα Διαχείρισης του Οικολογικού Πάρκου Πάρνωνα-Μουστού, ώστε και η περιοχή του Υγρότοπου Μουστού να προστατεύεται αλλά και οι κάτοικοι και επισκέπτες της περιοχής να εξυπηρετούνται.
Η συνεργασία της δημοτικής αυτής επιτροπής με το Φορέα Διαχείρισης μπορεί να επεκταθεί και  για τη γενικότερη προστασία και αξιοποίηση του Υγρότοπου του Μουστού καθώς και την επίλυση σημαντικών μακροχρόνιων  προβλημάτων, που ταλανίζουν την περιοχή.»
 
Η παραπάνω πρότασή μου κατατέθηκε σε τακτική συνεδρίαση  του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Βόρειας Κυνουρίας, τον Οκτώβριο του 2012 και υπό την ιδιότητά μου, τότε, του Δημοτικού Συμβούλου.
Αν και η πρόταση αυτή ψηφίστηκε ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο και συστάθηκε επιτροπή, η επιτροπή αυτή ουδέποτε λειτούργησε και έμεινε πλήρως ανενεργή. Στην επιτροπή αυτή, εφόσον λειτουργούσε, λόγο και ρόλο σαφώς και θα μπορούσαν να έχουν και οι  Πρόεδροι των τεσσάρων Τοπικών Συμβουλίων, οι οποίοι με κοινό δελτίο τύπου εξέφρασαν τη διαμαρτυρία και την αγανάκτησή τους προς το Φορέα  Διαχείρισης όρους Πάρνωνα- υγρότοπου Μουστού, με αφορμή την πρόσφατη πυρκαγιά στο Μουστό.
 
H  άτυπη κόντρα, η στείρα και ανούσια αντιπαράθεση και η έλλειψη ενός εποικοδομητικού διαλόγου και συνεργασίας, μεταξύ Δήμου και Φορέα, αφενός μεν επιτείνει και διαιωνίζει τα προβλήματα, σε σχέση με το Μουστό, αφετέρου δε συμβάλλει στην προστασία και περαιτέρω  αξιοποίηση ενός δυναμικού φυσικού μνημείου της περιοχής μας.

Κατά την ταπεινή μου γνώμη ο Μουστός αποτελεί ένα από τα πιο δυναμικά στοιχεία της περιοχής μας, με τεράστια σημασία και προοπτική, τόσο στο κεφάλαιο του τουρισμού και της οικονομίας, όσο και στα πεδία του πολιτισμού και της ποιότητας ζωής.
 
Κατά την ταπεινή μου επίσης γνώμη τα όποια προβλήματα ούτε θα προέκυπταν και θα εξέλειπαν, αν το κράτος και οι υπηρεσίες του (κτηματική) είτε είχαν προβεί στην αποζημίωση είτε είχαν φροντίσει με ανταποδοτικές παροχές γης (ίσης αξίας) να αποκαταστήσουν τους ιδιοκτήτες γης, οι οποίοι είδαν να εκμηδενίζεται η αξία της περιουσίας τους, με το υπάρχον καθεστώς και έχουν απόλυτο δίκιο και κάθε δικαίωμα να διαμαρτύρονται και να συνεχίσουν να απαιτούν τη δικαίωσή τους.
 
Αναφορικά με την επιστολή διαμαρτυρίας των 4 Προέδρων των Τοπικών Συμβουλίων, και για τα όσα αναφέρουν με βάση την προσωπική τους εκτίμηση για τις συνθήκες που επικρατούσαν και επικρατούν  στην περιοχή:
 
-καταδικάζω απερίφραστα κάθε απαξιωτική αντιμετώπισή τους, από το Δ.Σ. του Φορέα, εφόσον αυτή έλαβε χώρα.
- γιατί ενώ εκφράζουν την έντονη διαμαρτυρία και αγανάκτησή τους προς το Φορέα, λησμονούν να εκφράσουν τη διαμαρτυρία - αγανάκτησή τους και προς τους «γνωστούς- άγνωστους» εμπρηστές του Μουστού, οι οποίοι εδώ και πολλά χρόνια όχι μόνο καίνε το Μουστό, αλλά και περιουσίες και θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές;
-όταν σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Ε.Κ.Β.Υ. η υγροτοπική έκταση, στα όρια δικαιοδοσίας του Φορέα, τα τελευταία 40 χρόνια μειώθηκε κατά 44%, ενώ την τελευταία δεκαετία, όπου λειτουργεί ο Φορέας, κατά 3%, οφείλουμε ή όχι να αναγνωρίσουμε τη σημασία και την αποτελεσματικότητα του Φορέα, ως προς την προστασία των υγροτόπων;
- είναι δίκαιο να χαρακτηρίζουμε μόνο ως γραφειοκρατικό μηχανισμό ένα Φορέα, όταν έχει συμβάλει καθοριστικά στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και Παιδεία της περιοχής, όταν έχει συμβάλει σημαντικά στην προβολή και διαφήμιση των πολιτιστικών και φυσικών μας μνημείων, όταν φέρνει και ξεναγεί χιλιάδες επισκέπτες στην περιοχή μας, όταν συμμετέχει ενεργά και δραστήρια σε δεκάδες εκδηλώσεις και δραστηριότητες, όταν λαμβάνει πρωτοβουλίες για τη διάνοιξη και συντήρηση σημαντικών μονοπατιών, όταν ανταποκρίνεται στα αιτήματα των όποιων Συλλόγων για την παροχή κάθε δυνατής βοήθειας και πυροπροστασίας σε έργα και εκδηλώσεις, όπου απαιτείται, όταν εκπονεί σημαντικές μελέτες και έρευνα για να υλοποιηθούν έργα;
-ο δρόμος Μουστός-Καζάρμπα, τον διανύω συχνά, σαφώς και είναι σε άσχημη κατάσταση, αλλά όχι και απροσπέλαστος από τα πυροσβεστικά και γεωργικά οχήματα. Κατά την προσωπική μου άποψη ένας επιπλέον κάθετος οδικός άξονας από τα Κούτρουφα προς Χερρονήσι, λαμβάνοντας υπόψη μας και τους υφιστάμενους παράδρομους, θα προσέφερε  λύσεις και εδώ απαιτείται η αγαστή συνεργασία Δήμου και Φορέα.
-με ευθύνη ποιων κινδυνεύουν να χαθούν σημαντικά έργα και φιλότιμες προσπάθειες,όπως για παράδειγμα τα μονοπάτια του Βρασιάτη και του Τάνου, μελέτες για τα οποία έχουν εκπονηθεί από το Φορέα;
 
Σέβομαι κι εκτιμώ απεριόριστα τους Προέδρους των 4 Τοπικών Συμβουλίων και αναγνωρίζω το έργο το οποίο προσφέρουν, όπως και την αγωνία τους για τους κινδύνους που εγκυμονούν οι συχνές πυρκαγιές στο Μουστό για τα χωριά τους. Θεωρώ όμως πως η επιστολή τους ούτε αντικειμενική ούτε αμερόληπτη υπήρξε. Η κριτική σε κάθε δημόσιο φορέα και θεσμό σαφώς και θα πρέπει να ασκείται, στην κατεύθυνση όμως του πως αυτός θα καταστεί αποτελεσματικότερος και όχι της απαξίωσής του.
 
Ο Φορέας Διαχείρισης του Όρους Πάρνωνα- υγρότοπου Μουστού διαθέτει ένα υπεύθυνο, ευσυνείδητο και άρτια εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό (αξίζουν συγχαρητήρια στους υπαλλήλους, που αν και απλήρωτοι εδώ και μήνες, συνεχίζουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους), αποτελεί ένα σημαντικό «εργαλείο» και κεφάλαιο για την περιοχή μας, και παρά τις αντίξοες συνθήκες που σήμερα επικρατούν, με τη συνδρομή όλων μας θα μπορούσε να καταστεί ακόμα πιο παραγωγικός και αποτελεσματικός, προς το συμφέρον του τόπου μας και την προοπτική του. 


πηγή: http://www.arcadiaportal.gr/

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου