Σάββατο 24 Αυγούστου 2013

Μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης και ενεργειακή πολιτική


 

 
Το ατύχημα στη Σαντορίνη δείχνει τα όρια του συστήματος του μαζικού τουρισμού και την επείγουσα ανάγκη για προώθηση της εξοικονόμησης ενέργειας αλλά και των ανανεώσιμων πηγών!
Το ατύχημα στον πετρελαϊκό σταθμό στη Σαντορίνη που προκάλεσε το μπλακ άουτ σε μέρα αιχμής, έδειξε ακριβώς τα όρια του ακολουθούμενου μοντέλου τουριστικής ανάπτυξης αλλά και της ενεργειακής μας πολιτικής, στα νησιά ειδικότερα. Η Σαντορίνη, αλλά και άλλα νησιά, μικρά και μεγάλα, αυξάνουν κάθε χρόνο τους επισκέπτες τους, βασισμένα σε μια άναρχη επέκταση και σε σαθρές υποδομές, με έμφαση στον τομέα της ενέργειας και την εξάρτηση από το βρώμικο, ανασφαλές, επικίνδυνο και εισαγόμενο μαζούτ.
 
Οι Οικολόγοι Πράσινοι τονίζουμε πως η συγκράτηση της άναρχης τουριστικής ανάπτυξης, η εποχιακή και θεματική διεύρυνση του τουρισμού, η συντονισμένη εξοικονόμηση φυσικών και ενεργειακών πόρων, η ανάπτυξη των ΑΠΕ, αλλά και προώθηση - αξιοποίηση συμπληρωματικών τομέων της οικονομίας σε συνδυασμό με τον τουρισμό είναι ασφαλέστερες, υγιέστερες και οικονομικότερες επιλογές για το μέλλον των νησιών μας, ενώ παράλληλα δημιουργούν σαφώς περισσότερες θέσεις εργασίας.
 
Ειδικότερα στον τομέα της ενέργειας είναι επιτακτικά αναγκαία η εξοικονόμηση ενέργειας και η άμεση ανάπτυξη ΑΠΕ σε κάθε νησί στα τεχνικά μέγιστα δυνατά επίπεδα, λαμβάνοντας υπόψη τόσο την αισθητική του τοπίου κάθε περιοχής όσο και τη βιοποικιλότητα. Επιπλέον, αξιοποιώντας διασυνδέσεις, συστήματα αποθήκευσης ενέργειας και μέτρα διαχείρισης της ζήτησης, είναι τεχνικά ρεαλιστικό και οικονομικά ανταγωνιστικό τα νησιά μας να ηλεκτροδοτούνται αποκλειστικά από ΑΠΕ μέσα σε 20 χρόνια.
 
Το ατύχημα στη Σαντορίνη είναι ευκαιρία αφύπνισης για την ανάγκη μιας διαφορετικής αναπτυξιακής πολιτικής για τα νησιά μας. Δυστυχώς οι αντιδράσεις της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, αποφεύγοντας τη μακροπρόθεσμη στρατηγική συζήτηση, εγκλωβίζονται σε αντιλήψεις περασμένων δεκαετιών, που απλά οδηγούν σε επιπλέον επενδύσεις για "ασφαλέστερη" και ακόμα ακριβότερη εξάρτηση από το πετρέλαιο.
Στο μεταξύ βέβαια, η ΔΕΗ, υπόλογη για την αδιέξοδη πολιτική που ακολούθησε χρόνια, οφείλει να αποζημιώσει τις πληγείσες επιχειρήσεις και να ανασχεδιάσει μεταβατικά τη διαχείριση του υφιστάμενου συστήματος, με έμφαση στις περιόδους αιχμής.
 
 
Πολιτική Κίνηση Νάξου, Πάρου και Μικρών Κυκλάδων
Περισσότερες πληροφορίες: Χριστίνα Ευθυμιάτου
 
 
  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου