Κυριακή 25 Αυγούστου 2013

Σημαντική πτώση στην παραγωγή σκληρού σίτου της Γαλλίας

 
 
Σημαντική πτώση στην παραγωγή σκληρού σίτου της ΓαλλίαςΣημαντική πτώση καταγράφει η παραγωγή σκληρού σίτου στη Γαλλία, όπως επισημαίνει το στέλεχος της ΠΑΣΕΓΕΣ κα Δήμητρα Μάρδα μετά την πρόσφατη ανακοίνωση της France Agrimer.
 
Ολόκληρη η έκθεση
 
Η γαλλική παραγωγή σιτηρών 2013- Εκτιμήσεις Αυγούστου 2013
  
Σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση της Γαλλικής FranceAgriMer σχετικά με τη Γαλλική παραγωγή σιτηρών 2013, χαρακτηριστικό της φετινής καλλιεργητικής περιόδου ήταν η οψιμότητα.
 
 
Μαλακός σίτος
 
Οι εκτιμώμενες αποδόσεις ξεπερνούν τον μ.ο. 5ετίας. Η χρονιά χαρακτηρίσθηκε από ανομοιογένεια των αποδόσεων μεταξύ των διαφόρων περιοχών. Οι προνομιούχες περιοχές επλήγησαν από υπερβολικές βροχοπτώσεις κατά το φθινόπωρο και την άνοιξη, ενώ οι ξηρότερες περιοχές επωφελήθηκαν από αυτές αυξάνοντας τις αποδόσεις τους. Οι αποδόσεις κυμάνθηκαν από 600-650 κιλά / στρ. στα νοτιοδυτικά έως και 900ή ακόμα και 1200 κιλά / στρέμμα βορείως του Σηκουάνα.
 
Το εκατολιτρικό βάρος υπερέβη τα 77κιλά /100λιτρο κατά μ.ο., ενώ σε ορισμένες περιοχές υπερέβη και τα 79 κιλά /100λιτρο.
 
Το πρωτεϊνικό περιεχόμενο κατά μ.ο. ανήλθε στα 10,5-11,5%. Ικανοποιητικό ήταν εν γένει το επίπεδο του δείκτη Hagberg[1] καθώς και το ποιοτικό επίπεδο από πλευράς υγιεινής / προσβολών παρά την υγρασία κατά την άνοιξη. Τυχόν προσβολές από ερυσίβη (ergot) θα μπορούσαν να εξαλειφθούν κατά τον καθαρισμό.
 
 
Σκληρός σίτος
 
Η περίοδος χαρακτηρίζεται από ετερογένεια στις αποδόσεις, αλλά με ικανοποιητικό μ.ο. και με κυμαινόμενη ποιότητα
 
Παρά την μέση απόδοση των 510 κιλών /στρ., λίγο ανώτερη από τον μ.ο. 5ετίας, η παραγωγή μετά βίας θα υπερβεί το 1,7 εκ.τ., έναντι  2,4 εκ.τ. της προηγουμένης περιόδου, λόγω των μειωμένων (-22%) εκτάσεων που καλλιεργήθηκαν.
Στα νοτιοανατολικά καταγράφονται εξαιρετικές για την περιοχή αποδόσεις (άνω των 400 κιλών /στρ κατά μ.ο.), όπου οι καλλιέργειες επωφελήθηκαν από τακτικές βροχοπτώσεις  και από την απουσία υψηλών θερμοκρασιών. Στις λοιπές περιοχές , κατά μ.ο. οι αποδόσεις κυμάνθηκαν από 400-550 κιλά /στρ (Midi-Pyrenees) έως 650κιλά/στρ στις περιοχές του Λίγηρα και 700κιλά/στρ. στα βόρεια της περιοχής Centre.
 
Η περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες ανέρχεται κατά μ.ο. στο 13- 13,5%. Το ποσοστό ευρωτιασμένων κόκκων εκτιμάται ίσως κάπως υψηλότερο σε ορισμένες περιοχές (Νοτιοδυτικά και Poitou-Charentes). Το εκατολιτρικό βάρος είναι μέτριο στα νοτιοδυτικά και ικανό στις άλλες περιοχές , όπου υπερβαίνει τα 80 κιλά /100λιτρο. Παρά τους δυνητικούς κινδύνους για μυκοτοξίνες λόγω της βροχερής άνοιξης, η ποιότητα από πλευράς υγιεινής εκτιμάται σε καλό επίπεδο.
 
 
 Κριθάρι
 
Καταγράφεται αύξηση της παραγωγής χειμερινής κριθής στα 7,5 εκ τ. έναντι 6,7 εκ τ. της προηγούμενης περιόδου. Οι μέσες αποδόσεις ανά περιοχή κυμαίνονται από 550 κιλά /στρ (Midi-Pyrenees) έως 700 κιλά /στρ στα βόρεια και ΒΔ.
 
Η ποιότητα της κριθής ζυθοποιίας παρουσιάζεται ομοιογενής σε όλη την επικράτεια. Η περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες ανέρχεται στο 9,5- 10,5%, το εκατολιτρικό βάρος στις περισσότερες περιοχές είναι ικανό και συχνά υπερβαίνει τα 65-67 κιλά /100λιτρο εγγίζοντας ενίοτε και τα 70 κιλά /100λιτρο.
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου