Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013

Αγρίνιο. Δημιουργία διαμετακομιστικού κέντρου καπνού για όλη την Ευρώπη

 
                            
Διαμετακομιστικό κέντρο καπνού για όλη την Ευρώπη, στο ΑγρίνιοΔιαμετακομιστικό κέντρο καπνού για όλη την Ευρώπη, στο Αγρίνιο, δημιουργεί η μεγαλύτερη εταιρεία καπνού Philip Morris, όπως ανακοινώθηκε, παρουσία του Πρωθυπουργού Α. Σαμαρά και του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Αθ. Τσαυτάρη Παρουσία του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά και του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιου Τσαυτάρη, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Philip Morris, κ. Νίκος Θεοφιλόπουλος ανακοίνωσε σήμερα μια ακόμη σημαντική αναπτυξιακή δράση. Η εταιρεία προχωρά στoν εκσυγχρονισμό και την αξιοποίηση των παλαιών εγκαταστάσεων της στο Αγρίνιο τις οποίες μετατρέπουν σε κέντρο διακίνησης (logistics) για τις θυγατρικές της στην Ευρώπη.
Σύμφωνα με το σχεδιασμό της εταιρείας, από τις εγκαταστάσεις του Αγρινίου θα διακινούνται ετησίως περίπου 15.000 τόνοι προϊόντος ετησίως. Στην πράξη το Αγρίνιο καθίσταται βασικό κέντρο logistics για τη μεγάλη διεθνή καπνοβιομηχανία, δημιουργώντας ταυτόχρονα νέες θέσεις εργασίας.
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προωθεί ενεργά αναπτυξιακές δράσεις για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα και της επιχειρηματικής δραστηριότητας με «εργαλείο» τη συμβολαιακή γεωργία. Κύριος στόχος είναι να εξασφαλιστεί το αγροτικό εισόδημα, να ενισχυθεί η απασχόληση και φυσικά η ρευστότητα των παραγωγών. 
Τα εξαιρετικής ποιότητας αγροτικά μας προϊόντα και στη συγκεκριμένη περίπτωση τα χρυσά φύλλα του ελληνικού καπνού, γίνονται για μια ακόμη φορά διαβατήριο επιτυχίας. Υπενθυμίζεται ότι λίγους μήνες πριν είχε υπογραφεί μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης, μέσω του ΥπΑΑΤ, και της μεγαλύτερης εταιρείας καπνού η αγορά του 50% της ελληνικής παραγωγής καπνών για τα επόμενα 3 χρόνια. Η συμφωνία αυτή είχε ως αποτέλεσμα την επέκταση των επιμέρους συμφωνιών αγοράς επεξεργασμένου καπνού από ελληνικές εταιρείες, οι οποίες με τη σειρά τους συνήψαν ήδη συμφωνίες με καλλιεργητές καπνού, ενώσεις ή συνεταιρισμούς (συμβολαιοποιημένη συμφωνία) και με τη βοήθεια ρευστότητας από την Τράπεζα Πειραιώς-ΑΤΕ.

Όπως τόνισε στη διάρκεια της συνάντησης ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης: «Η συμφωνία που κάναμε 6 μήνες πριν, έχει ήδη σημαντικά αποτελέσματα στην καλλιέργεια. Γιατί η συγκεκριμένη εταιρεία, έχοντας συμφωνήσει να πάρει το 50% της ελληνικής παραγωγής σε Ανατολικού τύπου καπνά, άμεσα είχε επίπτωση στους μεταποιητές φύλλων καπνού στην Ελλάδα. Γνωρίζοντας λοιπόν οι μεταποιητές ότι έχουν σίγουρη τη διάθεση των προϊόντων τους, οι μεγάλες εταιρείες επεξεργασίας καπνού, προχώρησαν άμεσα σε  συμβόλαια με τους καπνοκαλλιεργητές. Δηλαδή βρήκαν μεγάλους παραγωγούς, βρήκαν ενώσεις και ομάδες παραγωγών, βρήκαν συνεταιρισμούς, έκαναν συμβολαιοποιημένη παραγωγή. Στις παραπάνω συνέργειες ήρθε η υποστήριξη της τράπεζας να παράσχει ρευστότητα σ’ αυτή τη συμβολαιοποιημένη παραγωγή και είναι ακριβώς αυτό το μοντέλο που θέλουμε να προωθήσουμε. Το μοντέλο μίας επιχειρηματικής γεωργίας που έχει σίγουρη την καλλιέργεια και σίγουρη τη διάθεση των αγροτικών προϊόντων και υποστηρίζει την εξωστρέφειά τους. Με τη συμφωνία που μόλις υπογράφηκε, η εταιρεία δείχνοντας και πάλι εμπιστοσύνη στον Έλληνα καπνοκαλλιεργητή και μεταποιητή, στη σοβαρότητα και υπευθυνότητα της διαχείρισης του ΥπΑΑΤ και της Ελληνικής Κυβέρνησης, αποφάσισε να κάνει την Ελλάδα και συγκεκριμένα το Αγρίνιο, Κέντρο συλλογής, διακίνησης και διανομής (logistics) για ολόκληρη την Ευρώπη, με όλα τα θετικά αποτελέσματα για την οικονομία του τόπου, την ενίσχυση της απασχόλησης με ευρύτερες επεκτάσεις στον οικονομικό και κοινωνικό τομέα.
Η σημερινή συμφωνία είναι άλλη μια απόδειξη ότι η στρατηγική επιλογή και προσπάθεια του ΥπΑΑΤ να στηριχθούμε στα εξαιρετικά ποιοτικά προϊόντα του τόπου μας προκειμένου να κάνουμε τη γεωργία με την ευρύτερη της έννοια, την πρωτογενή παραγωγή, τη μεταποίηση και εμπορία και εξωστρέφεια, πυλώνα ανάπτυξης της χώρας, στέφεται με επιτυχία».
 
 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου