Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

Η φύση «καταλαμβάνει» το πληγωμένο Τσέρνομπιλ

Η φύση «καταλαμβάνει» το πληγωμένο Τσέρνομπιλ
 

Αεροφωτογραφίες αποτυπώνουν τη σημερινή εικόνα της πόλης

Πόλη-φάντασμα που σιγά- σιγά ξεχνιέται είναι πλέον η πόλη Τσέρνομπιλ στην Ουκρανία, επίκεντρο της μεγαλύτερης πυρηνικής καταστροφής στην ιστορία. Οι αεροφωτογραφίες που ακολουθούν από το Τσέρνομπιλ και τη γειτονική πόλη Πριπυάτ δείχνουν το πώς η φύση μοιάζει να καταλαμβάνει την περιοχή και οι εγκαταλειμμένες εγκαταστάσεις να «χάνονται» μέσα στο πράσινο.

Μετά την πυρηνική καταστροφή, τον Απρίλιο του 1986, η ουκρανική κυβέρνηση είχε απομακρύνει από τις δύο πόλεις 350.000 κατοίκους.

Ζώνη αποκλεισμού ίσχυσε σε ακτίνα περίπου 1.000 τετραγωνικών μιλίων από την πυρηνική εγκατάσταση προκειμένου οι πολίτες να προστατευτούν από τις συνέπειες της ραδιενέργειας.

Είκοσι επτά χρόνια μετά, οι αεροφωτογραφίες αποτυπώνουν το πώς η περιοχή «αφήνεται» στη φύση.

Μετά το ατύχημα του 1986 δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν την περιοχή ενώ λίγοι κάτοικοι αρνήθηκαν να φύγουν. Ορισμένοι γύρισαν για να βρίσκονται κοντά στους τάφους των οικογενειών τους…

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η περιοχή δεν θα είναι ασφαλής για κατοικία για τα επόμενα… 20.000 χρόνια, σημειώνει η Daily Mail.

Στην προσπάθεια να περιοριστεί η μόλυνση και να αποφευχθεί μεγαλύτερη καταστροφή απασχολήθηκαν περισσότεροι από 500.000 εργαζόμενοι και η επιχείρηση κόστισε 18 δισεκατομμύρια ρούβλια.

Ο επίσημος απολογισμός των 31 νεκρών έχει αμφισβητηθεί ενώ έχουν καταγραφεί και πολλές μακροχρόνιες συνέπειες, κρούσματα καρκίνου και δυσμορφίες.


 







 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου