Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

1ος "Τροφώνειος" Ημι-Μαραθώνιος στη Λιβαδειά

 
 
Εκδηλώσεις με την επωνυμία «Τροφώνεια» πραγματοποιούνται εδώ και αρκετά χρόνια στη Λιβαδειά.
Ο ΑΚΟ Λιβαδειάς εκμεταλλευόμενος αυτή την θαυμάσια ευκαιρία και συνδυάζοντας τον πολιτισμό και την ιστορία με τον αθλητισμό διοργανώνει φέτος τον «1ο Τροφώνειο Ημι-Μαραθώνιο» στη Λιβαδειά σε συνεργασία με την Περιφερειακή ενότητα Βοιωτίας και τον Αθλητικό-Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Λιβαδειάς.

Ο αγώνας θα διεξαχθεί την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου με ώρα εκκίνησης 09:30 από το πάρκο Λάμπρου Κατσώνη (Ζάππειο) όπου θα γίνει και ο τερματισμός.
Παράλληλα θα διεξαχθούν και άλλοι αγώνες δρόμου και συγκεκριμένα 5.000 μ. ανδρών – γυναικών και μαθητών – τριών Λυκείων, 1.000 μ. μαθητών – τριών δημοτικών σχολείων και Γυμνασίων και 600 μ. αθλητών- τριών Special Olympic



Ποιοι μπορούν να συμμετάσχουν

Ο Ημιμαραθώνιος δρόμος είναι ανοικτός λαϊκός αγώνας και επιτρέπεται η συμμετοχή σε όλους όσους είναι 20 ετών και μεγαλύτεροι (δηλαδή γεννηθέντες το 1993 και πριν του 1993) εγγεγραμμένοι σε σωματεία του ΣΕΓΑΣ ή ανεξάρτητοι.
Στο λαϊκό δρόμο των 5.000 μ δικαίωμα συμμετοχής έχουν άνδρες και γυναίκες ανεξαρτήτου ηλικίας, καθώς και μαθητές – μαθήτριες λυκείων (με προσκόμιση κατά την εγγραφή τους υπεύθυνης δήλωσης γονέα ή κηδεμόνα)
Στο αγώνα δρόμο των 1.000 μ δικαίωμα συμμετοχής έχουν μαθητές – μαθήτριες δημοτικών σχολείων και γυμνασίων με προσκόμιση κατά την εγγραφή τους υπεύθυνης δήλωσης γονέα ή κηδεμόνα.
Στο δρόμο των 600 μ Special Olympics δικαίωμα συμμετοχής έχουν αθλητές των Special Olympics με υπεύθυνη δήλωση γονέα, κηδεμόνα ή συλλόγου όπου ανήκουν.



Δηλώσεις συμμετοχής

Εγγραφές γίνονται είτε ηλεκτρονικά στο site του συλλόγου  www.akol.gr είτε με την αποστολή της σχετικής φόρμας εγγραφής στο fax 22610 21100 μέχρι και την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013.
Οι σύλλογοι μπορούν να εγγράψουν τους αθλητές τους με ομαδική εγγραφή χρησιμοποιώντας τη σχετική επισυναπτόμενη φόρμα. Οι αθλητές που θα εγγραφούν με τους παραπάνω τρόπους, θα μπορούν να επιβεβαιώνουν και την εγγραφή τους στο site του συλλόγου
www.akol.gr  στη λίστα συμμετεχόντων.
Οι αθλητές και αθλήτριες των δρόμων 5.000 μ και 1.000 μ μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή μέχρι τις 26 Σεπτεμβρίου 2013 στο γραφείο του ΑΚΟΛ (Αρκαδίου1 & Έρκυνας) αφού παραδώσουν υπεύθυνη δήλωση τόσο οι άνδρες - γυναίκες του δρόμου των 5.000 μ καθώς και ο γονέας ή κηδεμόνας των μαθητών – τριών που θα συμμετάσχουν στο δρόμο των 1.000 μ. περί της υγείας τους.

Δυνατότητα εγγραφής για τους αγώνες των 5.000 μ και 1.000 μ μπορεί να γίνει και την ημέρα των αγώνων δύο ( 2 ) ώρες πριν την εκκίνηση στην γραμματεία του αγώνα, αφού πρώτα υπογράψουν και παραδώσουν την υπεύθυνη δήλωση που αφορά την υγεία τους.
Πληροφορίες στο τηλέφωνο 22610 21100 καθημερινά, από τις 5,00 μ.μ. μέχρι 9,00 μ.μ. εκτός Σαββάτου & Κυριακής.
 
 
Λίγα ιστορικά
 
Με την ευκαιρία των εκδηλώσεων "Τροφώνεια" στη Λιβαδειά ας δούμε μερικά ιστορικά στοιχεία 
που μας δίνουν απαντήσεις για την σχέση της πόλης με τον Τροφώνιο.

Η Λιβαδειά, ιερά πόλις όπως αποκαλείται σε κείμενα και επιγραφές των ρωμαϊκών χρόνων, φιλοξενούσε στο έδαφός της ένα από τα σημαντικότερα μαντεία της ελληνικής αρχαιότητας, αυτό του ήρωα, μάντη και θεού Τροφωνίου.

Ο Τροφώνιος ήταν μυθικός αρχιτέκτονας της αρχαιότητας. Mαζί με τον αδελφό του Αγαμήδη.
 
Το μαντείο του Τροφωνίου στη Λιβαδειά χρησιμοποίησε τον λίθο στην κατασκευή μνημείων, σε αντικατάσταση των πλίνθων και των ξύλων. Ανάμεσα στα μνημεία που τους αποδίδονται είναι ο ναός του Απόλλωνα στους Δελφούς, το σπίτι του Αμφιτρίωνα και της Αλκμήνης στη Θήβα και οι θησαυροί του Υριέα και του Αυγεία.
Μόνος του ο Τροφώνιος ανέλαβε το ναό του Απόλλωνα στις Παγασές και το δικό του μαντικό ιερό στη Λιβαδειά, όπου και λατρεύτηκε ως
χθόνιος θεός και μάντης.

Σύμφωνα με τον Παυσανία ο θνητός πατέρας του Τροφώνιου είναι ο Εργίνος και θεϊκός πατέρας του ο
Απόλλων, ενώ για τη μητέρα του δεν έχουμε συγκεκριμένη αναφορά. Το όνομα προέρχεται ετυμολογικά από το τρέφω και αυτός είναι πιθανώς ο λόγος που ο Στράβων  και αρκετά επιγραφικά μνημεία τον ονομάζουν Τρεφώνιο.

Στο τέμενος της Λιβαδειάς, εκτός από τον ίδιο τον Τροφώνιο και τα παιδιά του, λατρεύονταν επίσης η τροφός του, Δήμητρα-Ευρώπη, ο Απόλλων, ο Κρόνος, ο Δίας Βασιλεύς, η Ήρα Ηνιόχη, η Κόρη, η Έρκυνα, ο Αγαθός Δαίμων και η Αγαθή Τύχη. Οι πηγές μαρτυρούν επίσης και την τέλεση αγώνων προς τιμήν του Τροφωνίου σε συνδυασμό με τα Βασίλεια, αγώνες προς τιμήν του Διός Βασιλέως.
 
ΣΕΓΑΣ
 
 
 
 πηγή: http://aliartos-boiotias.blogspot.gr/

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου