Τρίτη 25 Ιουνίου 2013

Αρκαδία - Τυρός. Ένα παραθαλάσσιο χωριό στο κέντρο της Τσακωνιάς

  
 
 
 

Μπορεί ο καιρός στην Τρίπολη να είναι Φθινοπωρινός και οι βροχές να μην λείπουν παρά το γεγονός ότι φθάσαμε στο τέλος σχεδόν του πρώτου μήνα του Καλοκαιριού, εμείς όμως έστω και νοερά μέσα από τις φωτογραφίες και την παρουσίαση σας μεταφέρουμε σε γαλανά νερά και ηλιόλουστες παραλίες. Μία από αυτές και ο Τυρός στην Τσακωνιά. Μία από τις παλιότερες ναυτικές πολιτείες της Πελοποννήσου. Μία περιοχή δεμένη με την παράδοση και αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι πολλοί και σήμερα μιλούν την τσακώνικη διάλεκτο.
 
Ο Τυρός βρίσκεται στο μέσο της Κυνουρίας, ανάμεσα στις υπώρειες του Πάρνωνα και τις ακτές του Μυρτώου πελάγους.
Απέχει 180 χιλιόμετρα από την Αθήνα και 71 χιλιόμετρα από την Τρίπολη. Ο Τυρός έχει πάρει την ονομασία του από το ιερό του Απόλλωνα Τυρίτη.
 
Στον Τυρό από το 1860 έως το 1939 λειτουργούσαν μεταλλεία παραγωγής βαρύτη στο ακρωτήριο Τρίκερι βορειοανατολικά της κωμόπολης. Τελευταίος ιδιοκτήτης τους ήταν ο μεγαλέμπορος της Αθήνας Σγούρδας.
 
 
Τυρός: Παραθαλάσσιο χωριό στο κέντρο της Τσακωνιάς για ήρεμες και οικονομικές διακοπές (photos)Τυρός: Παραθαλάσσιο χωριό στο κέντρο της Τσακωνιάς για ήρεμες και οικονομικές διακοπές (photos)Τυρός: Παραθαλάσσιο χωριό στο κέντρο της Τσακωνιάς για ήρεμες και οικονομικές διακοπές (photos)
 
Τυρός: Παραθαλάσσιο χωριό στο κέντρο της Τσακωνιάς για ήρεμες και οικονομικές διακοπές (photos)Τυρός: Παραθαλάσσιο χωριό στο κέντρο της Τσακωνιάς για ήρεμες και οικονομικές διακοπές (photos)


 
Στην περιοχή του Τυρού βρίσκονται και τα γεωλογικά στρώματα Τυρού της ζώνης Τρίπολης που, σύμφωνα με γεωλόγους του Πανεπιστημίου Πατρών, απαντάται μόνο στην περιοχή.
Ο Τυρός έχει  πολλούς μετανάστες σε Αμερική, Καναδά και Αυστραλία, οι οποίοι κάθε χρόνο επιστρέφουν στα πάτρια εδάφη για διακοπές. Διαθέτει σύγχρονη τουριστική υποδομή και παραλίες. Το εμπορικό, διοικητικό και τουριστικό κέντρο είναι η παραλιακή οδός μήκους 2χλμ. Εκεί βρίσκεται και σύγχρονο λιμάνι όπου μπορούν να ελλιμενιστούν τουριστικά σκάφη κάθε είδους.
 
Ο Τυρός είναι κατάλληλος για οικογενειακές διακοπές και ηρεμία, ενώ οι τιμές είναι ιδιαίτερα προσιτές.
Στο οροπέδιο Παλαιόχωρα του Τυρού, σε υψόμετρο 690μ, βρίσκεται το σπηλαιοβάραθρο Δέρσιος το οποίο τα τελευταία χρόνια εξερευνάται από ξένους και Έλληνες σπηλαιολόγους.
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου