Κυριακή 30 Ιουνίου 2013

Ντομάτες και αφρόψαρα σε ένα πρωτότυπο θερμοκήπιο-ιχθυοτροφείο



 

Ντομάτες και αφρόψαρα μεγαλώνουν μαζί σε ένα πρωτότυπο θερμοκήπιο-ιχθυοτροφείο στο Βερολίνο. Oι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται είναι φιλικές προς το περιβάλλον και τα αποτελέσματα ελπιδοφόρα.
Σε ένα διαφορετικό θερμοκήπιο στο Βερολίνο συνυπάρχουν ντοματιές με αφρικανικές κιχλίδες, μικρά ψάρια του γλυκού νερού που είναι περιζήτητα στους λάτρεις των ενυδρείων. Ένας ασυνήθιστος εν πρώτοις συνδυασμός που όμως στην πράξη φαίνεται να αποδίδει… σημαντικούς καρπούς. Όταν οι κιχλίδες είναι πεινασμένες ο υπεύθυνος βιολόγος Χέντρικ Μόνζεες τις ταΐζει, με μία ειδική τροφή, πλούσια σε ιχνοστοιχεία.
Το υβριδικό αυτό θερμοκήπιο-εκτροφείο λειτουργεί υπό την αιγίδα του Ινστιτούτου Λάιμπνιτς για την Υδροοικολογία, το οποίο εκπονεί μελέτες που αφορούν συνδυαστικές μεθόδους εκτροφής ψαριών με φυτικές καλλιέργειες.

Πιο συγκεκριμένα: οι κιχλίδες ζουν και αναπαράγονται σε δώδεκα μικρές τεχνητές λίμνες ενώ γύρω τους μεγαλώνουν ντοματιές, οι οποίες ποτίζονται με νερό που προέρχεται από τις πρώτες. Η θερμοκρασία του θερμοκηπίου διατηρείται σταθερή στους 27 βαθμούς, κάτι που συμβάλλει τόσο στην ανάπτυξη των φυτών όσο και των ψαριών.
 
  
Τεχνολογία αιχμής φιλική προς το περιβάλλον

Ντομάτες και ψάρια αναπτύσσονται έτσι παράλληλα, σε ένα περιβάλλον που τους εξασφαλίζει ιδανικές συνθήκες. Με τη βοήθεια προηγμένων μικροσυστημάτων άρδευσης οι λίμνες επικοινωνούν με το υπέδαφος κάτω από τις ντοματιές, κι έτσι αυτές ποτίζονται από το ίδιο νερό. Επίσης οι διάφορες ουσίες που εκκρίνουν τα ψάρια στο νερό παίζουν το ρόλο φυσικού λιπάσματος. Το νερό είναι έτσι εμπλουτισμένο με στοιχεία όπως αμμωνία, τα οποία αποτελούν απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την ανάπτυξη της ντομάτας. Μάλιστα οι ποσότητες ιχνοστοιχείων που διοχετεύονται ημερησίως στις ντοματιές είναι προκαθορισμένες και ελέγχονται μέσω ειδικών φίλτρων.
Με το έξυπνο αυτό σύστημα εξοικονομείται πολύτιμη ενέργεια ενώ παράλληλα εξασφαλίζονται οι καλύτερες δυνατές συνθήκες ανάπτυξης και αναπαραγωγής για τα ψάρια, λένε οι επιστήμονες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Αντίστοιχα οι ντομάτες που παράγονται πληρούν υψηλές προδιαγραφές βιολογικής καλλιέργειας αλλά και ποιότητας.
 
 
πηγή: http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr/
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου