Κυριακή 23 Ιουνίου 2013

Ανεξέλεγκτο το πρόβλημα των ποδηλάτων στο Άμστερνταμ!



 

Καθημερινά από τις 06:30 οι δρόμοι του Άμστερνταμ γεμίζουν με ποδήλατα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται κυκλοφοριακό πρόβλημα πίσω από τον κεντρικό σταθμό του τρένου. Η πόλη είναι γνωστή για την ευρεία χρήση ποδηλάτου όπως η Βενετία για τις γόνδολες. Το ποδήλατο αποτελεί μέσο μεταφοράς τόσο για τους νεότερους όσο και για τις μεγαλύτερες ηλικίες. Οι γονείς συχνά το επιλέγουν για να μετακινούνται με τα παιδιά τους και να τα πηγαίνουν στο σχολείο. Ελάχιστοι φορούν κράνος. Όλο και περισσότεροι κάτοικοι λένε πως αυτή η κατάσταση θα ήταν αδιανόητη μερικά χρόνια πριν. Πλέον υπάρχουν πάρα πολλά ποδήλατα.

Ενώ άλλες πόλεις του κόσμου καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια για να προωθήσουν το ποδήλατο ως μέσο μετακίνησης, το Άμστερνταμ προσπαθεί να ελέγξει το μεγάλος πλήθος. Στους 800.000 κατοίκους της πόλης αντιστοιχούν 880.000 ποδήλατα και η κυβέρνηση υπολογίζει πως είναι τέσσερις φορές περισσότερα από τα αυτοκίνητα. Οι κάτοικοι δεν προβληματίζονται τόσο για το κυκλοφοριακό πρόβλημα που δημιουργείται αλλά περισσότερο για το πού θα παρκάρουν τα ποδήλατά τους σε μια περιοχή όπου υπάρχει πιο πολύ νερό παρά πλακόστρωτες επιφάνειες.


Μέρος του προβλήματος αποτελεί το γεγονός ότι πολλοί κάτοικοι του Αμστερνταμ έχουν πάνω από ένα ποδήλατο. Ταυτόχρονα η πόλη έχει να αντιμετωπίσει και άλλα ζητήματα. Ενα από αυτά είναι η πρόσφατη αύξηση των μηχανών σκούτερ, που ενίοτε χρησιμοποιούν τους δρόμους για τα ποδήλατα προκαλώντας συχνά ατυχήματα. Αν και τα σκούτερ αποτελούν μόλις το 3% των οχημάτων ευθύνονται για το 16% των ατυχημάτων.

Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι πάντως το ανεξέλεγκτο παρκάρισμα των ποδηλάτων. Ο κεντρικός σταθμός του Αμστερνταμ αποτελεί την καρδιά του προβλήματος. Την τελευταία δεκαετία η Netherlands Railways έχει δημιουργήσει περισσότερες από 10.000 θέσεις για παρκάρισμα ποδηλάτων.
 
 
πηγή: thestival.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου