Σάββατο 29 Ιουνίου 2013

Η χλωρίδα στην περιοχή του Φορέα Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα και Υγροτόπου Μουστού

 


Με την πρώτη ματιά ο Πάρνωνας, με τις «γυμνές» κορυφές του να δεσπόζουν στο τοπίο, φαντάζει «άγονος» και «φτωχός». Στην πραγματικότητα όμως, η περιοχή κρύβει έναν ανεκτίμητο χλωριδικό πλούτο. Η γεωλογική ιστορία της, οι ιδιόμορφες κλιματικές συνθήκες και ο έντονος διαμελισμός της σε πολλές κορυφές, χαράδρες, ορθοπλαγιές, χείμαρρους κλπ., έχουν δημιουργήσει μία εντυπωσιακή ποικιλία οικολογικών συνθηκών, ιδανικών για την ανάπτυξη πολλών και διαφορετικών φυτών.

Στον Πάρνωνα δεν έχει γίνει ακόμα πλήρης και συστηματική καταγραφή των φυτών του, κάτι που θα απαιτούσε βέβαια αρκετά χρόνια δουλειάς. Μέχρι στιγμής, από τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί στα Πανεπιστήμια της Πάτρας και της Κοπεγχάγης, έχει σχηματιστεί ένας κατάλογος με περισσότερα από 900-1.000 είδη και υποείδη φυτών.

Ανάμεσα στα φυτά του Πάρνωνα υπάρχουν πολυάριθμα κοινά είδη, αλλά και πολλά σπάνια. Συνολικά έχουν καταγραφεί και αναγνωριστεί μέχρι σήμερα 113 σπάνια φυτά, μερικά από τα οποία είναι μοναδικά στον ευρωπαϊκό χώρο, όπως τα τοπικά ενδημικά του Πάρνωνα και ορισμένα σπάνια ασιατικά είδη. Άλλα είναι πάλι ενδημικά μόνο της Νότιας Πελοποννήσου ή της Ελλάδας γενικότερα.
 
 
Ενδημικά της νότιας Πελοποννήσου που υπάρχουν στον Πάρνωνα
 
Η Ελλάδα είναι μια χώρα της Ευρώπης που φημίζεται για τα ενδημικά φυτά της. Μερικά από αυτά τα είδη ή υποείδη απαντούν μόνο σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδας, ενώ άλλα έχουν πιο ευρεία εξάπλωση. Ο Πάρνωνας εμφανίζει φυτά σπάνια για τη χώρα μας ή ασιατικά είδη τα οποία δεν υπάρχουν σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

Στον Πάρνωνα έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα 69 είδη και υποείδη που είναι ενδημικά της Πελοποννήσου με κάπως ευρεία εξάπλωση ή ενδημικά της Ελλάδας. Έχουν καταγραφεί 11 σπάνια είδη και υποείδη, με σημαντικότερα το δενδρόκεδρο και το θάλικτρο το ανατολικό. Επίσης, σπάνια είδη είναι ο αστράγαλος ο γαλακτώδης, το ηλιάνθεμο των Απεννίνων, ο ίταμος, κ.α.
 


1.1a_parnonas.jpg



Τα 16 τοπικά ενδημικά του Πάρνωνα
 
Χλωρίδα και Πανίδα.doc

Ως τοπικά ενδημικά του Πάρνωνα χαρακτηρίζονται τα φυτά που δεν υπάρχουν σε κανένα άλλο μέρος του κόσμου εκτός από την οροσειρά του Πάρνωνα. Έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα τα παρακάτω τοπικά ενδημικά είδη και είναι τα εξής:
 

Αγριοπανσές του Πάρνωνα (Viola parnonia)
Ασπερούλα της Ελώνης (Asperula elonea)
Ασπερούλα του Μαλεβού (Asperula malevonensis)
Αστράγαλος του Αγρανιώτη (Astragalus agraniotii)
Δράβα του Στράσσερ (Draba strasseri)
Κενταύρια η λακωνική (Centaurea laconica)
Κενταύρια του Πάρνωνα (Centaurea athoa ssp. parnonia)
Κυκλάμινο το πελοποννησιακό, τοπική ποικιλία του Πάρνωνα (Cyclamen repandum ssp. peloponnesiacum var. vividum)
Ματρικάρια η ρόδινη (Matricaria rosella)
Μινουάρτια του Φαβαρζέ (Minuartia wettsteinii ssp. parnonia)
Νεπέτα του Ορφανίδη (Nepeta orphanidea)
Πετροράγια η μεγανθής (Petrorhagia grandiflora)
Ποτεντίλλα η αρκαδική (Potentilla arcadiensis)
Σιληνή η λακωνική (Silene laconica)
Στάχυς ο χρυσανθής (Stachys chrysantha)
 
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου