Κυριακή 23 Ιουνίου 2013

Ροδόπη. Παρουσίαση του Κοινού Τουριστικού Προϊόντος με στόχο την προώθηση της Αειφόρου Τουριστικής Ανάπτυξης



Παρουσίαση του Κοινού Τουριστικού Προϊόντος της περιοχής με στόχο την προώθηση της Αειφόρου Τουριστικής Ανάπτυξης στο Ν. Ροδόπης



Η Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία Κ. Καραθεοδωρή, του Δήμου Κομοτηνής, πραγματοποιεί Hμερίδα με θέμα:

«Παρουσίαση του κοινού Τουριστικού Προϊόντος της περιοχής με στόχο την προώθηση της Αειφόρου Τουριστικής Ανάπτυξης στο Ν. Ροδόπης», την Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013 και ώρα 9:00π.μ., στην αίθουσα του Επαγγελματικού & Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης.
Το Σεμινάριο πραγματοποιείται στο πλαίσιο της υλοποίησης του έργου «Καινοτόμο και Περιβαλλοντικά Φιλικό Δίκτυο για την Ανάπτυξη & Προώθηση της Επιχειρηματικότητας» / Green Spots, του προγράμματος «Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας Ελλάδα-Βουλγαρία 2007-2013».
Το σεμινάριο απευθύνεται σε κοινό, τοπικούς φορείς, επαγγελματικούς συνδέσμους και συλλόγους που εμπλέκονται στον τουριστικό τομέα και την τουριστική προβολή και προώθηση της περιοχής.
Στόχος του σεμιναρίου είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού της περιοχής της Ροδόπης σε θέματα που αφορούν στον Αειφόρο Τουρισμό και στο κοινό Τουριστικό Προϊόν της περιοχής.
Στο πλαίσιο της ημερίδας θα πραγματοποιηθεί συνάντηση εργασίας των εταίρων του προγράμματος Green Spots και φορέων του τουρισμού με τους εταίρους του Διαπεριφερειακού προγράμματος “Tourage”.
Για τη Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία Κ. Καραθεοδωρή, του Δήμου Κομοτηνής , Αναπτυξιακή Εταιρεία Ο.Τ.Α
 
Η Πρόεδρος
Όλγα Τσετινέ
 

Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α

09:00 Προσέλευση- Εγγραφή Συμμετεχόντων
ΕΝΟΤΗΤΑ Α’: Συνάντηση με την Ομάδα Έργου του προγράμματος «Διεθνές Διαπεριφερειακό Πρόγραμμα Τουρισμού Τρίτης Ηλικίας Tourage»:

09:10 Εκπρόσωπος προγράμματος Tourage
Θέμα: «Παρουσίαση του έργου Tourage»
09:20 Εκπρόσωπος του Δήμου Κομοτηνής
Θέμα: «Παρουσίαση των πολιτιστικών διαδρομών του Δήμου Κομοτηνής»
09:30 Εκπρόσωπος Τουριστικών Επιχειρήσεων Ροδόπης
Θέμα: «Δυναμικό Φιλοξενίας Τουριστών Τρίτης Ηλικίας στο Νομό Ροδόπης»
09:45 Συζήτηση με τους Τοπικούς Φορείς-Εκπροσώπους Τουρισμού

10:00 Διάλλειμα

 ΕΝΟΤΗΤΑ Β’: Εργασίες προγράμματος Green Spots
10:15 Όλγα Τσετινέ – Πρόεδρος Δ.Σ. Κ. Καραθεοδωρή Α.Ε.
Χαιρετισμός- Έναρξη εργασιών

 Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και από Εθνικούς Πόρους Ελλάδας και Βουλγαρίας
10:25 Δήμος Ισπικούδης – Yπεύθυνος Υλοποίησης του έργου Green Spots
Θέμα: «Τουριστικό πλάνο Δήμου Κομοτηνής»
10:35 Ζωή Κοσμίδου – Διευθύντρια Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμου Κομοτηνής
Θέμα: «Προσβασιμότητα και Τουριστική Αστική Ανάπτυξη του Δήμου Κομοτηνής»
10:45 Aθανάσιος Καραμόσχος – Θεματικός Σύμβουλος Ανάπτυξης
Θέμα: «Στρατηγική του Έργου Green Spots»
11:00 Σταύρος Μαντζανάκης- Εmetris Consulting
Θέμα: «Παρουσίαση του Κοινού Τουριστικού Προϊόντος της περιοχής»
11:15 Βιβιάννα Μεταλλινού – Αρχιτέκτων, Ιστορικός Περιβάλλοντος
Καλές Πρακτικές με Θέμα: «Παρουσίαση Οικομουσείου Αγροτικής Ζωής της Ορεινής Ρεθύμνης»

11:30 Διάλειμμα

11:45 Τοποθετήσεις Επαγγελματιών
12:15 Τοποθετήσεις Φορέων
12:45 Συζήτηση
13:30 Λήξη Εργασιών
Στην Ενότητα Α’ θα παρευρεθούν εκπρόσωποι του προγράμματος Tourage από τη Φινλανδία, Ουγγαρία, Βουλγαρία, Πολωνία, Λετονία, Πορτογαλία, Σλοβενία και Ισπανία.
Στην Ενότητα Β’ θα συμμετέχουν εκπρόσωποι του τουριστικού κλάδου, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και οι εταίροι του προγράμματος GreenSpots.

Kύριος σκοπός του έργου είναι η συνεργασία μεταξύ των εταίρων ώστε να ενώσουν τις δυνάμεις του και να προχωρήσουν στον (επανα)σχεδιασμό του κοινού τουριστικού προϊόντος στην περιοχή, θέτοντας τη βιωσιμότητα στον πυρήνα της πολιτικής τους, έτσι ώστε όλοι οι τοπικοί οικονομικοί παράγοντες και ολόκληρη η περιοχή να επωφεληθεί από αυτή και να λανσάρουν ένα επιθετικό και βασισμένο στην περιοχή μάρκετινγκ για το προϊόν τους. Η χρήση ΤΠΕ τόσο για το σχεδιασμό όσο και για επικοινωνιακούς σκοπούς δεδομένου ότι η χρήση του περιεχομένου και των εργαλείων έχουν ετοιμαστεί στο πλαίσιο άλλων πρωτοβουλιών από διάφορους τοπικούς παράγοντες θα αποτελέσει τον ακρογωνιαίο λίθο στην εφαρμογή αυτής της πολιτικής.
 
Το αντικείμενο του προγράμματος απαρτίζεται από τα ακόλουθα:
i) (Επανα)Σχεδίαση του κοινού τοπικού τουριστικού προϊόντος, ii) Προσαρμογή των τοπικών επιχειρήσεων στις απαιτήσεις του τουριστικού προϊόντος, iii) Σχεδιασμός στρατηγικής μάρκετινγκ των περιοχών, iv) Επινόηση προωθητικό υλικό και εργαλεία, v) Καθιέρωση κοινής Δομής Διαχείρισης Προορισμών και κοινό Σύστημα Διαχείρισης Προορισμών (πλατφόρμα, infokiosks –green spots).
Τα βασικά παραδοτέα του έργου είναι η δημοσιότητα και οι προωθητικές δράσεις, τα σεμινάρια ευαισθητοποίησης στο βιώσιμο τουρισμό, μία μελέτη για το κοινό τουριστικό προϊόν, ένας οδηγός για την εφαρμογή προτύπων σε επιχειρήσεις και τουριστικά σημεία, ένα δίκτυο εθελοντών επιχειρήσεων και τουριστικών σημείων, ένα πλάνο μάρκετινγκ για την περιοχή επικεντρωμένο στη χρήση ΤΠΕ, προωθητικό υλικό, ένας κοινός οργανισμός Διαχείρισης Προορισμών, μία κοινή δικτυακή πύλη (κοινό σύστημα Διαχείρισης Προορισμών), μία πιλοτική εφαρμογή των Green Spots (ως τμήμα του ΟΔΠ).
Η προστιθέμενη αξία του προγράμματος συνίσταται στην δημιουργία του ΟΔΠ, ο οποίος θα συνεισφέρει στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της περιοχής. Ο ΟΔΠ θα χρησιμοποιήσει καινοτόμα εργαλεία όπως μία διαδραστική διαδικτυακή πύλη και δικτυακά info kiosks, ώστε να παράξει πληροφορίες για τις περιοχές, με δυνατότητα online επικοινωνίας με τις τουριστικές επιχειρήσεις, τις υπηρεσίες κτλ. Τα info kiosks θα λειτουργούν με ηλιακή ενέργεια και θα διανεμηθούν σε όλες τις περιοχές του προγράμματος.
 

Οι εταίροι

• LP (P1) Κ.Καραθεοδωρή Α.Ε. (Ροδόπη)
• P2 Ένωση ξενοδόχων Θράκης (Ροδόπη)
• P3 Ενέργεια -Περιβάλλον -Ανάπτυξη ΑΝΑΕ ΟΤΑ
• P4 Tουριστική Ιαματική Επιχείρηση Δήμου Αλεξανδρούπολης Ανώνυμη Εταιρεία ΟΤΑ (Αλεξ/πολη)
• P5 Reconstruction and Development Union, BULGARIA, Haskovo private organization
• P6 Association of hotel and restaurant owners and traders – Chepelare, Bulgaria Smolyan
• P7 Association “Tourism Council – Rudozem” Smolyan
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου