Κυριακή 23 Ιουνίου 2013

Κρήτη - Bιάννος 2013. Οδοιπορικό ένα χρόνο μετά την καταστροφική πυρκαγιά





Οδοιπορικό  του CretePlus.gr. "Κρανίου τόπο" συνεχίζει να θυμίζει μεγάλο μέρος της ευρύτερης περιοχής της Βιάννου, η οποία πριν από σχεδόν ένα χρόνο γνώρισε τον πύρινο όλεθρο!
 
 
 
 
Η πυρκαγιά η οποία εκδηλώθηκε τις τελευταίες ημέρες του περσινού Ιουλίου κατέκαψε περισσότερο από το ένα τρίτο της συνολικής έκτασης του Δήμου Βιάννου.
 
 
 

Η φωτιά είχε ξεσπάσει στον οικισμό της Μάρθας και μέσα σε ελάχιστες ώρες εξαπλώθηκε στον Χόνδρο, την Κάτω Βιάννο, το Καστρί και τον Κερατόκαμπο.

 
 

Δεκάδες χιλιάδες στρέμματα γης κατακάηκαν: Μαζί τους έγιναν στάχτη ελαιώνες, αμπέλια, θερμοκήπια, ζώα (κυρίως πρόβατα και μελίσσια), ενώ από τον πύρινο εφιάλτη κάηκαν και αρκετά σπίτια!


 
 


Τα 24ωρα που η φωτιά μαινόταν, κινδύνευσαν μέχρι και ανθρώπινες ζωές: Τρεις πυροσβέστες είχαν μεταφερθεί τραυματισμένοι στο Νοσοκομείο, όπως και αρκετοί κάτοικοι οι οποίοι αντιμετώπισαν σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα.


 


Να σημειωθεί ακόμη, ότι ο πύρινος όλεθρος κατέστρεψε στο πέρασμά του χιλιόμετρα υδρευτικών και αρδευτικών σωλήνων, όπως και στύλoυς της ΔΕΗ...
 
 


Αποζημιώνονται για τις ζημιές οι αγρότες

Έντεκα μήνες μετά τη "βιβλική" καταστροφή, ήρθε η ώρα για τους ντόπιους αγρότες να ακούσουν ευχάριστα νέα.
 
 
 
 
Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του CretePlus.gr προ ημερών (Διαβάστε ΕΔΩ), οι βουλευτές Ηρακλείου Β. Κεγκέρογλου και Μ. Σενετάκης -μαζί με την Ομάδα Αμπελουργών Κρήτης- είχαν πρόσφατα συνάντηση με τον Διοικητή του ΕΛΓΑ κ. Έξαρχο, ο οποίος τους διαβεβαίωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε το πρόγραμμα για τις αποζημιώσεις των αγροτών.
 
 
 
 
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου