Κυριακή 26 Μαΐου 2013

Μπύρα Volkan: Μια σύγχρονη Ελληνική ιστορία που μοιάζει με συναρπαστικό παραμύθι…

 
 
VOLKAN_BEERS
 
 
 
Ο απόδημος Ελληνισμός αποτελεί μια ακόμα Ελλάδα έξω από τα γεωγραφικά όρια της σημερινής Ελλάδας. Μια Ελλάδα διάσπαρτη στα πέρατα της γης που αγαπάει, φροντίζει και νοιάζεται για την γη των πατέρων της. Αυτή ακριβώς η Ελλάδα του κόσμου μας προσφέρει σήμερα μια συναρπαστική, σύγχρονη ιστορία που μοιάζει με παραμύθι:
Η οικογένεια Νομικού, η παλιά εφοπλιστική οικογένεια της Σαντορίνης που την συναντά κανείς συχνά στο νησί (Οδός Νομικού που οδηγεί στο Συνεδριακό Κέντρο Πέτρος Μ. Νομικός, ίδρυμα Λούλας &Ευαγγέλου Νομικού που ιδρύθηκε το 1979 και δώρισε στο νησί την κατασκευή του εναέριου αναβατήρα (τελεφερίκ) για την σύνδεση της πόλης με το λιμάνι, κ.π.α.), άρχισε την δραστηριότητα της στην ναυτιλία πριν από 160 χρόνια στην Σαντορίνη -μια δραστηριότητα που δεν συνεχίζεται στις μέρες μας– αλλά με την πάροδο των χρόνων «έριξε άγκυρα» στο πολυσύχναστο «λιμάνι» του Λονδίνου από όπου διεύθυνε τις παγκόσμιες δραστηριότητες της.
 
 
Πέτρος Νομικός δημιουργός
του Greece Free Dept
Ο Πέτρος Νομικός, γόνος της τέταρτης γενιάς της οικογένειας και εγγονός του Μάρκου Νομικού(ο πρώτος βουλευτής των Κυκλάδων στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και ο άνθρωπος που ανάπτυξε την ναυτιλιακή εταιρία της οικογένειας στην οποία εργάστηκε σαν υπάλληλος, στην αρχή της εκπληκτικής του σταδιοδρομίας και ο Γιάννης Λάτσης) μπορεί να γεννήθηκε στην Αγγλία, μπορεί να σπούδασε σε ένα από τα πιο διάσημα Αμερικανικά Πανεπιστήμια (Prinston University, NJ), η δύναμη όμως και η φλόγα της Ελληνικής του «ταυτότητας» δεν έσβησε ούτε δευτερόλεπτο.

Έτσι, όταν ξέσπασε η οικονομική κρίση στην Ελλάδα, ο Πέτρος Νομικός άρχισε να προβληματίζεται για τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να βοηθήσει την Ελλάδα – όπως ακριβώς σύσσωμος ο Απόδημος Ελληνισμός (σχετικό είναι το άρθρο μας 6ης Μαΐου 2011 με τίτλο «Απόδημος Ελληνισμός και φιλέλληνες: Οι καταλυτικές δυνάμεις που μπορούν να οδηγήσουν την Ελλάδα στην έξοδο από την κρίση, εύκολα και αποτελεσματικά» σε Ελληνικά και Αγγλικά).

Ήδη, διέθετε πλούσιο «παρελθόν»: Ήταν διευθυντής του Thera Foundation, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού για την προώθηση της Ελληνικής αρχαιολογίας, της γεωλογίας και της ιστορίας της τέχνης, το οποίο ίδρυσε στις Η.Π.Α. το 1969 ο πατέρας του Πέτρος Μ. Νομικός – από το 1993 λειτουργεί και στην Ελλάδα σαν «Ίδρυμα Θήρας – Πέτρος Μ. Νομικός).
Το 2012 αποφάσισε να δημιουργήσει το Greece Free Dept, ένα μη κερδοσκοπικό οργανισμό με αποκλειστικό σκοπό να συνεισφέρει στην προσπάθεια μείωσης του Ελληνικού Δημόσιου Χρέους μέσω δωρεών. Ο οργανισμός μέχρι σήμερα, έχει αγοράσει ομόλογα Ελληνικού Χρέους αξίας 3.050.000 Ευρώ μέσω διαφόρων δράσεων όπως η δημοπρασία Ελληνικών έργων τέχνης που έγινε στις 24 Απριλίου 2013 από τον οίκο Bonhams (αφιλοκερδώς) στο Λονδίνο. Κατά την διάρκεια της δημοπρασίας διατέθηκαν δύο έργα του Γιάννη ΤσαρούχηΤο φθινόπωρο» προς 318.500 Ευρώ και «Ο παίκτης του Ολυμπιακού με τα φτερά της Νίκης» προς 142.370 Ευρώ), δύο έργα του Αλέκου ΦασιανούΗ επιθυμία» προς 107.145 Ευρώ και «Η επιστροφή στην Τροία» προς 97.280Ευρώ), ο «Αυτοκράτορας Κων. Παλαιολόγος στα τείχη της Πόλης» του Θεόφιλου Χατζημιχαήλ προς 142.370 Ευρώ καθώς και πολλά άλλα έργα καταξιωμένων καλλιτεχνών (Πλήρης κατάλογος στην διεύθυνση http://www.bonhams.com/auctions/20620/60611/).

Αξίζει να αναφερθεί η άμεση ανταπόκριση του Προέδρου του Ολυμπιακού Ευάγγελου Μαρινάκη στην προσπάθεια του Greece Free Dept με την «ξεχρέωση» της ομάδας και των υπαλλήλων της ΠΑΕ «Ολυμπιακός» από το Ελληνικό Δημόσιο Χρέος που τους αναλογεί και ανέρχεται σε 169.000 Ευρώ.
 

«Το φθινόπωρο» του Γιάννη Τσαρούχη
(Πουλήθηκε υπέρ μείωσης του Ελληνικού
χρέους προς 318.500 Ευρώ)

 
Ο Πέτρος Νομικός όμως πίστευε πως όλα αυτά δεν ήταν αρκετά και πως έπρεπε να κάνει πολύ περισσότερα. Ήδη από το 2011 άρχισε να επεξεργάζεται με τους συνεργάτες του την ιδέα της δημιουργίας μιας μπύρας Premium που θα στήριζε την Ελλάδα αναδεικνύοντας και αξιοποιώντας σπάνια προϊόντα της Ελληνικής γης, όπως το κίτρο της Νάξου και το μέλι της Σαντορίνης, θα δημιουργούσε νέες θέσεις εργασίας, θα επένδυε στους τομείς έρευνας, ανάπτυξης και marketing, θα στόχευε στην υποκατάσταση εισαγωγών πανάκριβης μπύρας που κατακλύζει την Ελληνική αγορά (ιδίως την τουριστική) από τα πέρατα του κόσμου, θα υποστήριζε τις εξαγωγές Ελληνικής Premium μπύρας που θα σφράγιζε μέσα της την μοναδική ομορφιά των Κυκλάδων και την σπάνια ποιότητα των προϊόντων τους. Όλα αυτά με μια τεράστια ευρύτητα όσον αφορά τον συγκεκριμένο τόπο παραγωγής της μπύρας μέσα στην Ελλάδα κάτω από προαποφασισμένες, ρητές και απαράβατες προδιαγραφές και με βάση την συνεργασία με υφιστάμενα Ζυθοποιεία ώστε να καταστεί δυνατή η ανάπτυξη ενός ποιοτικού brand σε ευρύτερες περιοχές της Ελλάδος, με παράλληλη στήριξη του κλάδου της Ελληνικής ζυθοποιίας μέσα στην λαίλαπα της οικονομικής κρίσης (Σχετικό με την αγορά μπύρας στην Ελλάδα είναι το άρθρο μας 18ηςΦεβρουαρίου 2013 με τίτλο «Μπύρα : Το πανόραμα της ελληνικής αγοράς ζύθου το 2012, με όλες τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή ελληνικής μπύρας καθώς και την πορεία των εισαγωγών & των εξαγωγών μπύρας») .
 
 
 
 
Η τελευταία αυτή διάσταση της φιλοσοφίας του Πέτρου Νομικού και των συνεργατών του, έλυνε και ένα άλλο πολύ σημαντικό πρόβλημα που αφορά την παραγωγή οποιασδήποτε μπύρας: Εκείνο της ποιότητας του νερού. Όπως είναι γνωστό, το νερό που χρησιμοποιείται στην παραγωγή μπύρας επηρεάζει σημαντικά την τελική της γεύση. Το φυσικό νερό όμως που διαθέτει η πανέμορφη Σαντορίνη είναι με το σταγονόμετρο, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι (που δεν το καθιστά ιδανικό για παραγωγή μπύρας) και σίγουρα δεν μπορεί να υποστηρίξει με τις αναγκαίες ποσότητες ένα τόσο φιλόδοξο σχέδιο.
Η «λύση» όμως που δόθηκε στο θέμα αυτό ήταν πραγματικά ευρηματική και φαίνεται πως «υποβοηθήθηκε» από τις γνώσεις που απέκτησε ο Πέτρος Νομικός σαν Διευθυντής του Thera Foundation το οποίο (μεταξύ άλλων) ασχολείται και με την γεωλογία.
Αυτό προκύπτει από την επιλογή βασάλτη, ενός υλικού πλούσιου σε φυσικά μέταλλα που δημιουργήθηκε από την έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης το 1.600 π.Χ, για την κατασκευή ενός ειδικού φίλτρου νερού (Lava Rock Filter) αποκλειστικά και μόνο για την παραγωγή της μπύρας Volkan, μέσα από το οποίο φιλτράρεται κάθε φυσικό νερό, σε οποιοδήποτε σημείο της Ελλάδος, αποκτώντας όλα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του νερού που είχε η Σαντορίνη πριν από μερικές ….. χιλιάδες χρόνια!
Το φιλόδοξο αυτό σχέδιο του Πέτρου Νομικού και των συνεργατών του συμπληρώθηκε με δύο ακόμα εντυπωσιακές «πινελιές»:
Η πρώτη είναι ότι η μπύρα Volkan εντάχτηκε στο κίνημα Greece Free Dept σαν το πρώτο πιστοποιημένο προϊόν. Έτσι, για κάθε ένα Ευρώ κέρδους, το 50% θα δωρίζεται για την μείωση του Ελληνικού χρέους. Με άλλα λόγια, τα μισά κέρδη από τις πωλήσεις της μπύρας Volkan θα μειώνουν το Ελληνικό χρέος!
 

 
 
 
Η δεύτερη είναι η απόφαση του διάσημου Έλληνα ζωγράφου (και όχι μόνο) Αλέκου Φασιανού να προσφέρει δωρεάν, πολλά μικρά έργα τέχνης με την μορφή μικρών ματιών στα καπάκια της μπύρας Volkan! Η σειρά αυτή των μικρών ματιών του Αλέκου Φασιανού, τα οποία σύντομα θα γίνουν συλλεκτικά αντικείμενα είναι, σύμφωνα με τον καλλιτέχνη «σαν ένα μάτι που το ανοίγεις και βλέπεις μέσα τον κόσμο της μπύρας, το περιεχόμενο του».
Η μπύρα Volkan μετά από ένα στάδιο πειραματικών και περιορισμένων ποσοτήτων που κράτησε ένα περίπου χρόνο κυκλοφόρησε το καλοκαίρι του 2012 σε δύο τύπους:
 

 
 

-Volkan Blonde (Pilsener, 5% alc., 0.33lt): Καθαρό νερό, βύνη από κριθάρι, βύνη από σιτάρι, λυκίσκος, μαγιά,αρωματικό χαρμάνι από μέλι Σαντορίνης και κίτρο Νάξου είναι τα «υλικά» της μπύρας Volkan Blonde. Τα κυριότερα χαρακτηριστικά της είναι το χρυσαφένιο χρώμα, ο απαλός αφρός, τα ευδιάκριτα αρώματα και η φρουτώδης, πιπεράτη γεύση.
 

 
 
 
 
-Volkan Black, Wheat Lager (5%alc., 0.33lt): Μαύρη, σιταρένια μπύρα με υλικά το καθαρό νερό, την βύνη από σιτάρι σε μεγάλο ποσοστό, την βύνη από κριθάρι, τον λυκίσκο, την μαγιά και φυσικά το αρωματικό χαρμάνι από μέλι Σαντορίνης και κίτρο Νάξου. Τα κυριότερα χαρακτηριστικά της, το χρώμα μαύρης σοκολάτας, ο «γεμάτος» αφρός, οι πλούσιες, σύνθετες γεύσεις και η επίγευση που διαρκεί.
Η νέα μπύρα, με όλη την συναρπαστική ιστορία που την συνοδεύει, έγινε αμέσως δεκτή με μεγάλο ενθουσιασμό παρά την «τσουχτερή» τιμή της (στα επίπεδα των 2,5 Ευρώ / φιάλη). Ήδη βρίσκεται στα ράφια της ΑΒ Βασιλόπουλος και σε ένα ολοένα διευρυνόμενο κατάλογο πολύ επιλεγμένων σημείων, από το εστιατόριο του νέου Μουσείου της Ακρόπολης στην Αθήνα, μέχρι το εστιατόριο «Petrus» του διάσημου Γκόρντον Ράμσει στο Λονδίνο. Δεν είναι λοιπόν καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι η νέα μπύρα βραβεύτηκε σαν New product innovation of the year στον διαγωνισμό International Beer Awards 2013 ανάμεσα σε μεγαθήρια της παγκόσμιας βιομηχανίας ζύθου!
 
 
Η ζήτηση της νέας μπύρας αυξάνεται «γεωμετρικά» μόλις λίγους μήνες μετά την πρώτη, κανονική κυκλοφορία της. Μέσα από την Ελλάδα, από τον Καναδά, από την Αυστραλία, από πολλές χώρες της Ευρώπης. Η πρωτοτυπία, η ποιότητα που έχει μέσα στα σπλάχνα της από σπάνια προϊόντα της ελληνικής γης, το εντυπωσιακό marketing, η ευαισθησία για την αντιμετώπιση του δυσβάσταχτου δημόσιου χρέους της Ελλάδος και η προσπάθεια στήριξης της Ελληνικής οικονομίας με μεθόδους ακτιβισμού από τον γόνο μιας ζάμπλουτης οικογένειας, προσδίδουν στην σύγχρονη αυτή Ελληνική ιστορία όλα τα στοιχεία ενός συναρπαστικού παραμυθιού!
Ας βοηθήσουμε όλοι ώστε το συναρπαστικό αυτό παραμύθι να γίνει απτή πραγματικότητα. Ας συνδράμουμε στην προσπάθεια ενός ανθρώπου και των συνεργατών του που αποτελεί προσκλητήριο σε κάθε Έλληνα, φτωχό ή πλούσιο, σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη, να ευαισθητοποιηθεί με πράξεις.
Ακόμα και για ένα φτωχό Έλληνα που βρίσκεται στην μακρινή Μαδαγασκάρη, η επίμονη αναζήτηση και η αγορά ενός προϊόντος που θα έχει την ένδειξη «Produce of Greece» ή «Product of Greece», είτε είναι μια φιάλη Ελληνικού ελαιόλαδου, κρασιού, μπύρας ή οποιουδήποτε άλλου Ελληνικού προϊόντος, αποτελεί τόσο πολύτιμη και ανεκτίμητη βοήθεια προς την Ελλάδα, όσο και η επική προσπάθεια του τέταρτου γόνου μιας Ελληνικής εφοπλιστικής οικογένειας!
 
 
Λεωνίδας Κουμάκης
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου